Смекни!
smekni.com

Бібліографічне забезпечення франкознавства (стр. 2 из 3)

У 1955 році в четвертому збірнику Львівського університету "Іван Франко" з'явилась бібліографічна робота О. Дея "Публікація рукописної спадщини Івана Франка на Радянській Україні". У 1956 році Одеська державна наукова бібліотека ім. О.М. Горького видала методичні та бібліографічні матеріали про І. Франка до 100-річчя з дня його народження.

Львівська бібліотека Академії наук Української РСР до 100-річного ювілею підготувала "Каталог" франкознавчої літератури. До нього включена література, що знаходиться у фондах Львівської бібліотеки Академії наук УРСР. Матеріал згруповано за такими розділами:

1. "Твори та переклади І. Франка". В цьому розділі виділені підрозділи: "Загальні збірки та вибрані твори", "Проза", "Поезія", "Драматичні твори" та інше.2. "Переклади творів І. Франка". Матеріал розміщений за мовами перекладів.3. "Видавнича та редакційна діяльність І. Франка". У розділі вміщені збірки, альманахи, книги та брошури окремих авторів, у виданні або редагуванні яких приймав участь І. Франко. Тут відображені також передмови, вступні статті та коментарії, написані Франком до різних видань. На початку розділу розміщені видання окремих книг, потім - вступні статті, передмови в алфавітному порядку авторів книг або назв видань. Журнали і газети, у виданні або редагуванні яких приймав участь Франко, вміщені в розділі "Основні періодичні видання та збірники, в яких друкувались твори І. Франка".4. "Література про життя і творчість І. Франка". Матеріал розміщений в алфавітному порядку авторів або назв книг.5. "Бібліографія". В розділі відображені бібліографічні роботи про І. Франка.6. "Основні періодичні видання та збірники, в яких друкувалися твори І. Франка". Матеріали цього розділу виділені у дві окремі групи: Прижиттєві видання до 1916 року; Посмертні видання після 1916 року, в яких, в основному, публікувались вперше, раніше недруковані твори І. Франка.

У 1966 році видано семінарій "Іван Франко", що є першою спробою створення посібника, який всебічно охоплює творчу і суспільно-політичну діяльність одного з найвидатніших українських письменників. Автором розкривається понад 100 тем, є анотації, бібліографія. Семінарій складається з п'яти розділів. У першому розділі дається огляд найважливішої критичної літератури про письменника дожовтневого і радянського періодів і висвітлюються основні проблеми, над вирішенням яких працювали й працюють дослідники творчості письменника і над якими ще слід працювати. Крім того, в цьому розділі автор намагався показати ту гостру боротьбу, яка точилася й точиться зараз навколо спадщини Франка. Матеріали, що стосуються хронології життя й творчості Франка, читач знайде в другому розділі - "Життя і творчість Івана Франка в основних датах і документах". Основні відомості з франківської бібліографії про перші видання творів Франка, посмертні видання, твори російською мовою, в перекладах мовами народів СРСР та іноземними мовами, біографічні матеріали, покажчики творів письменника і критичної літератури про нього, список авторефератів докторських і кандидатських дисертацій, в яких досліджувалась творчість Великого Каменяра, - подано в третьому розділі. Центральним розділом книги є четвертий. В ньому визначені теми для самостійної роботи. Кожна тема анотується і супроводжується основною бібліографією. До складних, мало розроблених тем анотації даються поширені; простіші теми і краще висвітлені в літературі анотуються дуже коротко. Завершується книга п'ятим розділом, в якому містяться науково-методичні поради щодо організації і проведення спеціального семінару з літератури.

Таким чином сторічний ювілей Івана Франка показав всю велич українського письменника. Ця дата дала поштовх до дальшого розгортання дослідницької роботи над вивченням життя і творчості письменника. Почався новий етап у розвитку франкознавства. Важливими для франкознавства в цей період були роки 1966, 1971, 1976, 1981, коли відзначалися 110, 115, 120 і 125-ті роковини з дня народження І. Франка. Вони сприяли появі нових видань його творів, перекладів та досліджень. В цей час видається покажчик "Франкознавство у Львівському університеті: Хронологічний покажчик літератури" (1945-1981).

