Смекни!
smekni.com

Письменники Дніпропетровщини (стр. 2 из 2)

Поет, перекладач, видавець, актор, громадсько-культурний діяч, автор ряду літературознавчих статей, театральних рецензій Микола Кіндратович Вороний був незаконно репресований у 1934 році. За постановою слідчих органів розтріляний 7-го червня 1938 року.

Архів Вороного зберігається в Інституті літератури імені Т. Г. Шевченка АН України.

* * * * * * *

Україно! Мамо люба!

Чи не те ж з тобою сталось?

Чи синів твоїх багато

На степах твоїх зосталось?

Чи вони ж не відцурались,

Не забули тебе, неньку,

Чи сховали жаль до тебе

І кохання до серденьку?

Марна річ! Були і в тебе

Кобзарі – гудці народні,

Що співали-віщували

Заповіти благородні, -

А проте тієї сили,

Духу, що зрива на ноги,

В нас нема і манівцями

Ми блукаєм без дороги!..

Де ж того євшану взяти,

Того зілля-привороту,

Що на певний шлях направить,-

Шлях у край свій повороту?!

Микола Вороний

Полтава, 11.08.1899р.

Перша Катеринославська поетеса

Лідія Вікторовна Сохачевська.

Серед імен українських поетес, які відіграли помітну роль у літературному процесі кінця ХІХ – початку ХХ століття, слід згадати ім'я нашої землячки Лідії Вікторівни Сохачевської.

Народилася Л. Сохачевська і Новомосковському повиті Катеринославської губернії. На жаль рік народження не відомий. Сім'я її жила дуже бідно. Рано помер батько, і Лідія змалку зазнала труднощів життя.

Молода, повна надій дівчина невпинно тягнулася до знань. Незважаючи на тяжкі матеріальні обставини, вона здобула освіту, стала народною вчителькою, служила в катеринославському земстві, нотаріальній конторі Сперанського і давала приватні уроки. Активну участь Л. сохачевська брала у катеринославському товаристві «Просвіта», відвідувала сімейні вечори, лекції, різні культурно-освітні заходи товариства, покладаючи велику надію на просвітницький рух серед народу.

Значну підтримку і частково матеріальну допомогу надавав Л. Сохачевській Д. І. Яворницький. Багато часу проводила Л. Сохачевська з Яворницьким в його будинку та затишному садочку. Саме тут вона читала йому свої твори, слухала співи кобзарів.

З 1908 по 1910 Л. Сохачевська навчалася в Петербурзі на загальнопросвітніх курсах Черняєва, мріяла вступити на Бестужевські. Скрутне матеріальне становище змушувало її одночасно з навчанням працювати в канцелярії. Напружена праця (8 годин на день вона була на службі, 5 годин – на курсах, потім – готувала уроки), слабке здоров'я , несприятливий перербузький клімат призвели до того, що вона захворіла на сухоти. Окрім того її не покидали хвилювання за родину, що мешкала у Новомосковську. У 1910 році її вітчим позбувся роботи і сім'я залишилася без засобів існування. Але ні хвороба, ні скрутне матеріальне та моральне становище на чужині, ні що не могло примусити її покинути навчання.

Свої перші твори Л.Сохачевська писала російською мовою, але згодом під впливом та за порадою Яворницького стала писати українською.

Життя Л. Сохачевської трагічно обірвалося у січні 1911 року в місті Ялта передчасною смертю.

Поезії Л. Сохачевської мають автобіагрофічний характер, що надає їм особливої чуттєвості. В поезії «Сумна хатина» вона змальовує картину будування сім'ї:

В селянській хаті сумно й темно,

Вже три дні не топлена піч…

Голодні діти надаремно

Десь плачуть. Налягає ніч…

Ось чути хлипа немовлятко,

Матусі серце крає й рве.

Пита: чи швидко прийде татко,

Чи швидко хліба пренесе?

Минає час… Немає татка,

Сумна хатина, мов німа.

В куточку тихо плаче мати,

А татка все нема й нема…

Спадщина.

Дісталась спадщина багата

Від роду нашого мені:

Рушник від мами, яблуня від тата,

Бабусин голос і дзвінкі пісні.

Дідусь залишив небо чисте

Для мене і моїх діток,

А тітка чарівне намисто

Із оповідок і казок…

Уклін тобі моя родино,

Цієї світлої доби,

В мені злилися воєдино

Священнії твої скарби.

Творчість Сергія Бурлакова.

Бурлаков Сергій Романович народився 21 червня 1938 року в селі Білогорівка Лисичанського району на Луганщині. Закінчив Дніпропетровський університет. Працював головою правління Дніпропетровської організації СПУ. Нагороджений орденом та Почесною Граматою Президії Верховної Ради України.

Автор поетичних збірок: «Трояндові світання», «Русло», «Сфери», «Бистрина», «Доброчин», «Зодче літо», «Краса – з любові», «Неопалима врода», «Золоті ранети», «Віра», «Рельєфи», «Зустрічний рух», «В твоєму імені», «Сонети», «Зваба». Твори видавались також у перекладіна російську мову.

Щирість почуттів, філософське осмислення часу та людського буття – визначальні риси творчості Сергія Бурлакова.

Сергій Бурлаков почав рано писати. Будучи студентом четвертого курсу філологічного факультету Дніпропетровського університету, Сергій Бурлаков дебютує з першою, скромною за обсягом поетичною збіркою «Трояндові світання». Друга збірка русло з'явиласядруком в 1967 році і стала переконливою заявкою на постійність роботи в майстерні, де твориться всякчасне диво поезії.

Сергій Бурлаков із відстані свого більш ніж дватцятилітнього творчого досвіду пише про свої поетичні молоді літа: «То була пора золота і бентежна. Серце поривалосьдо чогось високого, незвіданого,ущерть налите бурхливою хвилею поетичного оновлення, яка зринула з глибин 60-х років…»

На вічних терезах.

Ми скільки б не пізнали, а все мало,

Хоч розумієм глибше з кожним днем:

Осягнення кінечного – омана,

Бо бізкінечний вир людських проблем.

Краплина й космос постають, як рівня,

Протистоять на вічних терезах,

А ще й душа, крутим дорогам вірна,

Стоїть на вітрі в сріблі чи сльозах?