Смекни!
smekni.com

Сучасна італійська дитяча література (стр. 3 из 3)

Варто сказати про своєрідну повість-казку письменника Джованні Піреллі (1918) «Джованніно і Пульчероза».

Один раз весела блоха Пульчероза забралася у вухо хлопчика Джованнино і порадила йому відправитися в шлях-дорогу, «щоб подивитися, як рухається світ». Італійська приказка «блоха в юшці» означає нав'язливу думку, занепокоєння.

Залишивши село, Джованніно бродить по країні, терпить голод і позбавлення і, нарешті, попадає в «братерство бездомних батраків», що поєднуються, щоб протистояти нестаткові і розпачеві.

У передмові своєї казки Піреллі писав: «В Італії ще багато несправедливості, егоїзму, і Джованніно шукає шляхи до такого життя, де законом для усіх буде солідарність».

Джанні Родарі в одній зі статей, присвячених проблемам розвитку італійської дитячої літератури, так визначив мету і задачу, що постали перед дитячими письменниками Італії:

«У новій історичній обстановці виникла нова дитяча література, натхненна демократичними ідеалами. Мовою казки і реальних образів, прикладами Опору і засобами наукової фантастики, використовуючи всі сучасні засоби поширення культури, ми повинні виховати в дітях відкритий і прямий погляд на світ і на людські долі, виховати їх у демократичному дусі».

Талановиті сучасні письменники Італії віддають багато сил виконанню цієї задачі, і італійські книги для дітей займають значне місце в панорамі світової дитячої літератури наших днів.