Для повного розкриття франкознавства саме цього періоду, тобто від 1956 по кінець 1985 p., видана М.О. Морозом бібліографія "Іван Франко", яка є продовженням бібліографічного покажчика, складеного І.3. Бойком. Зазначимо, що праця М.О. Мороза є продовженням бібліографічного покажчика, складеного І.3. Бойком, тільки за хронологічними межами. За структурою, відбором матеріалів та читацьким призначенням обидві роботи мають певні відмінності. До бібліографічного покажчика включені всі книжкові видання творів І. Франка українською мовою. Також повно подається інформація про публікацію рукописної спадщини, здійсненої за цей час. Упорядник намагався зібрати максимум відомостей про переклади творів І. Франка російською мовою, мовами народів СРСР та іноземними. У 1956-1985 p. p. з'явилася друком велика кількість критичної літератури, а також хронікальних матеріалів про різні форми вшанування письменника. Основною проблемою був відбір, виявлення всього вартісного й пропуск менш істотного. Критична література про І. Франка, друкована за цей час, а також хронікальні замітки подаються вибірково. При доборі бібліографічного матеріалу критерієм були не обсяг та місце публікації, а наукова вартість статті або замітки, цінність наявної в ній інформації. У тематичному порядку подаються всі проблеми франкознавства тридцятиріччя (1956-1985), за винятком розділу "І. Франко в художній літературі і мистецтві", де не вказуються тексти художніх творів, нот та праць художників, а лише критична література до теми, оскільки художні твори, присвячені І. Франкові, музичні композиції на слова поета, твори образотворчого мистецтва вже взяті на облік в інших бібліографічних покажчиках.

Матеріали, зібрані в розділах "Література про І. Франка, яка надрукована в союзних та автономних республіках СРСР" та "Зарубіжне франкознавство", об'єднані не за змістом, а за формальною ознакою - місцем публікації. Проте відповідні відсилання та допоміжні покажчики дадуть змогу і їх приєднати до певного розділу за темою. Тематичний порядок упорядкування матеріалів, система відсилання та допоміжні покажчики становлять одне ціле й дозволяють легко знайти потрібний матеріал.

Цей бібліографічний покажчик, як і згадані вище покажчики І.3. Бойка, дозволяють зробити підсумок досягненням радянського франкознавства до 1986 року, відобразити його стан і на цій основі виявити теми, які ще недостатньо опрацьовані або в окремих випадках ще й не поставлені. Було також завершене найповніше і найдосконаліше за рівнем підготовки текстів і їх коментуванням видання творів Івана Франка у 50-ти томах, що має непересічне значення для франкознавства.

Всі ці бібліографічні праці відіграють серйозну роль у справі популяризації спадщини І. Франка серед широких кіл читачів, з них багато скористаються дослідники-літературознавці, студенти, лектори. На жаль, після 1986 року ґрунтовні бібліографічні покажчики, присвячені І. Франку не видавались і тому, починаючи з цього періоду і до сьогодні, бібліографічне забезпечення франкознавства відсутнє. Разом з тим, наявна бібліографія є певним кроком на шляху до створення повної бібліографії франкознавчої літератури.

Література

1. Іван Якович Франко (1856-1916): Пам’ятка читачеві / Склала Н. Співачевська; Сталін. держ. обл. б-ка. - Сталіно: Донбас, 1941. - 25 с.

2. Іван Франко: Бібліогр. покажч. / АН УРСР, Держ. публ. б-ка УРСР. Склад.І.З. Бойко. - К.: Вид-во АН УРСР, 1954. - 200 с.

3. Іван Франко: Бібліогр. покажч. / АН УРСР, Держ. публ. б-ка УРСР. Склад.І.З. Бойко. - 2-е вид., перероб. і доп. - К.: Вид-во АН УРСР, 1956. - 288 с.

4. Іван Якович Франко 1856-1916: Короткий бібліогр. покажч. / Львів. держ. ун-т ім.І. Франка, Наук. б-ка. Склад. Н.Р. Бережна; - Львів: Вид-во Львів. ун-ту, 1956. - 24 с.

5. Іван Якович Франко: Каталог творів письмен. та л-ри про нього. До сторіччя з дня народж. / Львів. б-ка АН УРСР. - Склад.: М.П. Гуменюк, В.К. Гумецький, С.А. Даревич та ін. - Львів, 1956. - 174 с.

6. Іван Якович Франко - великий український письменник: Метод. та бібліогр. матеріали до 100-річчя від дня народж. / Одес. держ. наук. б-ка ім.О.М. Горького. Упоряд. Кравченко Ж. М; - Одеса, 1956.