Смекни!
smekni.com

Оцінка ефективності організації системи розподілу продукції на ЖКУВП "Біатрон-3" (стр. 8 из 9)

Підприємство ЖКУВП “Біатрон – 3” реалізовує свою продукцію через посередника, а саме, роздрібну торгівлю. Тобто використовується однорівневий канал розподілу, зображений на рисунку 2.3.


Рис. 2.3. Канал розподілу ЖКУВП “Біатрон – 3”

Джерело: внутрішня звітність підприємства

Підприємство ЖКУВП “Біатрон – 3” має шість роздрібних торговельних підприємств для збуту своєї продукції, три з яких винаймаються на правах оренди

При замовленні стандартних видів продукції термін постачання коливається від кількох днів (в межах області) до кількох тижнів чи навіть місяця (залежно від географії поставок). А ось при виготовленні меблів на замовлення чи модифікації існуючих ліній з врахуванням побажань замовника термін поставки зростає. Крім того меблі, які користуються підвищеним попитом, реалізуючись через роздрібну торгівельну мережу майже завжди відразу доступні кінцевому споживачеві.

Слід відзначити участь ЖКУВП “Біатрон – 3” у виставці-ярмарку "Меблі-2006". Саме там набори “Соня” і “Глорія” були нагороджені дипломами. Нажаль у 2007 та 2008 роках підприємство більше не брало участі в аналогічних заходах і взагалі не приділяло достатньої уваги засобам стимулювання збуту.

Головною метою комунікаційної політики для ЖКУВП “Біатрон – 3” є стимулювання збуту, тобто поліпшення попиту на свою продукцію. Як вже було зазначено вище, цей елемент маркетингового комплексу на підприємстві розвинутий недостатньо.

Для стимулювання попиту на товари ЖКУВП “Біатрон – 3” буде доцільно застосувати деякі з засобів, наведених на рисунку 2.4.

Засоби стимулювання збуту
Споживачі Посередники
знижкилотереядодаткові послуги преміїподарунки за просування товарусувеніри

Рис. 2.4. Засоби стимулювання збуту

Джерело: складено на основі [15, 800].

Головним у просуванні є вміння переконати споживача у необхідності зробити покупку. А для цього потрібно домогтися його прихильності, зуміти переконати доброзичливо поставитися до товару. Цього можна досягти завдяки хорошій рекламі.

Реклама відіграє велику роль в політиці просування товару підприємства. Адже саме реклама знаходить покупця для товару і примушує його купувати товар. В існуючих економічних умовах доцільно буде сформувати рекламний бюджет, використовуючи якомога менше фінансових ресурсів.

За існуючої ситуації меблі потрапили до відкладених покупок, тому комунікаційну політику слід зосередити на тих споживачах, які здатні заплатити за покупку власними коштами. Банківський сектор в країні значно постраждав від кризи, що в свою чергу скоротило обсяг та суттєво підвищило вартість кредитування. В такій ситуації слід орієнтуватись на споживачів із середнім достатком.

Саме тому доцільно буде дати рекламу ЖКУВП “Біатрон – 3” в друкованих засобах масової інформації. В таблиці 2.8 наведено ціни за рекламні оголошення в газетах “Інтерес”, “Маклер”, “Гомін Галичини” та “Експрес об’ява”. Всі ці газети входять до асоціації “Співдружність рекламно-інформаційних видань України” тому ціни на оголошення в них не відрізняються.

Таблиця 2.8

Вартість рекламних оголошень в газетах “Інтерес”, “Маклер”, “Гомін Галичини” та “Експрес об’ява”

Вид рекламного оголошення Ціна за 1 см2, грн. Номер сторінки газети Мінімальний рекламний блок, см2 Мінімальний рекламний блок, грн.
Повнокольорова реклама 6,604,753,203,15 1161732 22222222 145,2104,570,469,3
Чорно-біла реклама серед приватних оголошень –– За вибором редакції 20 39,0
Рекламно-прайсовий блок –– За вибором редакції 16 50–– 1 місяць40 –– 2 місяць35 –– кожен наступний місяць
Замовлення фіксованого місця для реклами –– За вибором клієнта –– Діють коефіцієнти надбавок від1,2 до 1,5
Знижки за кількість замовлених публікацій –– –– –– Від 10 % до 40 % за умови повної попередньої оплати за рекламне замовлення

Джерело: складено на основі інформації з газети “Інтерес”.

Не слід забувати, що співробітники компанії можуть стати найкращим носієм реклами. Нещодавно було проведено опитування в якому споживачів запитали, що виступає вирішальним фактором при виборі певної фірми та її продукції. Результати цього опитування наведено нижче [30]:

− “Я знаю людину, котра там працює (працювала)” –– 30 %;

− “Я користуюсь їх продукцією” –– 12 %;

− “Часто зустрічаю їх вивіску на будівлях та машинах” –– 7 %;

− “Чув чи читав про їх діяльність в ЗМІ” –– 5 %;

− “Бачив їх рекламу” –– 2 %.

