Смекни!
smekni.com

Міжнародна діяльність автомобільного концерну BMW (стр. 1 из 5)

Контрольна робота

Міжнародна діяльність автомобільного концерну BMW

ЗМІСТ

ВСТУП.. 3

1 Аналіз світового виробництва. 4

2 Аналіз світової торгівлі 20

3 Аналіз попиту та споживання товару, факторів, які визначають споживання товару 23

4 Сегментація товарного ринку. 24

5 Аналіз техніко–економічних параметрів ( властивостей ) виробу. 26

6Аналіз цін (експорту або імпорту) на даний товар. 30

ВИСНОВОК.. 32

ЛІТЕРАТУРА.. 33


ВСТУП

БМВ, «Байеріш Моторен Верке», (BMW, Bayerisch Motoren Werke AG), німецька автомобільна компанія, що спеціалізується на виробництві легкових і спортивних автомобілів, автомобілів підвищеної прохідності і мотоциклів. Штаб–квартира знаходиться в Мюнхені, Німеччина.

У 1913 на північній околиці Мюнхена Карл Рапп і Густав Отто, син винахідника двигуна внутрішнього згорання Ніколауса Августа Отто, створюють дві маленькі авіамоторні фірми. Перша світова війна, що почалася, відразу принесла багаточисельні замовлення на двигуни для літаків. Рапп і Отто вирішують об'єднатися в один авіамоторний завод. Так в Мюнхені виникає завод авіаційних двигунів, який в липні 1917 реєструється під ім'ям Bayerische Motoren Werke ( «Баварські моторні заводи»), – BMW. Цю дату і прийнято вважати роком створення BMW, а Карла Раппа і Густава Отто її творцями.

А логотип компанії BMW (Bayerіsche Motor Werke) і донині включає кольори прапора Баварії, а сам знак символізує літаковий пропелер.

У Німеччині на заводах BMW працівник одержує заробітну плату до 30 доларів США у годину.

Малюнок радіаторних ґрат автомобілів фірми BMW залишається незмінним уже тривалий час, незважаючи на те, що зовнішній вигляд машин цієї фірми, практично не змінився.

Наприклад, BMW називає себе "компанією, що забезпечує транспортом", а не „виробником”. BMW визначає свій бізнес як випуск автомобілів, мотоциклів, двигунів.

У дійсній роботі розглянемо аналіз світового виробництва BMW, аналіз світової торгівлі BMW, сегментація товарного ринку та інші питання з точці зору маркетингової і логістичной політиці цього автомобільного концерну.

1. Аналіз світового виробництва

Обсяги в вартісному і натуральному вираженні, динаміка, географічна та товарна структура

Хоча точна дата появи і момент створення компанії і сьогодні є предметом спорів між автомобільними істориками. А все тому, що офіційно промислова компанія БМВ була зареєстрована 20 липня 1917 року, але задовго до цього в тому ж місті Мюнхені існували багато фірм і об'єднань, що також займалися розробкою і випуском літакових двигунів. Тому, щоб остаточно побачити "коріння" виробництва БМВ, необхідно перенестися в минуле століття, на територію колишньої НДР. Саме там 3 грудня 1886 року була "засвічена" причетність сьогоднішньої БМВ до автомобільної справи, і саме там, в місті Айзенахе, в період з 1928 по 1939 рр. знаходилася штаб–квартира фірми.

Завод BMW у Мюнхені можна назвати джерелом виробництва BMW Group: саме тут інженерна майстерність і інноваційний підхід сполучаються з жагучою любов'ю до бренду. Завод BMW у Мюнхені щодня випускає більш 900 автомобілів BMW 3 серії (універсали і седани) і понад 1400 двигунів (6– і 8–циліндрові рядні бензинові і дизельні двигуни, високопродуктивні двигуни серії М для автомобілів M3, M5 і M6, а також 12–циліндрові двигуни).

