Смекни!
smekni.com

Фiрмовий стиль у формуваннi позитивного iмiджу факультету мистецтв хгпа (стр. 1 из 6)

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ХМЕЛЬНИЦЬКА ГУМАНІТАРНО-ПЕДАГОГІЧНА АКАДЕМІЯ

ФАКУЛЬТЕТ МИСТЕЦТВ

Кафедра теорії та методики мистецтв

ФІРМОВИЙ СТИЛЬ У ФОРМУВАННІ ПОЗИТИВНОГО ІМІДЖУ

ФАКУЛЬТЕТУ МИСТЕЦТВ ХГПА

Курсова робота студента 5 курсу

денної форми навчання

БОНДАР МАКСИМ ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Науковий керівник:

Токар В.М.

викладач кафедри

теорії та методики мистецтв

Допущений (а)

«___» ____________ (протокол № ___)

Зав. кафедрой ____________________

Хмельницький 2010 р.

ЗМІСТ

ВСТУП

РОЗДІЛ І. Теоретичне поняття ,,фірмовий стиль ”

1.1 Поняття фірмового стилю та його сутність .

1.2 Елементи фірмового стилю

1.3 Характеристика елементів фірмового стилю. Друкована рекламна продукція.

РОЗДІЛ II . Розробка фірмового стилю для факультету мистецтва ХГПА

2.1 Р екламна д і яльн і сть у вищих навчальних закладах міста Хмельницького

2.2 Робота над проектом. Виготовлення оригінал-макету візитки, буклету.

ВИСНОВКИ

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

ДОДАТКИ

ВСТУП

На ринку освітніх послуг між вищими навчальними закладами України поступово виникає і посилюється конкуренція, яка є актуальною як для комерційних так і державних закладів. Одна з актуальних проблем, що постає перед керівництвом і колективом навчального закладу – чи то щойно створеного, чи такого, який формується, оновлюється, - полягає у формуванні (або істотному вдосконаленні) його іміджу.

Актуальним в умовах реформування освіти є процес формування іміджу організації (зокрема, навчального закладу) який може бути спрямований не тільки назовні, а й усередині організації. Від спрямованого всередину іміджу залежить те, якою мірою члени організації ідентифікуються з нею, а отже, мотиваційні характеристики їхньої діяльності в організації і ефективність, її функціонування та можливості розвитку. Такий імідж є важливим компонентом системи управління організацією.

Зростаюче значення у формуванні іміджу здобуває розвиток внутрішніх комунікацій й, насамперед, відносини з персоналом, що визначає більшість параметрів іміджу організації: це й підвищення мотивації праці працівників, кваліфікації, демократичність у керуванні, розвиток зворотного зв’язку керівництва, у тому числі й через анкетування, уміння діяти в різних кризових ситуаціях і т. і. Таким чином, чіткою, цілеспрямованої, комплексної роботи керівників по створенню стійкого сприятливого іміджу освітньої установи не спостерігається, а це є величезним резервом у підвищенні конкурентоздатності, занятті гідного місця рейтингу кращих навчальних закладів.

Практично всі вищі навчальні заклади (ВНЗ) міста Хмельницького, що пропонують ринку освітню послугу, ведуть рекламну діяльність. Можна виділити ВНЗ, що виявляють у рекламній діяльності найбільшу активність: Хмельницький національний університет, Хмельницький університет управління і права.

В Хмельницькій гуманітарно-педагогічній академії теж ведеться рекламна діяльність, але не на достатньому рівні. Факультет мистецтв здійснює рекламу не на повну силу своїх можливостей. Саме це зумовило вибір теми нашої курсової роботи: ,, Фірмовий стиль у формуванні позитивного іміджу факультету мистецтв ХГПА ” .

1.1 Поняття фірмового стилю та його сутність

Фірмовий стиль є однією з найдавніших форм спланованого комунікативного процесу і завжди мав практичне значення. Головне завдання єдності стилю завжди полягало в ідентифікації організації. Якщо грати словами, то можна сказати, що найпростішою формою фірмового стилю є форма.

Багато сторіч тому армію вів до бою проводир, наприклад король. Тоді проводирі не ховалися в бункерах. Як правило, проводир ідентифікував себе за допомогою характерного візерунка на щиті. Та навіть ці мужні люди добре розуміли, наскільки це було небезпечно, і тому згодом всі лицарі короля стали прикрашати свої щити однаковим візерунком. Потім свою форму отримали всі вояки, і полки відрізнялися кольором мундирів та головних уборів.

Здавна ідентифікували себе й кораблі. Наприклад, вікінги прикрашали свої вітрила зображенням орлів. Коли з'явилися пароплави, то кораблі різних компаній відрізнялися кольором своїх труб. Наприклад, кораблі компанії ,, Кунард” (Cunard) мали труби червоного кольору. Міжміські та міські автобуси, трамваї, потяги та літаки відрізняються за своїм стилем. Свій стиль мають мережі крамниць і банки.

У багатьох логотипах використовуються зображення тварин, най-популярнішим з яких є зображення лева. Втім, подібні логотипи важко відрізнити один від одного, наприклад логотипи компаній.

