Смекни!
smekni.com

Економіка використання бджільництва (стр. 5 из 5)

Бджільництво України перебуває в складних умовах. Розвиток його в повоєнні роки відбувався повільно. Вітчизняному бджільництву дісталась із минулого багата спадщина, створена наполегливою творчою працею, невтомними пошуками досконалості, багатими звичаями нашого народу. Сучасний стан бджільництва і зональна спеціалізація зумовлена особливостями клімату, медоносними ресурсами, рівнем економічного розвитку с\г.

Отже, близько 30% бджолиних сімей припадає на зону Лісостепу, де кормовою базою для них є переважно с/г медоносні культури, які водночас потребують агротехнічного прийому – бджолозапилення. Найчастіше поєднання інтересів рослинництва і бджільництва та забезпечує високі врожаї зерна гречки, насіння соняшнику, плодів та іншої продукції, а пасічники отримують нерідко по 35-50 кг меду на одну бджолину сім’ю.

Полісся характеризується строкатістю в розвитку пасічництва, оскільки лісиста місцевість має різні ресурси нектару. Найбідніші хвойні ліси, де медозбори низькі, тому бджолам пожива дістається з деяких кущових і трав’янистих рослин.

Зона Карпат по – різному насичена бджолами сім’ями, їх переважно утримують у густонаселених районах. Бджолині матки і пакети бджіл карпатської породи мають провідне економічне значення для галузі, оскільки ресурси нектару в Карпатах небагаті, а медозбори переважно низькі.

Степ України для запилення на всій площі соняшнику, люцерни, плодових насаджень забезпечений недостатньою кількістю бджолиних сімей. В степовій зоні утримується понад третина бджолиних сімей.

Отже, історичний досвід розвитку бджільництва в Україні і досвід галузі зарубіжних країн свідчить, що виробниками товарної продукції переважно є великі спеціалізовані підприємства. Нині в Україні їх небагато, однак за сприятливих економічних і медо збірних умов значна частина приватних колишніх громадських пасік може вирости у великі спеціалізовані господарства. Корисними є також і невеликі розосереджені присадибні пасіки, бджоли з яких створюють широкий фон запилювачів рослин на сільськогосподарських і природних угіддях, підвищуючи тим самим їх урожайність. Водночас продукція з цих пасік значною мірою задовольняє попит великої частини споживачів, хоч собівартість її вища, ніж у спеціалізованих господарствах.


Список використаної літератури

1. В.П.Поліщук «Бджільництво»

2. С.С.Шевчук «Мед, пасіка, бджоли»

3. І.А.Бабич, О.Г.Мегедь «Бджільництво»

4. М.С.Подольський, М.Л.Буренін, Г.М.Котова «Промислове бджільництво»

5. Е.Г.Пономарьова «Кормовая база пчеловодства и опыление сельськохозяйственых культурных растений»

6. В.Г.Чудаков «Технология продуктов пчеловодства»

7.Вікіпедіа

8.Програма розвитку галузі бджільництва в Україні до 2011 року.