Смекни!
smekni.com

Маркетинговий аналіз парфумерної продукції (стр. 2 из 3)

5__

4__

3__

2__

1__

Ціна

15 25 35 45 55

Мал. 2. Схема споживчих переваг.

Етап 3. Позиціювання продукту. (Мал. 3)


Якість

5__

4__

3__

2__

1__

Ціна

15 25 35 45 55

Мал. 3. Звідна схема позиціювання

Накладаючи результати опиту з схеми споживчих переваг на результати порівняння споживчих властивостей існуючих шампунів у конкурентів, отримали позицію товару, які бажають купувати споживачі. По Мал. 3 видно що Т1 (Шампунь для забарвленого волосся «Advance Techniques» від «Avon») збігся із споживчими перевагами. Означає шампуню для забарвленого волосся «Advance Techniques» від «Avon» дають більше переваг, чим шампуням від Oriflame і Fleur de Sante.


2. Використання марочних назв

2.1 Аналіз основних рішень, які приймає маркетолог при виборі назви марки

Як товарний знак використовується марочна назва AVON, і емблема, обидва цих елементу, об'єднані в єдине ціле.

Товарний знак досліджуваної фірми, є правовим захистом товару, що захищає назву і деякі інші атрибути товару від конкурентів. Для споживача знак AVON – це не просто слово, а конкретний товар, торгівельна марка, що викликає певні асоціації і що пропонує набір специфічних характеристик і вигод.

Чому ж все-таки AVON? Історія компанії Avon почалася в 1886 році в США. Свою назву компанія отримала завдяки пристрасті її засновника, Девіда МакКонелла, до Англії і англійської літератури. Бажаючи розвинути свій бізнес на основі особистого і безпосереднього контакту між продавцем і кожним з покупців, Девід Мак Конелл наймає свого першого повноважного агента – місіс Албі. Легенда свідчить, що після відвідин Англії місцевість довкола лабораторії «Suffern» здалася Девіду Мак Коннеллу схожою з сільським ландшафтом, що оточує рідне місто Уїльяма Шекспіра, – Стратфорд на Евоне (Stratford on Avon). А назва річки, на якій розташовується місто, з часом стала ім'ям компанії.

2.2 Аналіз переваг які надає використання торгової марки з одного боку виробнику продукції, а з іншого споживачу цієї продукції

Рекламна політика Avon істотно відрізняється від політики інших американських компаній прямих продажів. Багато подібних компаній через особливості своєї бізнес-моделі не рекламують себе зовсім. Avon єдина зі своїх найближчих конкурентів, таких як Mary Kay, Beauticontrol, Nu Skin і Amway, регулярно дає рекламу в пресі, на радіо і по телебаченню.

Як правило, мережева компанія вважає своїх представників найефективнішим засобом для залучення покупців і тому велику частину відпущених на розвиток коштів витрачає на заохочувальні і мотиваційні програми для консультантів. Крім того, багато компаній, наприклад Amway, значні суми виділяють на виплату комісійних, оскільки вони побудовані на багаторівневій системі платежів.

Рекламний час і рекламні площі Avon дійсно купує, але витрачає на них все ж менше інших масових косметичних брендів начеб Cover Girl і Maybelline, представлених в магазинах. Значна частина рекламного бюджету прямує на мотиваційні програми для представників. Avon довгий час розміщувала рекламу в регіональних випусках журналів, але в 1936 році розширила свою присутність на рекламному ринку, запустивши першу загальнонаціональну кампанію в журналі Good Housekeeping. На той час компанія вже визначила чотири основні завдання, які повинна була вирішувати її рекламна політика. Реклама повинна служити візитною карткою консультантів компанії по всій країні, представляти продукцію Avon, пропагувати престижність бренду і його продукції і, нарешті, створювати і підтримувати постійний інтерес покупців до товарів, і послуг.

