Смекни!
smekni.com

Основи теорії і практики маркетингу (стр. 2 из 2)

На відміну від попереднього, меблі високого класу виробляють за максимальними критеріями для кожної складової: тільки високоякісні матеріали і чудова ергономіка. У цьому класі меблі поділяють за функціональним призначенням: гостьові, офісні, універсальні, тільки для відпочинку.

Каркас - обов’язково з цільного дуба або бука, витривалого до коливання вологості й температури (такий диван ніколи не буде розсихатися і скрипіти). Набивка - переважно з латексного пінополіуретану високої щільності (55 кг/м3), який дозволяє їй не просідати упродовж 8 - 10 років.

Вибір тканин для цього сегменту якнайширший. Найчастіше використовують змішані матеріали з натуральною основою. З натуральних матеріалів для оббивки використовують шкіру.

Меблі преміум сегмента вирізняє використання найновітніших і експериментальних матеріалів та особливий дизайн. Такі моделі практично не завозять в Україну. Поза класифікацією - меблі ручної роботи, які можуть бути прикладом ширвжитку і зразком мистецтва.

Ефективний продаж

Сьогодні конкуренція надвисока, і вмовити когось щось купити майже неможливо", - зазначають продавці столичних магазинів. Тому переваги має той магазин, який запропонує найбільший асортимент. Магазину вигідно працювати з обмеженою кількістю фабрик (4–5), кожна з яких пропонує широку асортиментну лінійку і за цінами, і за матеріалами.

Великим виробникам вигідніше мати фірмові магазини. Однак навіть у "Мерксі", який робить ставку на фірмову торгівлю, до 60% продажів забезпечують дилери по регіонах.

Нерідко ми чуємо від покупця: "Мені тут нічого не підійшло". Найчастіше це означає, що вподобані меблі виявилися занадто дорогими. І завдання кмітливого продавця - показати варіант зниження вартості такої моделі, де, приміром, шкіру замінено модною тканиною", - розповідає керівник відділу м’яких меблів меблевого центру "Флеш" у Києві Леся Рудзінська.

"Меркс", за свідченням керуючого департаментом житлових меблів Юрія Сладкого, задля мінімізації очікування покупців на товар розробив складську програму для меблів дешевого сегменту. Програма передбачає розвиток мережі регіональних складів і наявність на них місячного запасу продукції. Для київського складу, зокрема, обсяг запасів становить 600 диванів. Ринок визначив 5-7 ходових кольорів і декілька моделей, які розходяться в магазинах за кілька днів. Тому доцільно мати їх запас.

Складська програма абсолютно не прийнятна для меблів ціною від 5 тис. грн за комплект: в цьому випадку покупець завжди хоче мати вибір і комбінувати пропозиції з каталогу.

Леся Рудзінська радить чітко сегментувати торгові приміщення за вартістю меблів: так покупці дешевих меблів, або й просто глядачі, не заважатимуть покупцям престижних, і навпаки - покупці престижних, не витрачатимуть час на пошуки різних варіантів. Водночас, якщо дорогі моделі знаходяться поблизу схожих дешевших, це за контрастом стимулює продаж дешевших.

Висновок: вивчаючи сегментацію ринку, менеджер АТ "Буковина" може обрати той цільовий сегмент, який власне він уявляє "нішою". Скоріш за все, враховуючи умови задачі, це буде сегменти мінімального і середнього класу, позаяк із імпортованою продукцією більш високих класів, судячи з умови задачі, боротись буде складно.

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Котлер Ф.И., Армстронг Г., Сандерс Дж., Вонг В., Основы маркетинга: Пер. с англ. - К.; М.; СПб.: 1998 - 1056 с.

2. Афанасьев М.П. Маркетинг. Стратегия и практика фирмы. М.: Финстатинформ, 2005-120 с.

3. Герчикова И.Н. Маркетинг и международное коммерческое дело. - М.: юнити, 2001.

4. Диксон П.Р. Управление маркетингом. - Москва: ЗАО "Издательство БИНОМ", 1998 - 560 с.

5. Дихтль Е., Хершген Х. Практический маркетинг. М. 2005г.

6. http: // woodex. com. ua/articles/rubric/3/