Смекни!
smekni.com

Доходи сільськогосподарських підприємств (стр. 4 из 6)

Оцінка ліквідності (платоспроможності) проводиться за наступними показниками.

Коефіцієнт загальної ліквідності (коефіцієнт покриття) відображає можливість покриття поточних зобов’язань оборотними активами. Норматив 1,5 – 2.

Коефіцієнт абсолютної ліквідності характеризує ту частину коротко часової заборгованості, яку підприємство має можливість погасити негайно. Нормативне значення 0,20 – 0,35.

Коефіцієнт проміжної активності: при розрахунку не враховуються запаси. Норматив 0,7 – 0,8.

Таблиця 7

Оцінка ліквідності ПОП “Колос” Ярмолинецького району Хмельницької області

№п/п

Показники

Роки

2001 2002
123 Коефіцієнт загальної ліквідностіКоефіцієнт абсолютної ліквідностіКоефіцієнт проміжної ліквідності 28,183,048,30 16,031,235,35

Аналізуючи ліквідність ПОП “Колос” можна відмітити, що всі коефіцієнти ліквідності перевищують норматив. Це свідчить про достатню кількість найбільш ліквідних оборотних активів, зокрема грошових коштів, сума яких на кінець 2002 року становила 505 тис. грн. Проте, негативною тенденцією є зменшення показників ліквідності в 2002 році порівняно з 2001.

Оцінка показників ділової активності проводиться за показниками:

Доход (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) – це загальний доход (виручка) від реалізації продукції, товарів, робіт або послуг, тобто без врахування наданих знижок наданих знижок, повернення проданих товарів та непрямих податків (ПДВ, акцизного збору тощо). Організації, основою діяльністю яких є торгівля цінними паперами, у цій статті відображають вартість, за якою реалізовано цінні папери, та суму винагороди за виконання інших операцій, пов’язаних з розміщенням, купівлею та продажем цінних паперів.

Чистий доход ( виручка) від реалізації продукції ( товарів, робіт, послуг) визначається шляхом вирахування з доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) відповідних податків, зборів, знижок тощо.

Валовий фінансовий результат від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг): прибуток (+), збиток (-), розраховується як різниця між чистим доходом від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) і собівартості реалізованої продукції.

Продуктивність праці середньо облікового працівника – це обсяг підприємницької діяльності в грошовому виразі в розрахунку на одного середньо облікового працівника підприємства. Обсяг підприємницької діяльності може характеризуватись показникам валової продукції в порівняних цінах, сумою чистого доходу (виручки), прибутком, які створюються суб’єктом господарювання за звітний рік.

Коефіцієнт оборотності оборотних актів та коефіцієнт оборотності активів – це кількість оборотів, яку здійснюють окремі види активів протягом звітного періоду. Характеризує ефективність використання підприємством відповідно наявних оборотних активів та всіх активів.

Тривалість обороту активів – це період, протягом яких активи проходять усі стадії одного кругообороту.

Коефіцієнт оборотності власного капіталу відображає обсяг реалізованої продукції, що припадає на одиницю власного капіталу, авансованого у виробництво. Характеризує ефективність використання підприємством активів, що формуються за рахунок власного капіталу. З фінансового погляду він характеризує швидкість обороту вкладеного капіталу. Значне перевищення обсягу реалізованої продукції над власним капіталом вказує про зменшення ролі власника у діяльності підприємства та власника у діяльності підприємства та збільшення ролі кредиторів. Низький показник показує про необхідність пошуку інших джерел вкладення пошуку інших джерел вкладення капіталу.

Тривалість обороту власного капіталу – це період, протягом яких власний капітал здійснює один оборот.

Коефіцієнт оборотності кредиторської заборгованості характеризує стан розрахунків по заборгованості перед іншими особами (юридичними та фізичними) та по платежах в бюджетні фонди. Чим швидше обертається кредиторська заборгованість (коефіцієнт зменшується), то стан розрахунків та фінансовий стан в цілому поліпшується.

