Смекни!
smekni.com

Письмові товари (стр. 2 из 5)

Рівень життя населення хоч і повільно, але підвищується. Сьогодні батьки згодні купити більш дорогу річ, але якщо будуть впевнені, що їхня дитина, наприклад, не псує зір, пишучи в зошиті на сірому папері.

Сьогодні значно розширюється асортимент товарів: якщо раніше батьки могли купити своїй дитині набори фломастерів або олівців в основному лише із 6 кольорів, то на сьогодні більший попит мають набори з 12-18 кольорів. З`явились різноманітні яскраві набори дитячої творчості (ліпка з пластику або пластиліну) для учнів початкових класів - ще кілька років тому така продукція якщо і була на ринку, то у невеликому асортименті, і дозволити собі придбати такий набір могли далеко не всі батьки. Час від часу на ринку з'являються такі забавні товари, як дитяча "ручка-прилипучка" або "брелоки-вилупкоочки". Усі ці новинки займають свою нішу. У них є власні прихильники і противники. Деякі оператори ринку, виходячи із власних переконань, навіть не намагаються просувати таку новинку на українському ринку, вважаючи, що це тільки відволікатиме дітей від навчального процесу. А дехто з постачальників канцтоварів робить основну ставку нового навчального сезону саме на подібні шкільні іграшки.
Особливістю українського ринку шкільних канцтоварів стало часткове зміцнення позицій вітчизняних виробників. Крупні компанії-постачальники почали закуповувати продукцію на внутрішньому ринку.

Ринок зошитової продукції на сьогодні досить суттєво розвинувся. На ринку працює близько 10-ти потужних компаній-виробників. Усі виробники зошитів на сьогодні повинні виробляти свою продукцію за нормами ДСТУ, затвердженими ще в радянські часи. Зараз постійно проводяться перевірки нашої продукції на відповідність чинним держстандартам. І ситуація така, що жоден з виробників не дотримується всіх визначених стандартів і вся продукція, фактично, підлягає арешту. На ринку ще й досі є недоброякісна дешева зошитова продукція, яка не відповідає жодним стандартам. Постачальників таких зошитів знайти важко, і за це ніхто не береться, у той час як з основних вітчизняних виробників стягують штрафи. І найбільша проблема в цій ситуації - незатверджені державні параметри на виробництво зошитів. Хоча зараз корпорація "Укрпапірпром" і розробляє нові ДСТУ, але це все в процесі. І розмови про те, що ДСТУ в розробці, і виробники фактично не мають у розпорядженні таких норм випуску своєї продукції, які б відповідали реаліям сучасного ринку, ні до чого не призводять. Отже, склалась парадоксальна ситуація: ніхто на ринку не виробляє зошитів, які б відповідали чинним нормам.

Багато компаній розширюють асортимент продукції і продовжують виробляти продукцію високої якості. Рік видався не надто прибутковим через підвищення цін на папір і картон. Відповідно - з 1 травня декілька основних компаній нашої галузі підняли ціни на зошити на 5%. Увесь товар компанії намагаються збути протягом сезону шкільного базару (особливо це стосується діяльності представництв у регіонах). Торгівля в міжсезоння здійснюється лише в супермаркетах столиці. Кожний з крупних операторів ринку зайняв свою нішу і проводить діяльність у своєму сегменті. Компанії намагаються не створювати одна одній жорсткої конкуренції.
Зараз вагомим чинником для успішного функціонування компаній на ринку є асортимент: якщо фірма пропонує широкий вибір товару, то з нею зручно співпрацювати, закуповуючи продукцію різних видів. Так, у компанії "Мрії збуваються!" нараховується більше 300 колекцій зошитів (1200 обкладинок). Виробники уникають пропаганди агресії на обкладинках зошитів - малюнки нейтральні за емоційним забарвленням, або такі, які викликають у дитини лише позитивні емоції А також випускають прості зошити, без особливого дизайну на обкладинці. Є й тематичні обкладинки, під конкретні шкільні дисципліни. Особлива увага в компанії приділяється виробництву альбомів на спіралі та пружині. З`явилися також зошити різноманітних форматів (А4, А6, А7, В5) з обкладинкою "під пластик" - за рахунок подвійної ламінації створюється враження, що вона пластикова. Така обкладинка довговічна і не потребує додаткового захисту поверхні від затирання, забруднення тощо. Позитивним моментом сьогодні на ринку зошитів є також те, що значно зменшилась кількість польської та російської продукції. Українські виробники повністю задовольняють попит вітчизняного покупця на зошитову продукцію, хоч зараз вони і не мають підтримки з боку держави.

Планування відділу канцелярських товарів в магазині залежить від обсягів продажу, асортименту товарів та інших можливостей магазину, тому шкільно-письмові товари можуть реалізовуватись як в окремому відділі, розташовані на прилавках, вітринах та стелажах, так і на маленькому прилавку як супутній товар.