На заводі BMW у Мюнхені працює приблизно 9 000 чоловік більш ніж з 50 країн світу, у тому числі понад 700 стажистів. Завод є автомобілебудівним підприємством повного циклу: тут є штампувальний цех, кузовной цех, фарбувальний цех, лінії по виробництву і зборці двигунів, інструментальний цех, майстерні по виготовленню сидінь і елементів салону, а також лабораторія.

Завод BMW у Мюнхені входить у виробничу мережу BMW Group, що нараховує більш 20 заводів у 12 країнах, і тому в рамках проекту BMW Welt він відіграє роль "зразково–показового виробництва BMW".

Завод Калінінград, Росія випустив у 2008 році 1500 седанів 5 серії, а всього з початку запуску – 10000 авто.

Завод Лейпциг, Німеччина випустив у 2008 році 1200000 авто.

Завод Оксфорд, Великобританія випустив у 2001–2008 роках 1000000 авто.

Мюнхен. Концерн BMW Group бачить потенціал для подальшого росту в США і тому має намір підвищити свою активність на цьому найбільшому ринку. "Ми розширимо виробничі потужності нашого американського заводу в Спартанбурге, щоб у середньостроковій перспективі замість сьогоднішніх 140 000 випускати більш 200 000 автомобілів у рік", – казав Голова Правління BMW AG Норберт Райтхофер на загальних зборах акціонерів у Мюнхені. "Це стане елементом нашої майбутньої стратегії. Тим самим ми знизимо наші валютні ризики, зв'язані з доларом США", – додав Райтхофер. Валютні проблеми через слабість долара США і японської ієни тільки в минулому фінансовому році обійшлися концерну BMW Group у цілому в 666 млн. євро. В даний час підприємство робить у США моделі Z4 і X5. У майбутньому там будуть випускатися також X6, а також модель, що, можливо, прийде на зміну X3.

Очікувані результати діяльності й обсяги збуту в 2007 році уселяли впевненість.

З погляду цілей на поточний фінансовий рік концерн BMW Group знаходиться на правильному курсі: "Ми хочемо перевершити рекордний результат до сплати податків 2006 року без обліку особливого ефекту, зв'язаного з позикою Rolls–Royce", – підкреслив Райтхофер. Крім того, постачання всіх трьох марок повинні досягти нових найкращих показників. Концерн BMW Group у 2007 році має намір збільшити збут більш ніж до 1,4 млн. автомобілів. У 2010 році підприємство як і раніше прагне досягти показника майже в 1,6 млн. автомобілів.

У першому кварталі 2007 року, як і очікувалося, на динаміку бізнесу уплинули валютні проблеми, високі ціни на сировину і витрати, зв'язані з запуском виробництва нових моделей. До цього варто додати значний базисний ефект у 375 млн. євро відповідного періоду 2006 року внаслідок одноразового прибутку від часткового здійснення позики з випуском обмінних облігацій, що дають право на частки британського виробника силового устаткування Rolls–Royce plc.

За перші три місяці 2007 року оборот концерну в порівнянні з минулим роком виріс на 2,9% і склав 11951 (пред. рік 11618) млн. євро. Результат економічної діяльності до сплати податків знизився на 34,3% до 852 (пред. рік 1296) млн. євро. Без обліку особливих факторів результат концерну знизився усього на 11,7%. Результат після сплати податків склав 587 млн. євро, це на 38,1% нижче показника минулого року в 948 млн. євро. Збут автомобілів марок BMW, MІNІ і Rolls–Royce у перші три місяці 2007 року, незважаючи на зміну моделей, підвищився на 0,1% до 333276 (пред. рік 332923) автомобілів. У найближчі місяці концерн BMW Group завдяки новим моделям розраховує на помітний ріст постачань.

У 2006 році концерн BMW Group досяг рекордного результату.

