Смекни!
smekni.com

Організація і технологія продажу товарів та обслуговування в спеціалізованих магазинах (стр. 6 из 6)

Для покращання і розширення послуг торговельних підприємств доцільно організовувати у великих магазинах центри обслуговування покупців, в яких би зосереджувалася вся робота з вивчення попиту на послуги, аналізу якості та економічної

ефективності їх надання, планування розвитку системи надання торговельних послуг. Також доцільно створювати в магазинах госпрозрахункові бригади з надання платних торговельних послуг, укладати договори із транспортними, транспортно-експедиційними підприємствами, фізичними особами-підприємцями щодо надання транспортних і вантажно-розвантажувальних послуг, залучати підприємства побутового і комунального обслуговування, приватних підприємців до надання у магазинах послуг на договірній основі.


2. Висновки та пропозиції щодо підвищення вдосконалення обслуговування в магазині «АБВ – Техніка»

В умовах насичення споживчого ринку (ринку покупця) товарами перед кожним торговельним підприємством неминуче постає проблема активізації попиту населення на товари, яка значно посилюється загостренням конкуренції на ринку. В цих умовах підприємства ведуть активний пошук засобів стимулювання попиту населення з метою збільшення обсягів реалізації товарів і розширення своєї ринкової ніші.

Встановлення придбаних у магазині технічно складних товарів удома в покупця. Цю послугу надають переважно у магазині «АБВ -Техніка», які реалізовують телевізори, холодильники, пральні машини тощо. Послуга належить до обов'язкових відносно товарів, самостійне встановлення і пуск яких в експлуатацію покупцем заборонено.

Для надання даного виду послуги в штаті торговельного підприємства необхідно передбачати посаду відповідного спеціаліста. Крім розглянутих, підприємства роздрібної торгівлі можуть надавати також інші торговельні послуги, які створюють додаткові зручності покупцям, а також забезпечують зростання обсягів роздрібного товарообороту та покращання економічних показників торговельного підприємства.

Для покращання і розширення послуг торговельних підприємств доцільно організовувати у великих магазинах центри обслуговування покупців, в яких би зосереджувалася вся робота з вивчення попиту на послуги, аналізу якості та економічноїефективності їх надання, планування розвитку системи надання торговельних послуг. Також доцільно створювати в магазинах госпрозрахункові бригади з надання платних торговельних послуг, укладати договори із транспортними, транспортно-експедиційними підприємствами, фізичними особами-підприємцями щодо надання транспортних і вантажно-розвантажувальних послуг, залучати підприємства побутового і комунального обслуговування, приватних підприємців до надання у магазинах послуг на договірній основі.

На відміну від звичайних методів продажу товарів, які дещо пасивні в частині дії на покупця (бо залежать від того, зайде покупець у магазин чи ні), магазинні методи активізації продажу товарів звернені до найбільш широких мас населення. Через стимулювання продажу вони повинні створити потік споживачів і реалізацію товарів безпосередньо в магазинах. Важливе значення при організації активних методів продажу товарів має також і психологічний вплив на покупця з метою нав'язування йому товару.

Незважаючи на те що всі методи активізації попиту населення різняться між собою, до них ставляться певні загальні вимоги. Вони повинні:

- залучати увагу покупців і містити інформацію, яка б допомогла їм знайти потрібний товар;

- передбачати певну вигоду покупцям у разі придбання товару;

- містити чітку пропозицію щодо негайного придбання товару.

Головна перевага досконалого обслуговування в магазині аудіо, відео - та побутової техніки — знання асортименту, правил розстановки продукції, вміння швидко знайти потрібний клієнту товар, допомогти покупцеві, якщо він вагається у виборі. Контакт продавця з покупцем, зазвичай, буває коротким: дві-три хвилини, але за цей час хороший продавець дасть немало корисної інформації про побутову техніку, про асортимент, та й сам зуміє отримати корисну інформацію від покупця. Відбувається взаємне збагачення покупця і продавця знаннями про аудіо, відео- та побутової техніки.

Обслуговування покупців — це чітке знання певних правил поведінки і виконання їх на своєму робочому місці з урахуванням особливостей різноманітних категорій покупців. До продавця звертаються з питаннями люди різного віку і професій, з різними інтересами і запитами. До кожного потрібно знайти підхід. Саме від уміння продавця знайти індивідуальний підхід до покупця, невимушено і доброзичливо поговорити з ним із хвилюючого його питання залежить виконання основного завдання продавця: добитися, щоб кожна техніка знайшла свого споживача, а кожен покупець знайшов такі функції, які йому потрібні. Ось чому так важливо для продавця знання аудіо -, відео - та побутової техніки, всього асортименту, з яким він працює.

Продавець на своєму робочому місці виступає як організатор попиту на наявну техніку і ту, що можна додатково замовити, активно впливає на формування товарного фонду магазину. Він приймає від покупців попередні замовлення, веде облік реалізованого і незадоволеного попиту, активно пропагує техніку. Це означає, що її продавець є консультантом, порадником покупця. Широко застосовуючи в повсякденній практиці прогресивні методи продажу аудіо, відео - та побутової техніки й обслуговування покупців, продавець прагне забезпечити його якомога вищий професійний рівень, приносило задоволення і покупцю, і самому собі.

Головне, що визначає культуру і професійну майстерність продавця, — це його вміння активно, зі знанням справи рекомендувати аудіо, відео - та побутової техніку, розмовляти з покупцем. Його доброзичливість, привітність покупець має відчути відразу ж, як тільки підійде до прилавка. В продавця, котрий не реагує на покупця, що підійшов до нього не відповідає на його запитання або відповідає різко, односкладне, покупець, навряд чи здійснить покупку. Зовсім недопустимо, коли в присутності покупця продавець займається своїми особистими справами: розмовляє з приятелями, читає тощо.

Вміння розмовляти з покупцем не приходить саме по собі, воно виробляється повсякденною практикою, досвідом. Ввічливість і доброзичливість при обслуговуванні означають тактичну допомогу й підтримку в здійсненні покупки.


Список використаної літератури

1.Комерційна діяльність на ринку товарів та послуг. // За ред. проф.. Апопія В.В., проф. Гончарука Я.А. Підручник. К.: НМЦ "Укооїюсвіта", 2002.

2.Організація торгівлі. Підручник. // За ред. проф. Апопія В.В., Міщук І.П., Ребицького В.М. 2-ге вид., перероблене та доповнене, Київ, Центр навчальної літератури, 2005.

3.Організація торгівлі. Підручник. // За ред. проф. Апопія В.В., Міщук І.П., Ребицького В.М. 3-тє вид., перероблене та доповнене, Київ, Центр навчальної літератури, 2008.

4.Організація торгівлі. Підручник. // За ред. проф. Апопія В.В., Міщук І.П., Ребицького В.М. 4-те вид., перероблене та доповнене, Київ, Центр навчальної літератури, 2009.

5.Теорія та практика торговельного обслуговування. // За ред. проф. Апопія В.В., Міщук І.П., Ребицького В.М., Київ, Центр навчальної літератури, 2005.

6.Технологія комерційного підприємства. Виноградська А.М., Навчальний посібник. – Київ: ЦНЛ, 2006.

7.Технологія комерційного підприємства. Виноградська А.М., Навчальний посібник. – Київ: КНТЕУ, 2005.