3. Організація робочого місця продавця. Розміщення і викладка шкільно-письмових товарів в торговельному залі

Робоче місце продавця повинно бути належним чином обладнане (криті або відкриті столи, прилавки), мати площу для викладки і зберігання запасів товарів тощо.

Основним торговельним приміщенням є торговельний зал, що, як правило, займає більшу частку в загальній площі магазина. Він служить для розміщення робочого й виставочного запасу товарів, тут виробляється відбір товарів покупцями, здійснюються розрахункові операції за відібрані товари, виявляються різні додаткові послуги покупцям. У торговельному залі організовані робочі місця продавців, касирів, продавців-консультантів, касирів-контролерів і інших працівників магазина. Тому пристрій і планування торговельного залу повинні відповідати вимогам раціональної організації чинених тут операцій. Найважливішими із цих вимог є: вільний рух купівельного потоку; забезпечення найкоротших шляхів руху товарів із зон зберігання й підготовки товарів до продажу до місць їхнього викладення й розміщення; створення умов гарної оглядовості й зручності для орієнтації покупців.

Інтер'єр торговельного залу магазина повинен відповідати естетичним і економічним вимогам. Фактор ергономіки повинен ураховуватися при організації основних функціональних зон, при розміщенні й конструюванні основних елементів інтер'єра торговельного залу.

Раціональне планувальне рішення торговельного залу легше всього забезпечується при співвідношенні його сторін 1:1 при максимальному кроці колон. Торговельний зал повинен мати по можливості більший периметр глухих стін і перегородок, що дуже важливо для розширення можливості установки торговельного встаткування.

Таке планувальне рішення не тільки відповідає вимогам раціональної організації торгово-технологічних операцій, чинених у торговельному залі, але й дозволяє створити найбільш удалий інтер'єр, під яким варто розуміти не тільки оформлення торговельного залу, але й організацію внутрішнього простору приміщення, і рішення всіх його складових елементів - обробки, висвітлення, торговельного встаткування й т.д..

Важливу роль у формуванні інтер'єра торговельного залу грають будівельні й оздоблювальні матеріали, які є основними засобами художньої виразності композиції інтер'єра. Тому матеріали, використовувані для обробки приміщень торговельних залів, повинні бути гарними, міцними й дешевими. Дуже важливо, щоб вони мали звуковбирні здатності й були економічними в експлуатації.

У магазинах, що торгують непродовольчими товарами, для стін може бути використана обробка із шорсткуватою матовою або блискучою поверхнею. Бажано, щоб стелі в торговельному залі були оброблені звуковбирними матеріалами.

Для покриття підлог повинні використатися матеріали, що володіють високою міцністю, великою опірністю стиранню. Поверхня підлог повинна бути рівною, неслизькою, вологостійкою.

При будівництві магазинів з матеріалів з високим ступенем теплоізоляції стіни мають невелику (до 20 см) товщину й скла віконних прорізів становлять із ними єдину поверхню, що створює відчуття легкості в інтер'єрі торговельного залу.

Всі приміщення магазина повинні бути розташовані з урахуванням забезпечення раціонального взаємозв'язку між ними. Так, планування торговельних приміщень, а також приміщень (зон) для приймання, зберігання й підготовки товарів до продажу, допоміжних і адміністративно-побутових приміщень повинна відповідати наступним основним вимогам:

торговельні приміщення повинні бути безпосередньо пов'язані із приміщеннями для зберігання й підготовки товарів до продажу, щоб можна було забезпечити оперативне поповнення товарних запасів у торговельному залі, використовуючи найкоротші шляхи руху товарів;

оптимальним є рішення, коли торговельний зал і комори розташовані на одному рівні;

торговельний зал повинен бути пов'язаний із приміщеннями для приймання товарів по можливості найкоротшим шляхом, що особливо важливо при надходженні в магазин товарів у з;

приміщення для зберігання тари, обмінного фонду контейнерів, пакувальних матеріалів і інвентарю бажано розташовувати безпосередньо в приймальної або розвантажувальної рампи;

адміністративно-побутові приміщення повинні бути пов'язані з торговельними приміщеннями, а також із приміщеннями для приймання, зберігання й підготовки товарів до продажу. У свою чергу, між приміщеннями цієї групи повинна бути забезпечена належний взаємозв'язок. Наприклад, необхідно планувальне об'єднання приміщень для відпочинку й буфета. Гардеробні приміщення, санвузли, мийні повинні бути зв'язані з усіма групами приміщень магазина.

Розміщення приміщень і їхнє планування повинні бути спрямовані на забезпечення максимальні зручності для покупців при відборі й покупці ними товарів, раціональне здійснення всіх торгово-технологічних операцій на основі широкого впровадження сучасного торгово-технологічного встаткування. Планування приміщень магазина повинна забезпечувати нормальні умови роботи персоналу, високий рівень продуктивності праці працівників. Пристрій і розміщення приміщень повинні бути підлеглі вимогам схоронності товарно-матеріальних цінностей на торговельних підприємствах.