Смекни!
smekni.com

Годування жеребців-плідників (стр. 2 из 7)

Це відбувається тому, що в процесі просування всередині статевих шляхів жеребця сім’я поступово дозріває. В міру просування воно стає все більш і більш життєздатним, на ньому утворюється захисний покрив, підвищується його запліднююча сила і здатність до руху поза організмом.

У еякуляті, що виділяється жеребцем при садці, статеві клітини складають 2—3 куб. см, вся основна маса — секрет придаткових залоз.

Зовнішні умови, що впливають на утворення сім’я, можуть позначитися на якості виділюваного сімені не відразу, а через кілька днів. Підвищене виділення сім’я і кращі його якісні показники, викликані введенням у кормовий раціон окремих кормів чи поліпшенням вітамінного і мінерального складу кормових раціонів, можуть позначитися тільки через один-три тижні, а не відразу. Ясно тому, що необхідно починати підготовку жеребців до злучки до початку злучного сезону.

За спостереженнями Є. А. Синяєвої, у 1948 р. [16]сприятлива дія відгону на сім’япродукцію починає позначатися через 13—16 днів після початку згодовування і продовжується до 28—36-го дня. Позитивна дія комбікорму починала позначатися на 16-й день після початку його згодовування, і якість сім’я поступово поліпшувалася до 36-го дня. Виключення з раціону корму, що виявив сприятливий вплив на якість сім’я, також позначається не відразу. Життєздатність насіння починала знижуватися на 8—9-й день після виключення з раціону відгону. Неправильна чи недостатня годівля, порушення в травленні, утримання жеребців у непровітрюваних чи темних приміщеннях, відсутність моціону впливають на якість сім’я. У стані млявості в жеребця виділяється недостатня кількість сім’я, хоча воно і знаходиться в достатній кількості в придатку. Зміна годівлі й умов утримання, надання моціону, купання можуть підвищити якість сім’я. Роль нервової системи в статевій діяльності жеребця є ведучою, і тому умови утримання і годівлі, які відбиваються на стані нервової системи, позначаються і на якості сім’япродукції.

Професор В. К. Мілованов [26]відзначає, що вірний шлях керування процесами розмноження тварин — вивчення умов життя, необхідних для того чи іншого процесу, відшукання подразників кожного рефлексу і вивчення складних взаємодій між ними. Внутрішні хімічні регулятори-гормони складають лише одну з ланок в ланцюзі нервової регуляції. Здоровий організм створює їх сам, якщо для цього є відповідні умови.

Годівля, утримання, використання жеребців відбиваються на стані, розмірі і якості сім’япродукції. Цей вплив може виявлятися через відносно тривалий період.

Варто врахувати і величезну роль ендокринних факторів. Нормальна діяльність сім’яників залежить від функцій ряду ендокринних залоз організму. Гормони передньої частки гіпофіза, щитовидної залози, кори наднирників збуджують діяльність сім’яника. Відомий взаємозв'язок гормонів і вітамінів, і, отже, стає очевидною потреба організму в постачанні його вітамінами для нормальної функції ендокринних залоз. Встановлено зв'язок процесів утворення сім’я зі станом білкового і ліпоїдного обміну, роль мінеральних речовин у забезпеченні нормальної сім’япродукції [25]

1.3 Потреба жеребця в поживних речовинах

Сім’я жеребця являє собою складну за хімічним складом і біологічними властивостями продукцію життєдіяльності організму. У його складі невеликий відсоток сухої речовини — в середньому близько 5%.

За дослідженнями Словцова [26], у сімені жеребця міститься 4,3% сухої речовини, золи — 0,9%, органічної речовини — 3,4%. У складі сухої речовини 66% азотистих речовин (альбуміни, глобуліни і нуклеопротеїди).

За даними досліджень М. В. Попової [16], у 100 г сім’я міститься (у міліграмах): азотистих речовин 700, ліпоїдів — 200, редукуючих речовин — 42, фосфору — 19, сірки —3, хлору — 76, натрію — 68, кальцію — 20, магнію — 3.

Сім’я багате ферментами, які зумовлюють мінливість його хімічного складу.

Специфічність складу сімені жеребця вимагає дуже високої повноцінності призначуваних йому кормових раціонів. Очевидно, що в період підготовки і проведення злучної кампанії годівля жеребця повинна бути більш повноцінною, ніж в інший час.

При годівлі жеребця-плідника необхідний індивідуальний підхід. Однак деякі загальні правила для нормування годівлі все-таки варто мати на увазі.

При визначенні потреби в кормі в злучний період варто виходити з загального стану і поводження жеребця, якості і результативності його садок, кількості і якості його сім’япродукції.

Потреба жеребця в поживних речовинах корму зв'язана з великою витратою організму на підвищення загального обміну. У дослідах Всесоюзного науково-дослідного інституту конярства було встановлено, що під час садки жеребець витрачає енергії в шість разів більше, ніж у спокої, легенева вентиляція підсилюється в 6,5 рази, майже в два рази збільшується число ударів пульсу. Чим інтенсивніше використовується жеребець під час злучної кампанії, тим вище і потреба його в поживних речовинах корму [16].

