Смекни!
smekni.com

Основи обліку готової продукції рослинництва (стр. 5 из 8)

Зміст операції Кореспонденція рахунків Сума
Дт Кт
1 Відображено втрати по виговленню продукції 23 20 12018,00
2 Оприбутковано продукцію сільськогосподарського виробництва 27 23 25469,2
3 Витрачено продукцію сільськогосподарського виробництва для власних виробничих потреб 23 27 14371,00
4 Витрачено продукцію сільськогосподарського виробництва на виробництво 23 27 136615,00
5 Списано собівартість реалізованої продукції сільськогосподарського виробництва 901 27 68040,00
6 Проведено уцінку продукції сільськогосподарського виробництва 946 27 1726,91

Синтетичний облік витрат та виходу продукції рослинництва ведуть на рахунку № 231 «Рослинництво». Протягом року на дебеті цього субрахунку відображають прямі витрати під урожай поточного року і майбутніх років, а в кінці року на дебет субрахунку 231 додатково відносять різницю між плановою і фактичною собівартістю робіт та послуг обслуговуючих виробництв та загально виробничі витрати. В кінці року на субрахунку 231 накопичуються всі витрати з вирощування продукції рослинництва, що дає можливість калькулювати собівартість готової продукції за її видами.

На кредиті субрахунку 231 «Рослинництво» протягом року обліковується кількість отриманої продукції, яка обліковується за плановою собівартістю. В кінці року на кредит цього субрахунку відносять різницю між плановою і фактичною собівартістю продукції рослинництва. Таким чинном, на дебеті субрахунку 231 на кінець року залишаеться лише витрати з незавершеного виробництва (витрати під урожай майбутніх років).

Відображення витрат виробництва та виходу готової продукції в обліку наведено в таблиці 4.

Таблиця 4.

Відображення витрат виробництва та виходу готової продукції в обліку

№ оп. Зміст господарської операції Кореспонденція рахунків Сума
Дебет Кредит
1 2 3 4 5
1 Списано на виробництво продукції рослинництва витрати матеріальних цінностей 231 201 10000,00
2 Віднесено витрати незавершеного виробництва та витрати поточного року, що підлягають розподілу, на відповідні об’єкти обліку 231 231 2000,00
3 Нараховано оплату праці працівникам, безпосередньо зайнятих у тех. процесі 231 66 2500,00
4 Включено до витрат виробництва вартість послуг допоміжних виробництв 231 234 2000,00
5 Списано на посів насіння власного виробництва 231 27 4000,00
6 Акцептовано рахунки постачальників за надані послуги 231 63 400,00
7 Списано на виробництво продукції рослинництва витрати на ремонт основних засобів 231 234 12240,00
8 Списано на витрати виробництва вартість малоцінних та швидкозношуваних предметів при передачі їх в експлуатацію 231 22 10000,00
9 Нарахована амортизацію основних засобів, що використовуються в рослинництві 231 131 850,00
10 Віднесено на собівартість виробництва продукції рослинництва відповідну частину витрат майбутніх періодів 231 39 2500,00

Аналітичний облік на субрахунку № 231 «Рослинництво» ведеться за видами виробництв, статтями витрат і видами або групами продукції.

Витрати на сортування і сушку продукції рослинництва від урожаю поточного року відображають на окремому субрахунку «Рослинництво». Невикористанні відходи (земля, гниль, мертва засміченість, усихання та ін.) списують методом «червоного сторно» за дебетом субрахунків, на яких обліковують цю продукцію залежно від її призначення і кредиту субрахунку «Рослинництво».

Витрати на садівництво, виноградарство та інші багатолітні насадження складаються з витрат поточного року,включаючи витрати на виконання робіт після сбору урожаю (без витрат на закладку і вирощування молодих багатолітніх насаджень, які ураховуються за дебетом субрахунку 152 «Придбання (виготовлення) основних засобів», облік яких ведеться на рахунку 10 «Основні засоби», субрахунок 108 «Багатолітні насадження»).

Продукція яка призначена для використання на насіння, корми (зелену масу на сіно, силос, сінаж), обліковують на дебеті субрахунка 208 «Матеріали сільськогосподарського призначення»

Продукція рослинництва, використана на корм худобі шляхом випасу, не оприбуткується, а витрати з догляду за пасовищами і посівами – списують на відповідні групи тварин.

Вартість виконаних робіт і послуг, включених у товарну продукцію, на рахунку 27 «Продукція сільськогосподарського виробництва» не відображається, а фактичні витрати з рахунку 23 «Виробництво» списується при передачі їхньому замовнику на рахунок 90 «Собівартість реалізації» субрахунок 903 «Собівартість реалізованих робіт, послуг».

