Смекни!
smekni.com

Прийом контрасту як основний засіб організації художнього матеріалу у творі В.Г. Короленка "Діти підземелля" (стр. 3 из 3)

Завдяки використаним у творі контрастам в описах людей, природи, перебігу подій, діалогам, автор зображує найсуттєвіший, центральний контраст твору: "шановане суспільство - погане товариство". Цих людей розділяє глибока прірва, і важко сказати, хто правий, хто кращий. Можна лише сказати, що між ними є різниця. Ця різниця відчутна завжди і всюди, незалежно від країни, часу, влади. Адже, на превеликий жаль, тема дитячих страждань висвітлювалась і в минулому, і тепер. За даними ООН, 6 млн. дітей у світі живуть за межею бідності. І це тоді, коли інші купують ділянки на місяці, мало не щодня міняють автомобілі, витрачають масу грошей на непотрібні речі. Чим не контраст сучасності? Але є те, що об’єднує ці два світи. Це співчуття. Це співчуття не тільки багатих до бідних, а й співчуття до тих, хто бідний духовно.

У даній роботі наведено багато прикладів використання Короленком контрасту у творі "Діти підземелля". Використання саме цього прийому зумовлене, напевно, подіями, які траплялися в житті самого письменника. Не раз його кидало на самий низ, у в’язницю, хочеться сказати "на дно", туди, де зібрані злодії, шахраї, а поряд з ними такі ж філософи, захисники скривджених, яким був сам Володимир Галактіонович.

Список використаної літератури

1. Бандура О.М., Волошина Н.Й. Українська література: Підручник для 8 кл. - К.: Освіта, 1995. - 416с.

2. Гибет Е.И. Рассказ В.Г. Короленко "В дурном обществе". // Русская речь. - 1976. - №5. - С.142 - 147.

3. Донской Я. Е.В.Г. Короленко. Очерк полтавского периода жизни и деятельности писателя 1900 - 1921. - Харьков: Харьковское книжное издательство, 1963.

4. Іваненко О. Система уроків по вивченню повісті В.Г. Короленка "Діти підземелля" у 5 класі. // Зарубіжна література в школах України. - 2006. - № 2. - С.20 - 21.

5. Короленко В.Г. В дурном обществе (из детских воспоминаний моего приятеля). - Москва: Государственное издательство художественной литературы, 1951.

6. Короленко В.Г. Дети подземелья. - Москва: Государственное издательство детской литературы Министерства просвещения РСФСР, 1949.

7. Михасюк Н. Зображувальний ряд повісті В. Короленка "Діти підземелля" та його роль у розкритті авторського задуму. // Зарубіжна література в навчальних закладах. - 2000. - №2. - С.42 - 43.

8. Михасюк Н. Зображувальний ряд повісті В. Короленка "Діти підземелля" та його роль у розкритті авторського задуму (продовження). // Зарубіжна література в навчальних закладах. - 2000. - №3. - С.20 - 21.

9. Николаенко В. Система уроков в 5 классе по рассказу В.Г. Короленко "Дети подземелья". // Литература в школе. - 1971. - №6. - С.40 - 47.

10. Півнюк Н.О., Чепурко О.М., Гребницька Н.М. Зарубіжна література: Підручник-хрестоматія у двох частинах: 5 клас. - К.: Просвіта, 2002. - Ч.2. - 320с.

11. Ростов Н.В.Г. Короленко. - Москва: Художественная литература, 1965.

12. Самарян Світлана, Тіунова Любов Зарубіжна література. Пробний підручник-хрестоматія для 7 класу загальноосвітньої школи. Видання друге, змінене і доповнене. - Київ: Вежа, 1997.

13. Смотрицька М. Знайомство із творчістю В.Г. Короленка на уроках зарубіжної літератури в школі. // Зарубіжна література в навчальних закладах. - 2004. - №9. - С. 19 - 21.