Разом з тим варто мати на увазі велику специфічність органічних речовин і в мінеральному складі сімені жеребця. Це збільшує кількісну потребу в кормі.

В окремих дослідах і спостереженнях були зроблені спроби з'ясувати, як впливає на сім’япродукцію жеребця та чи інша норма його годівлі.

Досліди Н. А. Маргойт [1], що проводилися в Єсентуцькому кінному заводі, показали, що кормові раціони, по поживності рівні 9,8—10 корм. од. при різних комбінаціях кормів, давали можливість тривалий час інтенсивно використовувати в злучці жеребців.

Г. В. Паршутіним [10] була зроблена спроба зв'язати калорійність раціонів з розміром сім’япродукції. От деякі остаточні дані цих розрахунків (Табл. 2).

Таблиця 2

Калорійність раціонів і розмір сім’япродукції [10]

Раціони Вміст ураціоні Ккал Витрата енергії (Ккал) Залишилося енергії на спермоутворення (Ккал) Кількість сперматозоїдів Різниця між контрольною і дослідної садками
контрольні садки дослідні садки абсолютна в %
Контрольний 1-й дослідний 2-й » 3-й » 2310326 29128 09231280 19 41520 20620 35120 950 3 6986 0857 74110 330 3,56,41,92,6 1,77,33,04,4 -1,8+0,8+1,1+1,8 -54+13+58+69

Більш калорійні раціони виявилися і більш ефективними. Автор звертає увагу на те, що чим більше в раціонах було протеїнів і жирів, тим більше в процентному відношенні було збільшення сім’япродукції. Контрольні садки проводили перед початком дослідної годівлі, тому зміна сім’япродукції між контрольною і дослідною садками служила показником впливу на сім’япродукцію раціону, що перевірявся в досліді.

Е. А. Синяєва [18]у своїй роботі на рисистих жеребцях прийшла до висновку, що в злучний період раціони повинні бути більш поживні (не нижче 2 корм. од. на 100 кг живої ваги жеребця). Навіть при цілком задовільних раціонах, але по загальній поживності нижче 2 корм. од. на 100 кг живої ваги, у жеребців знижувалися кондиції.

Докладні спостереження П. Н. Скаткіна [18]показали, що підвищення рівня годівлі жеребців-плідників понад 2—2,25 корм. од. на 100 кг живої ваги не робило помітного впливу на кількість і якість виділюваного жеребцем сімені. Якість сім’я завжди поліпшувалося при підвищенні повноцінності кормових раціонів, збільшувалася концентрація і загальна кількість сім’яних клітин у еякуляті, їх активність і життєздатність. При цьому загальний обсяг еякуляту не змінювався.

Значення повноцінної годівлі найбільш сильно позначалося на молодих і досить старих жеребцях. При неповноцінному й однобічному сіно-вівсяному раціоні значно знижується життєздатність сім’яних клітин у молодих і більш вікових жеребців. При переході на повноцінну годівлю підвищення життєздатності сім’яних клітин відбувається в більшій мірі в молодих 3—4-річних жеребців і в меншій мірі у жеребців у віці 7—8 років.

Виходячи з наявних даних науково-дослідних робіт і досвіду роботи кінних заводів і конярських ферм, як орієнтований розрахунок можна рекомендувати такі норми годівлі жеребців-виробників у злучний період: жеребцям великих крокових порід 1,75—2 корм, од., що містять 2,6—2,9 кг сухої речовини на 100 кг живої ваги; жеребцям швидких алюрів—2—2,5 корм. од.—2,4—2,7 кг сухої речовини на 100 кг живої ваги. На кожну кормову одиницю для всіх жеребців повинно припадати: протеїну 120—140 г, кальцію 4—6 г, фосфору 3—5 г і каротину 10—15 мг.

У злучний період варто слідкувати за протеїновою повноцінністю раціону. Ця повноцінність досягається різноманіттям рослинних білків і включенням у раціон кормів тваринного походження. Величезне значення має мінеральна і вітамінна повноцінність харчування жеребців.

Розмір кормової норми в період підготовки до злучної кампанії визначають у зв'язку з умовами утримання жеребця, його роботою, тренуванням, станом, віком.

Розділ 2. Оптимізація умов годівлі жеребців-плідників і визначення їх потреби в кормових добавках і вітамінних препаратах

жеребець плідник годівля раціон

2.1 Індивідуальне завдання — 198: Визначити норму годівлі і скласти добові раціони на зимовий і літній періоди для жеребців-плідників

Розрахувати річну потребу в мінеральних добавках і вітамінних препаратах, необхідних для балансування раціонів упродовж передпарувального і парувального періодів для верхових і рисистих порідв умовах зони Полісся (тривалість зимового періоду 230 днів; і літнього — 135 днів).

Утримується 3 тварини, які мають середню живу масу 500 кг. Навантаження — середнє.

2.2 Виконання завдання