Незважаючи на складні для усієї світової автомобільної промисловості умови в 2006 фінансовому році концерн BMW Group домігся нових максимальних показників збуту, обороту і прибутку. Постачання зросли на 3,5% до 1373970 (пред. рік 1327992) автомобілів. Усі три марки підприємства лідирували у відповідних сегментах ринку. Завдяки приросту збуту, оптимизированному набору моделей і підвищенню ефективності виробництва підприємству знову удалося в значній мірі компенсувати витрати більш ніж в один мільярд євро, зв'язані з валютними проблемами і високими цінами на сировину.

Економічний результат до сплати податків виріс на 25,5% до 4124 (пред. рік 3287) млн. євро. Він містить у собі вже згаданий ефект від обмінної позики. Оперативний результат до сплати податків, тобто без обліку особливого ефекту, підвищився на 3,0%. Чистий річний прибуток збільшився на 28,4% і досяг нового максимуму в 2874 (пред. рік 2239) млн. євро. Результат на одну акцію виріс до 4,38 (пред. рік 3,33) євро на звичайну акцію і до 4,40 (пред. рік 3,35) євро на одну привілейовану акцію. Оборот концерну через позитивну динаміку збуту і незмінно стійкому росту в сегменті фінансових послуг виріс на 5,0% до 48999 (пред. рік 46656) млн. євро.

Дивіденди акціонерів помітно підвищаться.

Через високу прибутковість і позитивні перспективи Правління і наглядова рада пропонують загальним зборам акціонерів помітно підвищити дивіденди. Балансовий прибуток BMW AG у розмірі 458 млн. євро повинний бути використаний на виплату підвищених дивідендів: дивіденд на одну звичайну акцію повинний підвищитися на 9,4% до 0,70 євро (попередній рік 0,64 євро), а на одну привілейовану акцію – на 9,1% до 0,72 євро (попередній рік 0,66 євро). Тим самим, включаючи викуп акцій, частка участі акціонерів у прибутку підприємства складе більш 700 млн. євро.

Нова пропозиція про повноваження на викуп власних акцій

Правління і наглядацька рада BMW AG знову пропонують загальним зборам акціонерів розглянути можливість надання повноваження на викуп власних акцій у розмірі до 10% основного капіталу, що буде знаходитися в силі протягом наступних 18 місяців. Повноваження на викуп акцій минулого року буде діяло до 15 листопада 2007 року.

2008 р. На BMW у жовтні планується зупинити конвеєр лейпцігської філії, і те лише на чотири дні. Правда, через цього компанія недорахується приблизно 2800 авто, однак необхідно враховувати і те, що продажу BMW скоротилися до вересня поточного року на 14% у порівнянні з аналогічним періодом минулого (з 141 357 одиниць до 121 621).

17.01.2007 Баварський концерн BMW готується до початку виробництва своєї новинки – кроссовера X6 – на заводі в Спартанбурзі (Південна Кароліна, США).

Планується, що річний обсяг виробництва складе 40 000 автомобілів. BMW X6 буде коштувати не менш 50 000 доларів. Новинка складе конкуренцію Mercedes R–Class і Іnfіnіtі FX.

Раніше початком виробництва кроссоверу–купе називався 2008 рік. Однак Automotіve News передає, що X6 почнуть збирати раніш, і в 2008–м почнеться вже безпосередньо продаж перших серійних автомобілів.

На заводі в Південній Кароліні роблять новий внедорожник X5 і родстер Z4.

Звернемося до історії. Одна з місцевих пам'яток Айзенаха стала приводом для появи назви першої машини ("Вартбург"), що здивувала світ в 1898 році після створення фірмою цілого ряду 3– і 4–колісних прототипів. "Вартбурги" були оснащеними 0,5–літровим двигуном потужністю 3,5 к.с. На присутність передньої і задньої підвісок не було жодних натяків. Така максимально спрощена конструкція стала добрим стимулом для прогресивнішої роботи місцевих інженерів і конструкторів, які вже через рік створили машину, що розганялася до 60 км/год. Більше того, в 1902 році з'явився "Вартбург" з 3,1–літровим двигуном і 5–ступінчастою коробкою передач, яких вистачило для того, щоб виграти в тому ж році гонку у Франкфурті.