Облік виручки від реалізації сільськогосподарської продукції обліковується за кредитом субрахунку 701 «Дохід від реалізації готової продукції» і субрахунку 703 «Дохід від реалізації робіт, послуг», в Журналі-ордері 11 с.-г. та відомостях до нього.

Аналітичний облік витрат і виходу продукції рослинництва ведеться у Виробничому звіті, який складається за місяць і наростаючим підсумком з початку року в розрізі об’єктів аналітичного обліку за відповідними статтями витрат. Дані Виробничого звіту за кредитом аналітичних рахунків виробництва у межах структурних підрозділів переносяться до зведеної відомості. Відповідно до Методичних рекомендацій з організації та ведення бухгалтерського обліку за журнально-ордерною формою на підприємствах агропромислового комплексу для обліку витрат на виробництво використовуються журнали-ордери:

Підсумки зведеної відомості у розрізі синтетичних рахунків переносяться до Журналу-ордера № 10.3 с.–г., а кредитові обороти Журналу-ордера – до Головної книги.

№ 10.1 с.- г. – для обліку витрачених запасів у виробництво;

№ 10.2 с. – г. – для обліку нарахованої оплати праці та пов’язаних з нею сум відповідних відрахувань, а також амортизаційних відрахувань та забезпечення майбутніх витрат і платежів (див. додаток 13).

№ 10.3 с. – г – призначений для відображення виходу продукції рослинництва.

На підставі данних Виробничіх звітів складається також оборотна відомість по рахунках виробничих витрат, яка передбачає відображення початкового залишку, обороту по дебету і кредиту, залишок на кінець звітного періоду для кожного об’єкта аналітичного обліку.

Так само наприкінці року проводяться коригування всіх рахунків, на які продукція сільськогосподарського виробництва списувалася протягом року за нормативною собівартістю: 201, 208, 901 пропорційно до обсягів проведених протягом року //[2].

Інформація про готову продукцію відображається в облікових регістрах та фінансовій звітності в таблиці 5.

Методичними рекомендаціями з планування обліку і калькулювання собівартості продукції (робіт, послуг) сільськогосподарських підприємств визначені об'єкти обліку витрат і обчислення собівартості продукції рослиництва в таблиці 5.

Таблиця 5

Розкриття інформації про готову продукцію в регістрах обліку та звітності

Шифр та назва рахунку Номери журналів-ордерів Форми звітності
Ф1 (рядки) Ф5 (рядки)
20 «Виробниці запаси» 10.1.с.-г.(додаток 13,14,15) 100 800-860
26 «Готова продукція» 130 900
27 «Продукція сільськогосподарського виробництва» 130 -
28 «Товари» 140 910

У межах цих груп рахунки відкривають за структурними підрозділами і культурами, видами незавершеного виробництва і технологіями вирощування культур культур у розрізі прийнятої на сільськогосподарському підприємстві номенклатури статей витрат.

У складі витрат на виробництво значну частину складають витрати незавершеного виробництва:

минулих років під врожай поточного року;

звітного року під врожай поточного року;

звітного року врожай наступних років.

Таблиця 6

Об'єкти планування та обліку виробничих витрат і визначення собіватрості продукції

Об'єкти планування та обліку виробничих витрат Об'єкти калькулювання продукції Одиниця калькулювання
1 2 3
Пшениця озима Зерно, зернові відходи 1 центнер
Жито озиме Зерно, зернові відходи 1 центнер
Ячмінь озимий Зерно, зернові відходи 1 центнер
Ячмінь озимий Зерно, зернові відходи 1 центнер
Пшениця яра тверда Зерно, зернові відходи 1 центнер
Пшениця яра м'яка, сильна та інші види Зерно, зернові відходи 1 центнер
Ячмінь ярий Зерно, зернові відходи 1 центнер
Овес Зерно, зернові відходи 1 центнер
Жито яре, полба тощо Зерно, зернові відходи 1 центнер

Обчислення собівартості продукції є заключним етапом бухгалтерського обліку процесу виробництва. При визначенні собівартості необхідно керуватись Методичними рекомендаціями з планування, обліку і калькулювання собівартості продукції (робіт, послуг) сільськогосподарських підприємств.

Об’єктами калькулювання собівартості готової продукції є основна та супутня продукція.

Перед розрахунком собівартості продукції необхідно:

перевірити правильність записів по дебету і кредиту аналітичних рахунків;

уточнити, чи повністю включені до витрат під врожай звітного року витрати минулих років за кожним видом незавершеного виробництва;