2.3 Марочна стратегія, якої намагається дотримуватися підприємство

Стратегія інновацій в розподілі. Претендент повинен створювати нові канали розподілу продукції. Компанії Avon вдалося укріпити позиції на ринку завдяки тому, що вона розвивала продажі “від дверей до дверей”, не відволікаючись на битви з конкурентами за лідерство на полицях універмагів.

У Avon виявили, що базова модель продажів «з будинку в будинок» особливо хороша для завоювання слаборозвинених ринків. Їй не вимагається багато часу для проникнення і зміцнення позицій там, де традиційні бренди стикаються із складнощами, викликаними неорганізованістю роздрібної торгівлі. Avon не довелося прикладати особливих зусиль, щоб в 1992 році організувати роботу в Польщі, а в 2004 році — у В'єтнамі. Попередню побудову солідної інфраструктури не було потрібно. Була створена система стратегічного аналізу, що дозволяє оцінювати перспективність ринку за певними показниками: індекс приросту валового внутрішнього продукту, інфляція, рівень письменності жіночої частини населення у віці від 15 до 59 років.

Avon знає «безліч прийомів» стимулювання зростання на різних рівнях. Якщо новий ринок не дає очікуваної віддачі в запланований термін, то компанія втручається і вносить необхідні зміни до робочої моделі. Якщо через п'ять років бізнес не починає приносити прибуток, компанія може піти з країни. Проте такого не траплялося вже давно.

Коли представництво Avon відкрилося в Україні, бажання взяти участь в організаційних зборах виразили понад 14 тисяч жінок.


3. Упаковка товару

3.1 Основні якісні характеристики упаковки товару

Виділимо і охарактеризуємо шампунь «Advance Techniques» 750 – шампунь / обполіскувач для волосся 2 в 1 «Здорове сяяння». Упаковка шампуня звичайна, білого світу, із зеленою кришкою, з написами на іноземній мові. Маркіровка товару: Advance Techniques.

Друкарська інформація з описом товару, нанесена на самій упаковці: «Шампунь «Advance Techniques» 750 – шампунь/ополіскувач для волосся 2 в 1 «Здорове сяяння». Для будь-якого типа волосся. Містить Креатин і Про-вітамін В5, надає волоссю здоровому вигляду, відновлює, укріплює і захищає їх від пошкоджень. Очищає волосся і одночасно доглядає їх. Спосіб вживання: Нанести легкими масажними рухами на вологе волосся, потім змийте водою. При необхідності повторите. Мінімальний термін придатності – 3 роки. Дата виготовлення дивитеся на упаковці».

Важливою перевагою фірмових товарів є наявність фірмового стилю. Це дозволяє споживачам запам'ятати фірму і якість товару, щоб при необхідності легко відрізнити його від аналогічної продукції фірм-конкурентів. Крім того, фірмовий стиль надає товару певного іміджу.


4. Рішення щодо товарного асортименту

4.1 Переваги та недоліки ведення асортиментної політики підприємства

Зазвичай асортимент торгівельної марки, що продає свою продукцію через магазини, налічує до 800 найменувань. Аптечні лінії, подібні L ''oreal Paris, що пропонують косметику, засоби по догляду за шкірою і волоссям, — близько 950 основних. Виходити на ринок з 1000 пропозицій — все одно, що щороку придумувати лінію заново.

Щоб розповсюджувачі дістали можливість добре заробляти, надаючи покупцям широкий вибір товарів з каталога, і в той же час щоб зберегти ефективну модель роботи, Avon пропонує в два рази більше новинок, чим будь-який її конкурент. «Коефіцієнт «новизни» вищий, ніж у більшості інших компаній, що працюють з фасованим товаром. В середньому конкурентоздатний індекс новизни [або кількість виведеного на ринок нового товару] складає близько 15% в рік. В Avon цей показник дорівнює 40%.

Разом з 1000 косметичних новинок, які народжуються в лабораторіях компанії, Avon щорік виводить на ринок близько 800 найменувань інших товарів: іграшки, відеофільми, одяг, дарунки, прикраси і предмети інтер'єру. Все це отримується у різних постачальників або виробляється за ліцензією.