Смекни!
smekni.com

Культорологічні теорії (стр. 6 из 6)

Тойнбі

Цивілізація — головне поняття, що служить Арнольдові Тойнбі (1889—1975) для організації всього конкретно-історичного матеріалу! 0. Цивілізації розділяються їм на три покоління. Первинні покоління — примітивні, маленькі, безписемні культури. Їх багато, і вік їх невеликий. Вони відрізняються однобічною спеціалізацією пристосовані до життя в конкретному географічному середовищі; надбудовні елементи — державність, освіта, церква, а тим більше наука і мистецтво — у них відсутні. Ці культури розмножуються, подібно кроликам, і гинуть стихійно, якщо не вливаються завдяки творчому акту в більш могутню цивілізацію другого покоління. У таких суспільствах править звичай і інновації утруднені. При різкій зміні умов життя, що Тойнбі називає «викликом», суспільство не може дати адекватної відповіді, перешикуватися і змінити спосіб життя. Продовжуючи життя і діяти так, начебто «вызова» нема, начебто нічого не відбулося, культура рухається до пропащі і гине. Деякі суспільства, однак, виділяють зі свого Середовища «творча меншість», що усвідомлює «виклик» Середовища і здатна дати на нього задовільну відповідь. Ця жменька ентузіастів — пророків, жреців, філософів, учених, політиків — прикладом власного безкорисливого служіння захоплює за собою відсталу масу, і суспільство переходить на нові рейки. Починається формування дочірньої цивілізації, що успадкувала досвід своєї попередниці, але набагато більш гнучкий і багатобічний. Гласно Тойнбі, культури, що живуть у комфортних умовах, що не сподіваються «виклику» з боку Середовища, перебувають у стані стагнації. Тільки там, де виникають труднощі, де розум людей збуджується в пошуках виходу з нових форм виживання, створюються умови для народження цивілизації більш високого рівня.

Відповідно до закону «золотої середини» Тойнбі виклик не повинний бути ні занадто слабким, ні занадто суворим. У першому випадку не піде активної відповіді, а в другому — нездоланні труднощі можуть у корені припинити зародження цивілізації. Конкретні приклади «викликів», відомі з історії, зв’язані з настанням ворожих племен, змушеним зміною місця проживання.

Подібно своїм попередникам, Тойнбі визнає циклічну схему розвитку цивілізацій: народження, ріст, розквіт, надлам і розкладання. Але ця схема не є фатальної, загибель цивілізацій ймовірна, але не неминуча.

Осмислюючи історію з християнських позицій, Тойнбі використовує для розуміння історичних процесів цілком реалістичні представлення. Головне з них — механізм «виклик — відповідь», про яке вже йшла мова Інша ідея — розходження між творчою меншістю і пасивною більшістю, що Тойнбі називає пролетаріатом. Розвивається культура до тих пір поки не перерветься ланцюжок «виклик-відповідь». Коли еліта не здатна дати ефективної відповіді пролетаріату, тоді починається надлам цивілізації. У цей період творча позиція еліти і довіра до неї пролетаріату змінюються «щиросердечним самогеком», «розколом душі». Виходом з цього положення Тойнбі вважає «трансформацію», перебудову.У противагу фаталістичним і релятивістським теоріям Шпенглера і його послідовник Тойнбі шукає міцної підстави дня об”єднання людства, намагається намацати нуги мирного переходу до «всесвітньої церкви» і «всесвітній державі». Вершиною земного прогресу з’явилося б, згідно Тойнбі, створення «громади святих». Де члени були б вільні від гріха і здатні, співробітничаючи з Богом, хоча б і ціною тяжких зусиль трансформувати людську природу. Тільки нова релігія, вибудована в дусі пантеїзму, змогла б, по Тойнбі, примирити ворогуючі групи людей, сформувати екологічно здорове відношення до природи і тим самим врятувати людство від загибелі.

Зміст

1. O. Шнендлер ………………………...1

2. Карл Ясперс………………………… 3

3. Макс Вебер……..……………………4

4. Хосе Ортега - і - Гасет…………….5

5. Питирим Сорокін………………..…..6

6. Мішель Фуко………………….……..7

7. Бодрийа................................................9


8. Ф. Шлейермахер…………………….10

9. Kарл Маркс……...…………………..11

10. Толкотт Парсон……………………..12

11. Тойнбі………..………………………13


[1] Шпенглер О. Закат Европы М.:1993.- с.42

[2] Шпенглер О. Закат Европы М.:1993.- с.43

[3] Шпенглер О. Закат Европы М.:1993.- с.64-65

[4] Шпенглер О. Закат Европы М.:1993.- с.139

[5]Гальцева Р.А. Западноевропейская культурофилософия между мифом и игрой. М.: 1991.-с.15

[6] Шпенглер О. Закат Европы М.:1993.- с.12

[7] Шпенглер О. Закат Европы М.:1993.- с.19

[8] Шпенглер О. Закат Европы М.:1993.- с.29

[9]Jaspers K. Vom Ursprung und Ziel der Geschichte s.21

[10]Jaspers K. Vom Ursprung und Ziel der Geschichte s.26

[11]Хосе Ортега і Гасет Вибрані твори К.: 1994- с139

[12]Хосе Ортега і Гасет Вибрані твори К.: 1994- с139