Смекни!
smekni.com

Розподільча логістика (стр. 4 из 4)


Таблиця 10.2 - Переваги та недоліки логістичної системи розподілу DRP

Переваги Недоліки
поліпшення рівня сервісу за рахунок скорочення часу доставки і задоволення очікувань споживачів;поліпшення просування товарів на ринок;3)спроможністьпередбачити тапопереджувати маркетинговірішення про просування готової продукції з низьким рівнем запасів;поліпшення координації управління запасами готової продукції з іншими функціями фірми;висока спроможність задовольняти вимоги споживачів за рахунок сервісу;зменшення витрат, пов'язаних зі збереженням, транспортуванням, переробкою вантажів;визначення оптимальних розмірів складських площ;вибір оптимального виду транспорту;9)поліпшення координації між логістичними функціями в дистрибуції і виробництві. потребавдостеменно скоординованому прогнозі та поповненні засобів для кожного центру і каналу в мережі товароруху;необхідність визначення страхових запасів у розподільчих центрах для уникнення можливої помилки при розподілі (методу прогнозування та прогнозу часу зміни попиту, неправильного прогнозування попиту, іцо впливає на розміщення складів або розмір запасів);потреба у високій надійності здійснення логістичних циклів між розподільчими центрами та іншими ланками логістичної системи для планування запасів;негайневідображення невизначеності будь-якого циклу (замовлення, транспортування виробництва) на ефективності рішення;5) часті зміни у виробничих розкладах.

Системи DRP і MRP з'єднують виробничий процес із розподілом, гарантуючи тим самим безперервність інформаційного потоку логістики. Ця безперервність є необхідною умовою інтегрування виробничої ланки з іншими ланками логістичного ланцюга. DRP — це система "та, що тягне" (pull), тому що MRP її "проштовхує" (push). Спільне застосування методів DRP і MRPфірмі повний і ретельний контроль матеріальних потоків від постачальника до споживача за допомогою власної логістичної системи за правилами дії замкнутої петлі (рис. 7.11). Використання MRP/DRP називають теж логістичним плануванням потреб — LRP(LogisticsRequirementsPlanning). Сьогодні все частіше і частіше постачання виробленого продукту споживачу, виробництво, а також матеріальне постачання реалізують на рівні, близькому до одиничної потреби. Прагнення до настільки великого скорочення обсягу запасів і циклу реалізації замовлення характерне для сучасної логістики і являє собою відмову від раніше уживаних методів оптимізації запасів. Фірми, що мають інформаційні системи, оснащені модулями MRP або МИР II, а можливо, також модулями DRP або DRPII, можуть свої господарські відносини з постачальниками будувати на спеціальних технологіях кооперації, їм властиві особливі програми партнерства, ціллю яких є скорочення циклу поповнення запасів, і, як результат такого підходу, — зменшення запасів. Вони охоплюють, з одного боку, системи записку реалізації замовлень і, з іншого боку, системи взаємного обміну інформацією, що стосується:

прогнозу витрат матеріалів;

рівня запасів;

інтенсивності використання запасів.

Обмін інформацією між постачальником і одержувачем корисний обом сторонам. У багатьох випадках отримана у такий спосіб економія коштів містить значний відсоток витрат, і, що не менш важливо, краще обслуговування виробництва або розподілу ведуть до істотного зростання продажу (Крикавський, 2004).


Контрольні запитання

Визначте сутність, функції та види розподілу.

Сформулюйте визначення, головну мету, завдання, функції розподільчої (збутової, дистрибуційної) логістики та основні принципи її побудови.

Проаналізуйте взаємозв'язок між збутовою діяльністю підприємства та логістичним підходом до організації збуту.

У чому полягають основні завдання збутової логістики та правила, дотримання яких дозволяє їх реалізувати?

Які методи і моделі використовуються у розподільчій логістиці? Охарактеризуйте їх.

Перелічіть складові організації та наведіть види операцій розподільчої логістики.

Охарактеризуйте операційну систему розподільчої логістики. Намалюйте схему.

Викладіть сутність, завдання логістичного центру дистрибуції та вимоги до його створення.

Сформулюйте сутність та принципи побудови логістичних систем розподільчої логістики.

Які складові включає логістична система розподільчої логістики? Охарактеризуйте їх, наведіть схему.

Опишіть систему управління та планування розподілу продукції DRP.

Наведіть завдання, переваги та недоліки системи DRP.

Викладіть сутність інтеграції систем MRP та DRP