Смекни!
smekni.com

Біографія та творчий шлях С.О. Єсеніна (стр. 2 из 4)

Восени 1921 в Москву приїхала знаменита танцівниця Айседора Дункан, з якою незабаром Єсенін вступив у шлюб.

Подружжя відправляються за кордон, в Європу, потім у США. Спочатку європейські враження наводять Єсеніна на думку про те, що він "розлюбив злиденне Росію, але дуже скоро і Захід, і індустріальна Америка починають здаватися йому царством міщанства і нудьги.

У цей час Єсенін вже сильно п'є, часто впадаючи в буйство, і в його віршах все частіше звучать мотиви безпросвітного самотності, п'яного розгулу, хуліганства та змарнованого життя, почасти ріднять деякі його вірші з жанром міського романсу

Шлюб з Дункан незабаром розпався, і Єсенін знову опинився в Москві, не знаходячи собі місця в новій більшовицької Росії.

За свідченням сучасників, коли він впадав у запої, то міг страшно "крити" радянську владу.Але його не чіпали і, протримавши деякий час в міліції, незабаром відпускали - до того часу Єсенін був знаменитий у суспільстві як народний, "селянський" поет.

Не дивлячись на важке фізичний і моральний стан, Єсенін продовжує писати - ще трагічніше, ще глибше, ще досконаліший.

Серед кращих віршів його останніх років - Лист до жінки, Перські мотиви, невеликі поеми Русь йде, Русь безпритульних, Повернення на Батьківщину, Лист матері (Ти жива ще, моя старенька?.), Ми тепер йдемо потроху в ту країну, де тиша і благодать ...

Наприкінці грудня 1925 Єсенін приїжджає з Москви до Ленінграда.У ніч на 28 грудня в готелі "Англетер" Сергія Єсеніна вбили спецслужби інсценувавши самогубство.

Посмертна доля творів Єсеніна в радянській Росії багато в чому пов'язана з більшовицькою ідеологією та її вождями.Особливо помітну роль у приниженні і практично заборону творів поета зіграли Злі замітки М. Бухаріна, де він, зокрема, писав: "Ідейно Єсенін представляє самі негативні риси російського села, так званого" національного характеру ": мордобій, внутрішню найбільшу недисциплінованість, обожнювання самих відсталих форм суспільного життя ... "

Так аж до періоду "відлиги" середини 50-х років Єсеніна видавали вкрай рідко і в основному одне і те ж.Зате багато його творів поширювалися в списках, ходили по руках, на вірші Єсеніна створювали пісні, які були гаряче улюбленими і добре відомі в найширших верствах суспільства.

2. Автобіографія

Я син селянина.Народився в 1895 році 21 вересня в Рязанської губернії.Рязанського повіту. Кузьминською волості.

З двох років, по бідності батька і численності сімейства, був відданий на виховання досить заможного дідові по матері, у якого було троє дорослих неодружених синів, з якими протекло майже все моє дитинство.Дядьки мої були хлопці пустотливі і відчайдушні.Трьох з половиною років вони посадили мене на коня без сідла і відразу пустили в галоп.Я пам'ятаю, що очманів і дуже міцно тримався за холку.

Потім мене вчили плавати.Один дядько (дядько Сашко) брав мене в човен, від'їжджав від берега, знімав з мене білизна і, як цуценя, кидав у воду.Я невміло і злякано плескав руками, і, поки не захлинався, він все кричав: "Ех, стерво!Ну, куди тикчемний?""Стерво"у нього було слово пестливе.Після, років восьми, іншому дядькові я часто заміняв мисливського собаку, плаваючи по озерах за підстреленим качками.Дуже добре я був вивчено лазити по деревах.З хлопчаків зі мною ніхто не міг змагатися.Багатьом, кому граки опівдні після оранки заважали спати, я знімав гнізда з беріз, по гривенику за штуку.Один раз зірвався, але дуже вдало, подряпав тільки обличчя і живіт та розбивши глечик молока, який ніс на косовицю дідові.

Серед хлопчаків я завжди був коноводом і великим забіякою і ходив завжди в подряпинах.За пустощі мене лаяла тільки одна баба, а дідусь іноді сам підбивав на кулачних і часто говорив бабці: "Ти у мене, дура, його не чіпай.Він так буде міцніше ".

Бабуся любила мене з усієї мочі, і ніжності її не було меж.По суботах мене мили, стригли нігті і гарних маслом гофрами голову, тому що ні один гребінь не брав кучерявого волосся.Але і масло мало допомагало.Завжди я кричав благим матом і навіть тепер якесь неприємне почуття маю до суботи.

По неділях мене завжди посилали до обідні і, щоб перевірити, що я був за службу, давали 4 копійки.Дві копійки за просфору і дві за виїмку частин священика.Я купував просфору і замість священика робив на ній складаним ножем три знаки, а на інші дві копійки йшов на кладовищі грати з хлопцями в свінчатку.

Так протікало моє дитинство.Коли ж я підріс, з мене дуже захотіли зробити сільського вчителя, і тому віддали в закриту церковно-вчительської школи, закінчивши яку, шістнадцяти років, я повинен був надійти до Московського учительський інститут.На щастя, цього не сталося.Методика та дидактика мені настільки осточортіли, що я і слухати не захотів.

