Смекни!
smekni.com

Сутність багаторівневого (мережевого) маркетингу як бізнесової концепції (стр. 2 из 2)


1.2 Розвиток мережевого маркетингу

За даними Дж.Каленча, першою компанією, яка зачала використовувати концепцію мережевого маркетингу, стала компанія CaliforniaVitamins. Вона була заснована в США в кінці 1940 року.

Через декілька років вона змінила свою назву, а в 1959 році два її ведучих дистриб'ютора відокремилися від неї і створили нову компанію, яку назвали "AmwayCorporation" (Amway складається з двох слів - AmericanWay - "американська мрія"). Сьогодні вона є міжнародною компанією, в якій працює більше мільйона дистриб'юторів, її річний рівень продажів складає 2 мільярди доларів!

В період 1959-1975 років концепція МЛМ повільно розвивалася. Протягом цього періоду близько 30 фірм могли бути названими МЛМ.

У 1975 році Федеральна Комісія з Торгівлі (FederalTradeCommission, FTC) в США ввела в дію лаву "Положень про структури типа "піраміда". В процесі розслідування для нанесення головного удару серед 30 компаній була вибрана компанія Amway. Через 4 роки суд виніс ухвалу - "метод розповсюдження товарів, званий багаторівневим маркетингом, є прийнятним і допустимим з погляду закону способом продажів і розповсюдження продукції".

У 1979-1983 роках (після того, як судом було винесено ухвалу у справі Amway) близько п'яти мільйонів чоловік вступили в систему мережевого маркетингу. В цей час виникло декілька сотень нових компаній.

Протягом 80-х років різні компанії мережевого маркетингу з'являлися і зникали. Концепція мережевого маркетингу росла і розвивалася. Необхідність в нових продуктах і шляхах розвитку бізнесу ставала все більш очевидною.

Технологія завжди була рушійною силою цієї індустрії. У 50-х роках дистриб'ютор активно використовував автомобіль і телефон. Через 10 років, в еру письмової комунікації, стало можливо дуже швидко отримувати і копіювати потрібний документ.

Але прорив настав в 80-і роки. Комп'ютери сталі доступні практично кожному. З'явилася факсимільна техніка, стільниковий зв'язок і телеконференції, стало можливим створювати міжнародні системи мережевого маркетингу. У всіх випадках МЛМ першим адаптувався до нової техніки і послуг.

У 90-і роки мережевий маркетинг став одним з найшвидше зростаючих методів торгівлі і розповсюдження товарів і послуг. Він отримав заслужене на визнання і широке розповсюдження не лише в Америці, але і у всьому світі.

Він визнаний в Канаді, Мексиці, Англії, Австралії, Германії, Японії, Малайзії і інших країнах світу. У США він визнаний Федеральною Комісією з Торгівлі і іншими державними і федеральними організаціями

У 1991 році близько 50% населення США купило товари або послуги через систему мережевого маркетингу і цифра продовжує рости.

Деякі компанії, що працюють за принципом мережевого маркетингу, включені в список Нью-йоркської Фондової Біржі і в список ста найбільш удачливих і швидко зростаючих компаній (Fortune'slist).

У Росії мережевий маркетинг ще майже не розвинений. Першою компанією, яка з'явилася на російському ринку, ймовірно, була компанія HerbalifeInternational (тому її в Росії майже всі знають), а на даний момент їх вже більше 20.

Плюси і мінуси МЛМ

Сильна сторона МЛМ в тому, що він безумовно працює. Його концепція дуже проста, а доходи в деяких випадках настільки вражаючі, що в порівнянні із звичайними лінійними доходами виглядають абсолютно неправдоподібно і багатьом освіченим людям важко це сприйняти і відмахуються, не розібравшись, вважаючи це за шахрайство і фальшивку. За даними журналів "WallStreetJournal" і " Down-LineNews" - цей бізнес найефективніший з легальних в світі. Але репутація цього бізнесу, потрібно визнати, залишає бажати кращого. Річ у тому, що МЛМ рекламується як двері в багатство для всіх. Але потрібно сказати правду: МЛМ простий з погляду самої ідеї, але далеко не простий з погляду організації.

Найважливішим моментом в мережевому маркетингу є робота з людьми. Далеко не всі можуть робити це вистачає ефективно. Але тільки одиниці дійсно не можуть цьому навчитися. Традиційний МЛМ абсолютно не адаптований до соціально-економічних умов російського ринку.

2. Мережевий маркетинг у „Всесвітній мережі”

Десятки Web-сайтов, що гарантують отримання великих грошей за короткий час, можна знайти зараз в Інтернет. Проте, за спостереженнями американських фінансових органів, на відміну від традиційних "пірамід", ці сайти украй рідко виплачують щось користувачам.

В основному ідея пірамід полягає в тому, щоб грошима одних людей розплачуватися з іншими, приваблюючи тим самим все більше обдурених і примушуючи їх розщедритися. На жаль, багато хто попадається на цю вудку. Офіційні особи попереджають, що Internet значно спрощує подібні шахрайські операції, дозволяє приховати їх або перебазувати, коли когось ловлять за руку. Добре оформлені Web-сайти можуть створювати враження цілком законної діяльності і виглядають переконливішими, ніж реклама в газетах.

Зазвичай з користувачами зв'язуються по електронній пошті або публікують Web-страницу з багатообіцяючими закликами типа наступних: "Якщо ви вкладете свої гроші і сагитируете інших зробити те ж саме, то отримаєте величезний прибуток". Перших декілька чоловік дійсно можуть отримати гроші, проте вже двома-трьома рівнями нижче піраміда розвалюється.

Що цікаво, подібна організація вже з'явилася в Україні. Компанія називається IPSUMTelecom. Будьте уважні, ретельно вивчайте всі пропозиції, що здаються спокусливими, і звертайтеся тільки до заслуговуючих довіри провайдерів.

У чому ж відзнака цих пірамід від законних підприємств, що займаються багаторівневим маркетингом? В основному в тому, що вони займаються залученням нових членів, а не продажем продукції. У одній з таких пірамідальних схем фірма FiveStarAutoClub обіцяла онлайновим покупцям можливість безкоштовно узяти в оренду "автомобіль своєї мрії", і отримання прибули від 180 до 80000 дол. Для цього потрібно було щорік платити членські внески, вносити 100 дол. щомісячно і приваблювати нових членів "автоклубу".

Комісія стверджує, що користувачі, що клюнули на це, не отримали ні безкоштовної оренди, ні доходів. FTC порушила справу проти фірми FiveStarAutoClub, і федеральний суд вже припинив її діяльність.

Лише недавно Федеральна комісія з торгівлі (FTC, FederalTradeCommission) і лава офіційних осіб оголосили про передбачені законом заходи проти 67 Web-сайтов, що використали такі пірамідальні схеми. Крім того, комісія має намір "прочесати" WorldWideWeb, щоб знайти сайти, нелегально пропонуючі схеми "багаторівневого маркетингу".

Список використаної літератури

1. Маркетинг: Учебник/ А.Н. Романов, Ю.Ю. Корлюгов, С.А. Красильников и др.; Под ред. А.Н. Романова. – М.: Банки и биржи, ЮНИТИ, 2006

2. http://www.abcmlm.com

3. http://www.faberlic.ru

4. http://business.rin.ru

5. http://mlm-profi.ru

6. http://www.netmarketing.nm.ru

7. http://books.mlmbiz.ru/