Смекни!
smekni.com

Герої козацької доби в народних думах та історичних піснях (стр. 5 из 5)

Характеризуючи пісенний історизм і сьогодення потрібно, перш за все говорити про важливість історичних пізнань для сучасної держави. Адже зараз проходить активне становлення української національної свідомості, відповідальності та гордості за свою країну.

Пісні та думи як окремий вид джерела історичних знань на сучасному етапі слід вважати головним. Зараз в наш час політичних та суспільних розбіжностей в поглядах на історію нашої держави фольклор залишається єдиним правдивим та достовірним витоком інформації, адже пісні, в залежності від регіону України можуть різнитися лише одним двома словами, та аж ніяк повним змістом.

Для виховання молодого підростаючого покоління саме народна історія має найбільше та особливе значення, саме вона не заплямована будь-якими зовнішніми поглядами. Зараз на нашу думку фольклор українського народу потрібно ввести окремим предметом в середній школі для ознайомлення дітей з тими подіями та героями яких має український народ, адже з роками у підлітків зникає інтерес до вивчення історії власної країни та власного краю, до зацікавленості народними обрядами, піснями, а це не можна вважати позитивним фактором, бо маючи таку тенденцію серед молоді ми мимоволі приведемо нашу країну до загибелі. Недарма народна мудрість наголошує «Не знаючи свого минулого – не можливо творити своє майбутнє». Не дивлячись на зусилля і Президента, і його підлеглих, і інших політичних партій на підняття та становлення історичної свідомості українців ми не маємо на сьогодні досягнутих позитивних результатів.

На превеликий жаль на сьогоднішній час залишаються для нас невідомими ще багато деталей історичних подій, а можливо, і самих подій що, звичайно, не може бути позитивним в вивченні історії України. Та маючи надію та прагнення до їх пізнання ми зможемо насправді побудувати вільну та незалежну державу Україна. Слід розвивати та примножувати історичну спадщину, що дісталась нам від наших предків. І тільки той зможе достовірно її пізнати, хто дійсно в цьому зацікавлений.

Висновки

Світоглядні уявлення українського народу зумовлені насамперед історичними, психологічними, культурними та соціальними обставинами буття наших предків, що й визначило їхню національну своєрідність. Суть цих уявлень полягає в гармонії людини з довкіллям, у поетизації світу та відсутності норм і канонів, які б сковували вільний розвиток особистості, суперечили б принципам гуманізму. Вчені вказують на демократизм, поетичний характер релігійних уявлень українців, світлі, життєрадісні начала, а нерідко й ситуативність, імпровізаційність, особливо в молитвах як основі вільного світовідчуття, світосприйняття, світорозуміння та ставлення до навколишньої дійсності і утвердження себе в ній.

«Народна творчість — це той ґрунт, на якому виростають і література, і театр, і музика, і образотворче і мистецтво — і без якого вони б засохли»,— підкреслював видатний поет і вчений М. Т. Рильський у своїй статті «Краса і велич народної творчості». І далі продовжував: «Звичайно, далеко не кожний художній твір будується безпосередньо на народній основі. Але кожний справді художній твір виростає неодмінно на народному ґрунті, на ґрунті народного світогляду»

Література в свою чергу збагачує фольклор. Народними піснями літературного походження стали «Дивлюся на небо» М. Петренка, «Реве та стогне Дніпр широкий» (вступ до «Причинної»), «Думи мої, думи мої», «Нащо мені чорні брови», «Як умру, то поховайте» та багато інших поезій Т. Шевченка, «Повій, вітре, на Вкраїну» С. Руданського, «Як засяду коло чари» Ю. Федьковича, «Наперед» П. Грабовського, «Вічний революціонер» І. Франка, «Коли поїзд у даль загуркоче» В. Сосюри, «Над Дніпром» П. Тичини, «Гей, ще сонце не зійшло» М. Рильського, «Клятва» М. Бажана, «Рідна мати моя» А. Малишка та ін.

Скарбниця народної творчості безнастанно поповнюється. Щедро користуючись надбаннями попередніх епох, народ ніколи не перестає складати нові пісні про сучасне йому життя. Зрозуміла річ, чимало створених у минулому зразків забувається і безповоротно втрачається, якщо вони не були своєчасно записані. А записування і збирання фольклору розпочалося фактично лише з початку XIX ст..

Скільки прекрасних дум і пісень було збережено і дійшло до нас завдяки самовідданій праці дожовтневих і радянських фольклористів, композиторів, письменників, багатьох ентузіастів-збирачів, зокрема студентів, учнів. Але немало творів лишається і незаписаними, втраченними. Неосяжне море народної поезії, і кожен, хто збирає її неоціненні скарби, робить велику і корисну справу, великий вклад в розвиток нашої славетної історії.


Список використаної літератури

1. Гнатюк В. Пісенні новотвори в українсько-руській народній словесності // К.: Наукова думка, 1966.

