Смекни!
smekni.com

Тема мистецтва в романі Ліона Фейхтвангера "Гойя, або тяжкий шлях пізнання" (стр. 4 из 4)

- Как ты думаешь, Агустин, оставим так? Или, по твоему, так будет лучше?

Много лет назад впервые

Гранда он писал с натуры

И пририсовал к портрету

Чуть заметного для глаза

Самого себя. А ныне

Он помощнику и другу

Удивительную радость

Доставлял, веля испанской

Венценосной королеве

На коне скакать пред ними,

Прежде чем он соизволит

Написать ее. Ах, если б

Это видел старый Гойя!

О, небось, такому чуду

Не поверил бы папаша.

Право жаль, что он не дожил! »

Але не тільки заради примхи використовував Гойя свій вплив на політику. Його славнозвісна серія офортів «Капрічос» була маніфестом понівеченого та зрадженого іспанського народу. Йдучи своїм тяжким шляхом пізнання живописець дійшов до розуміння того, що його картини можуть стати справжнім гімном, зрозумілим кожному іспанцю, гімном, що веде до торжества справедливості, гімном прогресу.

2.3 Мистецтво та кохання в романі

Водночас з темою політики в романі чітко простежується тема кохання. В романі «Гойя, або тяжкий шлях пізнання» ми бачимо декілька ліній кохання: перша – це почуття Франсіско Гойї до Пепи Тудо, друга – до його дружини Хосефи і третя, найяскравіша, – кохання до Каетани Альби. Це почуття перетинає весь роман, Каетана Альба була для Гойі коханням на все життя. В якості приклада можна навести наступні рядки: «Что бы он ни: думал ли, рисовал ли, говорил ли с другими, – где-то в тайниках его сознания неизменно пребывала Каэтана. Связь с ней ничуть не была похожа ни на спокойный, надежный союз его с Хосефой, ни на прежние радостные или мучительные увлечения другими женщинами», «На пороге старости он вновь переживал молодость. Все успіло ему прискучить – и хороше и дурное, все было одно и то же, знакомое, как вкус привычных кушаний. Теперь мир снова стал для него богатым и новым; это была вторая молодость, с большим опытом в страсти и наслаждении».

Слід зауважити, що, як справжній художник, Франсіско Гойя переносив усі свої почуття на полотно. Його шалене кохання до герцогині Каетани Альба мало величезний вплив на його мистецтво. Ми можемо сказати, що кохання до герцогині було одним з перших передвісників створення революційної серії офортів «Капрічос». Саме кохання до Каетани відкрило художникові потаємний світ чудовиськ та примар. Ця жінка була для Гойі справжньою загадкою, вона мала тисячі облич: «Здесь, в невообразимой тишине, принялся он в который уже раз сводить счеты с Каэтаной Альба, твердо зная, что она – единственная, кого он когда-либо любил и будет любить. Неверное мерцание свечей выхватывало из мрака все нове части обширной мастерской, и пляшущие на стене тени, вырастая и сжимаясь, становились для Франциско Лицами Каэтаны. Он вновь видел все ее зле лики, насмешливо хохочушие, колдовские, пагубне, но видел и другие, беззавітно любящие, покорно отдающиеся страсти, и каждый раз твердил: помни и остальные, не забывай остальных…».

Саме завдяки герцогині Альба, завдяки її коханню, Франсіско Гойя створив найвизначніші полотна. Адже, як справжній художник, Гойя потребував сильних емоцій та переживань для створення шедеврів. І лише ця жінка змогла їх йому подарувати.