Тобто так звана реклама “із вуст в уста” впливає на третину при прийнятті рішення щодо певної покупки. Крім того, традиційна нав’язлива реклама сприймається більшістю споживачів досить негативно, або і взагалі перестає сприйматись як джерело інформації.

Слід також зазначити позитивну дію гарантії на продукцію. Якщо споживач лишиться невдоволеним і вимагає повернення коштів (з об’єктивних причин) краще ці кошти повернути. Нехай краще він розповідає про умови існуючої гарантії на підприємстві ніж про власну незадоволеність. Саме тому в існуючих умовах найвдалішим вибором, на нашу думку, може стати комбінація періодичної традиційної реклами в ЗМІ з використанням власного персоналу як носія реклами. Для того аби поширювана інформація була позитивною слід безперервно піклуватись про персонал підприємства та зважати на його потреби.

Отже, проаналізувавши ефективність застосування маркетингових засобів на ЖКУВП “Біатрон – 3”, можна оцінити її діяльність як задовільну. Підприємству слід звернути увагу на удосконалення своєї збутової політики та застосування певних методів стимулювання збуту. Покращення збуту продукції підприємства дасть змогу підвищити деякі важливі показники, що, в свою чергу, призведе до підвищення прибутковості фірми. Саме аналізові існуючих проблем у системі розподілу та можливих перспектив розширення ринків збуту ЖКУВП “Біатрон – 3” і присвячене наступне питання.


ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ

Житомирське Колективне учбово-виробниче підприємство “Біатрон – 3” знаходиться за адресою м. Житомир вул. Максютова, 16 Г. Предметом діяльності підприємства є оптова та роздрібна торгівля корпусним та м’яким меблями. Виручка від реалізації меблів за 2008 рік складає 1639,8 тис. грн., чистий прибуток підприємства –– 15,8 тис. грн., а його рентабельність становить 7,8 %.

В курсовій роботі проведена оцінка маркетингової діяльності підприємства в розрізі товарної, цінової, збутової та комунікаційної політик. Асортимент ЖКУВП “Біатрон – 3” є досить широким, він включає шість товарних груп: набори для спальних кімнат, набори для кухні, набори для передпокою, набори для адміністративних приміщень, м’які меблі та меблі поза набором. Кожна з названих груп містить близько 6-8 найменувань. Отже, асортимент меблів є глибоким, що дає можливість підприємству пропонувати різним сегментам ринку однотипний товар, різний діапазон цін на ці товари.

Ринкове ціноутворення в ЖКУВП “Біатрон –3” характеризується встановленням єдиних цін, тобто покупці купують товар за однаковою ціною. Втілення єдиних цін для всіх покупців пов'язане з особливостями меблевого ринку та з значними витратами при диференціації цін. Єдині ціни важливі в даному випадку тому, що ЖКУВП “Біатрон - 3” пропонує ринку стандартний продукт серійного виробництва. В такій ситуації важливо, щоб масовий споживач знав ціну, порівнював її з ціною конкуруючих товарів і без проблем приймав рішення про покупку. Формування ціни на меблі відбувається за методом "планова собівартість" + "норма прибутку".

У 2008 р. вся реалізація – 100 % відбулась на вітчизняному ринку, із них 60% реалізованих меблів було призначено для групи споживачів із середнім достатком, 25 % –– для споживачів із низькими доходами (меблі поза набором виготовлені із ДСП, облицьованого синтетичним шпоном, комплектовані простою фурнітурою) і лише 15 % було реалізовано за високими цінами –– це рівень дорогих та елітних меблів. Підприємство ЖКУВП “Біатрон – 3” реалізує свою продукцію через посередника, а саме, роздрібну торгівлю, тобто використовується однорівневий канал розподілу.

Головною метою комунікаційної політики для ЖКУВП “Біатрон – 3” є стимулювання збуту, тобто поліпшення попиту на свою продукцію. Для стимулювання попиту на товари ЖКУВП “Біатрон – 3” буде доцільно застосувати такі засоби: знижки, лотереї, додаткові послуги, сувеніри з емблемою фірми, рекламні звернення. В існуючих умовах найвдалішим вибором, на нашу думку, може стати комбінація періодичної традиційної реклами в ЗМІ з використанням власного персоналу як носія реклами.

Розширення існуючих ринків збуту стає ціллю політики розподілу для ЖКУВП “Біатрон – 3”.


ПЕРЕЛІК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Армстронг Гарі, Котлер Філіп. Маркетинг. Загальний курс, 5-те вид.: Пер.з англ.: Уч. пос. –– М.: Видавничий дім “Вільямс”, 2001. –– 608 с.

2. Бєлявцев М.І., Іваненко Л.М. Маркетинг: Навчальний посібник. –– К.: ЦНЛ, 2005. –– 328 с.

3. Бородкіна Н.О., Бачинська О.М. Маркетинг: Навчально-методичний посібник для самостійного вивчення дисципліни. –– Житомир: ЖДТУ, 2005. ––188 с.

4. Верхоглядова Н.І., Ільїна С.Б., Іваннікова Н.А., Слабко Я.Я., Лисенко Ю.В. Основи ціноутворення: Навч. посібник. –– К.: Кондор, 2007. –– 252 с.