2. Героїчний епос українського народу: Хрестоматія: Навч. посіб. Упоряд. та прим. О.М.Таланчук, Ф.С.Кислого.- К.: Либідь, 1993.

3. Григор'єв-Наш. Історія України в народних думах та піснях /Худож. В.Лопата.- К.: Веселка, 1993.

4. Думи: Іст.-героїч. цикл /Упоряд. О.Дея; Ілюстр. худож. В.Лопата.- К.: Дніпро, 1982.- 159 с.:

5. Думи // Історія української музики: В 6 т. - К., 1989.- Т. 1.- С.44-60

6. Історичні пісні / Упор. Березовський І., Родіна М., Хоменко В. Нотний матеріал упор. Гуменюк А. - К., 1961.

7. Колесса Ф. Українська усна словесність. - Львів, 1983р.

8. Народні думи, пісні, балади /Вступ. ст., упоряд. та прим. В.В.Яременка.- К.: Молодь, 1970.

9. Плісецький М. Українські народні думи: Сюжет і образи.- К.: Кобза, 1994.- 363 с.

10. Правдюк О. Крути в літературі і фольклорі: До 75-річчя подвигу Київ. студ. куреня Січових Стрільців // Нар. творчість та етнографія.- 1993.- № 1

11. Українська поезія. Середина ХVII ст./ Упор. В.Крекотень, М.Сулима.-К., 1992.-С. 13.

12. Українські січові стрільці у піснях / Вступ, ст.. Левченко О. – Тернопіль, 1991р.

13. Характеристика дум, їх словесно-музичного стилю, розмаїття тем і сюжетів, творчість визначних виконавців та авторів дум-кобзарів.

14. Шевчук О. Натхненний гімн вічній красі та стилі української пісні і музики // НТЕ. – 1999. - №1.


Додатки

До додатків ми внесли ті козацькі пісні, чкі ми вважаємо найхарактернішими для доби козаччини на території України і які як найповніше вказують на героїв та ватажків тих часів.


«Ой на горі та й женці жнуть»

Ой на горі та й женці жнуть

Ой на горі та й женці жнуть

А по-під горою, яром-долиною

Козаки йдуть.

Гей, долиною, гей, широкою

Козаки йдуть!

Попереду Дорошенко

Попереду Дорошенко

Веде своє військо, Військо Запорозьке

Хорошенько.

Гей, долиною, гей, широкою

Хорошенько!

Посередині хорунжий

Посередині хорунжий

Під ним кінь баский бідовий

Сильно дужий.

Гей, долиною, гей, широкою

Сильно дужий!

А позаду Сагайдачний

А позаду Сагайдачний

Що проміняв жінку на тютюн та люльку,

Необачний.

Гей, долиною, гей, широкою

Необачний!

Гей, вернися, Сагайдачний

Гей, вернися, Сагайдачний

Віддай тютюн-люльку, візьми свою жінку,

Необачний.

Гей, долиною, гей, широкою

Необачний!

- Мені з жінкою та не возиться

Мені з жінкою та не возиться

А тютюн та люлька козаку в пригоді

Знадобиться.

Гей, долиною, гей, широкою

Знадобиться!

Гей, хто в лісі, озовися

Гей, хто в лісі, озовися

Та й викрешем вогню, та й потягнем люльки -

Не журися.

Гей, долиною, гей, широкою

Не журися!

«Наливаймо, браття, кришталеві чаші»

Наливаймо, браття, кришталеві чаші,

Щоб кулі минали, щоб шаблі не брали

Голівоньки наші!

Щоби Україна більше не плакала,

Щоби наша слава, козацькая слава

Повік не пропала!

Бо козацька слава кровію полита,

Січена шаблями, рубана мечами

Ще й сльозами вмита.

Наливаймо ж, браття, поки є ще сила,

Поки до схід сонця, поки до походу

Сурма не сурмила!

В Чорне море кров Дніпром тече В Чорне море кров Дніпром тече

Гей, гук, мати, гук,

Де козаки п’ють,

І веселая

Та доріженька,

Куди вони ідуть.

Та куди ж вони йдуть,

Там бори гудуть,

Поперед себе

Та вражих панів

Облавою пруть.

Зібрались вони

Під рясні дуби

Та чекаючи

Та й отамана

На раду собі.

Отаман іде,

Як голуб, гуде,

А під білою

Та березою

Головку кладе.

“Отамане наш,

Не дбаєш за нас,

Ось і, бач, наше

Та товариство,

Як розгардіяш.

Чи не срам тобі

Покидати нас

І по застумах

Та цього лісу

Блукати без нас?

Глянь, отамане,

Вже світ настає,

Ой, уже ж наше

Та товариство

Коней сідлає!”

“Ой помру ж я, помру,

Не зажив слави,

Бо нема мені

Та долі бути

Батьком над вами”.

Зажурилась УкраїнаЗажурилась Україна