Таблиця 8

Оцінка показників ділової активності ПОП “Колос” с. Правдівка Ярмолинецького району Хмельницької області

№п/п

Показники

Роки
2001 2002
1234567891011121314 Доход (виручка)Чистий доход (виручка)Валовий фінансовий результатПродуктивність праці середньо облікового працівника Коефіцієнт оборотності оборотних активівТривалість обороту оборотних активівКоефіцієнт оборотності активівТривалість обороту активівКоефіцієнт оборотності власного капіталуТривалість обороту власного капіталуКоефіцієнт оборотності кредиторської заборгованостіТривалість обороту кредиторської заборгованостіКоефіцієнт оборотності дебіторської заборгованостіТривалість обороту дебіторської заборгованості 43353717112819,280,52701,920,201825,000,221659,109,9036,872,30158,70 4144362024622,850,53688,680,261403,850,291258,627,9445,972,01181,59

Тривалість обороту кредиторської заборгованості відображає час, за який можна перекрити кредиторську заборгованість.

Оцінюючи ділову активність ПОП “Колос” за 2001-02 роки, відмічаємо зменшення виручки від реалізації на 191 тис.грн. (4,4%, чистого доходу на 97 тис.грн. (2,6%), прибутку на 882 тис.грн.. (78,2%). Проте в цілому ділова активність підприємства покращується. Про свідчать зниження тривалості обороту активів, підвищення продуктивності праці середньо облікового працівника на 18,5%, збільшення коефіцієнту оборотності власного капіталу до 29% в кінці 2002 року та зменшення коефіцієнту оборотності кредиторської заборгованості до 7,94 в 2002.

Оцінка прибутковості підприємства здійснюється за слідуючи ми показниками.

Валова рентабельність (прибутковість) виробничих витрат характеризує, скільки валюти прибутку від реалізації без врахування накладних витрат, витрат на збут та інших операційних витрат припадає на 1 гривню понесених виробничих витрат. Характеризує ефективність виробничої діяльності.

Рентабельність (прибутковість) основної діяльності показує скільки припадає прибутку на 1 гривню витрат, що складають повну собівартість реалізованої продукції (з врахуванням накладних витрат, витрат на збут).

Рентабельність (прибутковість) операційної діяльності показує, скільки припадає прибутку на 1 гривню всіх витрат операційної діяльності.

Рентабельність активів характеризує величину одержаного прибутку в розрахунку на 1 гривню активів підприємства. Прибутковість всіх активів можна розглядати як показник ефективності управління підприємством.

Рентабельність власного капіталу відображає, скільки грошових одиниць чистого прибутку “заробили” кожна грошова одиниця, інвестована власниками підприємства, тобто дає змогу визначити ефективність використання капітала та порівняти цей показник з можливим прибутком від вкладання цих коштів у інші джерела доходу (наприклад, в цінні папери).

Загальна економічна рентабельність характеризує ефективність господарської діяльності підприємства створеним прибутком і активами, які приймали участь у формування фінансового результату.

Аналізуючи рівень рентабельності ПОП “Колос” за 2001-2002 роки, відмітимо значне його зменшення. Це пояснюється тим, що на кінець 2002року прибуток становив 246 тис.грн.., що на 882 тис.грн. (78,2%) менше за попередній рік. Позитивний фінансовий результат свідчить про прибутковість діяльності підприємства, однак різке зменшення рентабельності носить загрожуючий характер для розширеного відтворення ПОП “Колос”.

Банкрутство – як фінансову неспроможність суб`акта господарювання оплатити пред’явлені фінансові документи – можна передбачити з допомогою “Z- рахунка” Альтмана.

Таблиця 9

Оцінка показників прибутковості ПОП “Колос” Ярмолинецького району Хмельницької області.

№п/п

Показники

Роки
2001 2002

1. Рентабельність витрат 43,57 7,29