Вірші я почав писати рано, років дев'яти, але свідоме творчість відношу до 16-17 років.Деякі вірші цих років поміщені в "Радуниця".

Вісімнадцяти років я був здивований, розіславши свої вірші по журналах, тим, що їх не друкують, і несподівано нагрянула до Петербурга.Там мене прийняли дуже радо.Перший, кого я побачив, був Блок, другий - Городецький.Коли я дивився на Блоку, з мене капав піт, тому що в перший раз бачив живого поета. Городецький мене звів з Клюєвим, про який я раніше не чув ні слова.З Клюєвим у нас зав'язалася, при всій нашій внутрішньої розбраті, велика дружба, яка триває й досі, незважаючи на те, що ми шість років один одного не бачили.

Живе він зараз у Витегра, пише мені, що їсть хліб з половою, запиваючи порожнім окропом і благаючи бога про непостидной смерті.

За роки війни і революції доля мене штовхала з одного боку в бік.Росію, я об'їздив уздовж і впоперек, від Північного Льодовитого океану до Чорного і Каспійського моря, від Заходу до Китаю, Персії та Індії.

Найкращий час у моєму житті вважаю 1919 рік.Тоді ми зиму прожили в 5 градусах кімнатного холоду.Дров у нас не було ні поліна.

У РКП я ніколи не перебував, тому що відчуваю себе набагато лівіше.

Коханий мій письменник - Гоголь.

Книги моїх віршів: "Радуниця", "Голубень", "Преображення", "Сільський часослов", "Трерядніца", "Сповідь хулігана" і "Пугачов".

Зараз працюю над великою річчю під назвою "Країна негідників".

У Росії, коли там не було паперу, я друкував свої вірші разом з Кусіковим і Марієнгоф на стінах пристрасного монастиря або читав просто де-небудь на бульварі.

Найкращі шанувальники нашої поезії повії і бандити.З ними ми всі у великій приязні.Комуністи нас не люблять через непорозуміння.

За цим всім читачам моїм найнижчий привіт і маленьке увагу до вивісці: "Просять не стріляти!"

3. Хронологічна таблиця

21 вересня (4 жовтня) 1895р.- Народився Сергій Єсенін.

1904р.- Єсеніна віддають на навчання в Костянтинівське земське училище, а потім церковно-вчительської школи в місті Спас-Клепіки.

1912р.- Єсенін переїхав до Москви.

Осінь 1913р.- Знайомство з Ганною Романівною Ізрядновой.

21 грудня 1914р.- Народження першого сина Сергія Єсеніна Юрія.

1914р.- Перша публікація віршів у газеті "Новь" і журналах "Парус", "Зоря".

Навесні 1915р.- Єсенін переїжджає до Петрограда, де знайомиться з Н.А. Клюєвим, З.М. Гіппіус, Д.С. Мережковський, А.А. Блоком.

1916р.- Перша збірка віршів "Радуниця"

1916г.- Єсенін призивається в армію.

Навесні 1917р.- Знайомство з Зінаїдою Райх.

1918г.- В Петрограді виходить друга книга віршів Єсеніна "Голубень", потім "Преображення".

1919г. -Єсенін виявляється одним з організаторів і лідерів нової літературної групи - імажіністов.

1920р.- Знайомство з Надією Вольпін.

1920р. -Поеми "Русь йде", "Пісня про великому поході", "Русь радянська", "Анна Снегіна", "Чорна людина"; драматичні поеми "Пугачов" та "Країна негідників".

1920р.- Виходить збірка віршів "Москва кабацкая".

19 вересня 1920р.- Зустріч з Галиною Беніславской.

3 жовтня 1921р.- Знайомство з Айседора Дункан.

1922р.- Єсенін і Дункан поєдналися шлюбом.

1922-1923гг.- Єсенін і Айседора здійснюють тривалу поїздку по Західній Європі та США.

1923р.- Вони розійшлися.

1924 - 1925гг.- Єсенін подорожує по Закавказзя.У той же час виходить збірка "Перські мотиви", вірші "Русь йде", "Лист до жінки", "Лист матері", "Станси".

1925р.- Знайомство з Софією Толстой.

27 лютого 1925р.- Єсенін пише свій останній вірш "До побачення друже мій, до побачення ...".

28 лютого 1925р. -В готелі "Англетер" Сергія Єсеніна вбили спецслужби, інсценувавши самогубство.

4. Природа і ліричний герой

Поезія Єсеніна ...Чудовий, прекрасний, неповторний світ!Світ, який близький і зрозумілий усім, Єсенін - справжній поет Росії, поет, який до вершин своєї майстерності піднявся з глибин народного життя. Його батьківщина - Рязанська земля - вигодувала і допоміжного його, навчила любити і розуміти те, що оточує всіх нас.

Тут, на Рязанської землі, вперше побачив Сергій Єсенін всю красу російської природи, яку він оспівував у своїх віршах.

У духовному обличчі в поезії Єсеніна яскраво виявилися риси народу - його "неспокійна, зухвала сила", розмах, сердечність, душевна неспокій, глибока людяність.Все життя Єсеніна тісно пов'язана з народом.Може бути, тому головними героями всіх його віршів є прості люди, у кожному рядку відчувається тісний, не слабшають з роками зв'язки поета і людини - Єсеніна з російськими селянами.