В логотипах компаній багатьох країн світу використовуються зображення птахів і тварин, що є національними символами цих країн. На Тринідаді — це золотий ібіс, на Кіпрі — муфлон, в Індонезії — гаруда, в Малайзії — сокіл. Втім, ,, Нігерійські авіалінії” стали об'єктом критики, коли обрали своїм символом слона, виходячи з того факту, що в складі їхнього флоту є великі реактивні літаки. (Великі пасажирські реактивні літаки в англомовних країнах називають ,,джамбо” (jumbo).

Фірмовий стиль є способом виділити організацію серед інших і зафіксувати її образ у свідомості людей. Це спеціально розроблена схема, яка охоплює все, що стосується створення зримого образу. Основними елементами фірмового стилю є корпоративні кольори, логотип, типографіка та форма. Він також включає особливий вигляд приміщень організації, стосується усього, що друкується, а також таких численних дрібничок, як посуд, серветки, значки тощо.

Шрифти слід підбирати особливо старанно з таких причин:

а) деякі шрифти вважаються застарілими;

б) дрібний текст, набраний шрифтом без насічок (sans serif) є менш розбірливим, ніж той, що його набрано шрифтом з насічками (serif);

в) не кожна друкарня може мати обраний вами шрифт — проблема, пов'язана із сучасним фотонабором та системами настільного видання;

г) деякі шрифти виглядають дуже привабливо, коли текст набрано великими видільними літерами, але набраний такими шрифтами дрібний текст читати важко.

Вибір шрифту має велике значення для рекламних оголошень у пресі, оскільки великі загальнонаціональні компанії, зокрма ті, що торгують нерухомістю, рекламують свої філії в місцевих газетах.

Фірмовий стиль, тобто ,,зовнішній вигляд” організації, приносить користь у рекламі, оскільки забезпечує повторення, завдяки якому реклама досягає успіху. Використання однакової кольорової гами, однакового логотипу, однакової типографіки та повторення всіх цих елементів на упаковках, автомобілях доставки, рекламних матеріалах у місцях продажу тощо роблять фірмовий стиль важливою складовою реклами.

Отже, з мін юва ти фірмовий стиль без суттєвої причини та ретельного обмірковування є помилкою. Але такі компанії, як ,,КітКет”, ,,Брітіш Телеком”, ,,Брітіш Петроліум”, ,,Рентокіл”, ,,Шел”, ,,Ауер Прайс” (Our Price) та електричне підприємство ,,SWEB” все ж таки змінили свій стиль. Навіщо взагалі його змінювати? Як правило, це робиться з двох причин: модернізація або фундаментальні зміни в організації, наприклад її приватизація.

Колись створення фірмового стилю було прерогативою американських компаній, але останнім часом потреба в нових ідеях спричинила появу кількох спеціалізованих агентств з розробки фірмового стилю. Уолі Олінс (Wally Olins) у 1978 р . написав свою відому книжку ,,The Corporate Personality”. Чим пояснюється ця нова тенденція ? Причин багато : злиття компаній , приватизація , зміна напряму діяльності , поява нових виробів типу комп ’ ютерів та іншого офісного обладнання , зміни в роздрібній торгівлі , що вимагають більшої конкурентоспроможності . Реклама сьогодні більш ніж будь-коли залежить від зримих образів, і комунікативний процес створюється за такою формулою: 10 відсотків письмового тексту, 20 відсотків усного тексту, 70 відсотків зображення. Логотип робить зримими переваги, культуру, стиль роботи організації. Логотип ідентифікує, а фірмовий стиль персоніфікує організацію.

Вітчизняний ринок відчуває на собі імпульсивні дії іноземних фірм, орієнтованих на пошук шляхів до нашого споживача. У свою чергу, українські фірми-конкуренти повинні також шукати засоби щодо формування у споживачів, як в нашій країні, так і за її межами, сприятливого образу (,,іміджу”) фірми. За цих обставин зростає значення фірмового стилю підприємства.

Під фірмовим стилем розуміємо прийоми (графічні, кольорові, пластичні, мовні і т.п.), що забезпечують можливість упізнавання всіх виробів фірми, які сприймаються як потенційними споживачами, так і спостерігачами взагалі, а також виділяють фірму та ЇЇ вироби серед конкурентів та їх товарів. Навіть не обізнані в маркетингу школярі, завдяки товарному знаку - трилиснику та незмінний графіці - без по милки впізнають кросовки фірми ,,Адідас”. Слоган ,,Нове покоління вибирає...” без альтернатив буде закінчено назвою всесвітньовідомої фірми ,,Пепсі-Кола”. А малюки, навіть на відстані, відрізнять етикетку Пепсі від Кока-Коли. Все це - приклади вдалого фірмового стилю. Які ж саме елементи створюють фірмовий стиль? До них можуть бути віднесені: товарний знак - оригінальний напис повної або скороченої назви фірми; фірмовий лозунг - (,,слоган” від англ. slogan) - девіз фірми; фірмовий колір або поєднання кольорів; фірмовий комплект шрифтів; фірмові поліграфічні константи - постійний формат, спосіб верстання тексту та ілюстрацій, стиль ілюстрацій та текстів; єдине музичне оформлення, що супроводжує всі рекламні об'яви;
фірмовий блок – об’єднані в композицію знак і логотип, а також різні надписи (країна, адреса, телефон, телекс, факс, інколи ,,фірмовий лозунг”). Товарний знак (або ,,марка”, ,,фірмова марка”, ,,фірмовий знак”, ,,емблема”) - зареєстроване графічне позначення для виділення товару серед товарів інших фірм.