Смекни!
smekni.com

Ринок шкільно-письмових товарів в Україні (стр. 2 из 5)

ІІ. КЛАСИФІКАЦІЯ АСОРТИМЕНТУ ШКІЛЬНО – ПИСЬМОВИХ ТОВАРІВ, ВИМОГИ ДО ЯКОСТІ

2.1 Олівці

Олівці в деревній оболонці. Обсяг їх виробництва в РФ щорік збільшується. Якщо в 2001 р. їх було виготовлено 1075 млн. шт., то в 2005 г.— близько 1500 млн. шт. Олівці складаються з чернографітного або кольорового стрижня діаметром від 2,15 до 3,6 мм, заклеєного в дерев'яну оболонку (краще з кедра). Довжина олівців — від 95 (набір «Дитячий») до 177 мм, діаметр — від 5,0 до 8,2 мм .

По твердості стрижнів олівці підрозділяють на 15 мір: м'які (від 6М до М-коду); твердо-м'які (ТМ), середній твердості (СТ) і тверді (від Т до 7Т). Чим більше цифра, що стоїть поряд з буквою, тим м'якше або твердіше стрижень.

Крім того, залежно від кольору графіту олівці підрозділяють на чорнографітні, що кольорові, такі, що копіюють і набори олівців. Форма олівців може бути круглою, гранованою або овальною.

Механічні олівці. Корпус (ствол) цих олівців виготовляють з полістиролу різних кольорів, що дозволяє економити коштовну деревину. Виготовляють ці олівці двох основних конструкцій: цангові і гвинтові.

Цангові олівці в підстави мають металеві пелюстки, які при натисненні верхньої кнопки розкриваються, а в порожнистий корпус (ствол) вставляють графітний стрижень. При знятті навантаження на кнопку пелюстки закриваються і обхвачують стрижень. Подача графітного стрижня в цангових олівців може бути дозованою.

В гвинтових олівців графітний стрижень, вставлений в корпус, висувається і забирається за допомогою повороту кришки-корпусу або самого корпусу.

Виготовляють механічні олівці 3 типів: 1-й тип МК-1 — цангові, без дозованої подачі графітного стрижня, 2-й тип МК-П — гвинтові і 3-й тип МК-111 — цангові з дозованою подачею стрижня.

По терміну служби механічні олівці підрозділяють на 2 класи: термін служби олівців 1-го класу — 48 міс., ресурс механізму — від 5 до 15 тис. циклів; термін служби олівців 2-го класу — 24 міс., ресурс — від 2 до 5 тис. циклів.

Маркувальні олівці (фломастери). Ці олівці виготовляють двох видів: з капілярно-пористим стрижнем (фломастери), маркувальні МК-2 і оформлювальні (Плакар) з фетровим стрижнем.

Олівці з капілярно-пористим різноколірним стрижнем, що пише, і з фетровим стрижнем останнім часом стали мати підвищений попит: у 2005 р. обсяг їх виробництва збільшився в порівнянні з 2000 р. в 8 разів і досяг 200 млн. шт. При цьому значно розширився їх асортимент.

Фломастер складається з кольорового пластмасового корпусу з кришкою без тримача, усередині якого знаходиться тампон, заповнений спеціальним чорнилом певного кольору. У підставу олівця вставлений стрижень з синтетичного пористого матеріалу — кольоровий вузол, що пише. Стрижень володіє великою стійкістю до стирання і при тривалому вживанні має незначне потовщення; закривається пластмасовою кришкою. Колір корпусу відповідає кольору чорнила вузла, що пише.

Олівці маркувальні МК-2 і оформлювальні (Плакар) з фетровим стрижнем складаються з пластмасового корпусу, в який вставлений гігроскопічний стрижень певного кольору, з пластмасовим тримачем кольору стрижня, що пише, що нагвинчує. Довжина безперервної лінії з однієї заправки складає 500—1000 м. Призначені для маркирування по дереву, паперу, тканинам, металу.

2.2 Автоматичні ручки і канцелярські ручки

Автоматичні ручки підрозділяють на: автоматичні пір'яні, автоматичні кулькові і набори автоматичних ручок.

Автоматичні пір'яні ручки з автоматичною подачею чорнив до пера випускають 3 типів:

1) AP-I з вакуумно-піпеточним вузлом набору чорнив,

2) АР-ii з поршневим набірним вузлом,

3) АР-iii із змінними балонами для чорнила.

По вигляду пера автоматичні ручки можуть бути з відкритим пером і із закритим або напівзакритим.

Полягають автоматичні пір'яні ручки з пластмасового корпусу або з металевого корпусу з гальванічним покриттям (золотом, сріблом, хромом або нікелем), кришки, кільця, тримача і набірного механізму. За формою корпусу бувають різні, частіше напівобтічні, але є циліндрові і сигароподібні. Інколи корпус ручки і набірний механізм служать і резервуаром для чорнила.

Залежно від виконання ручки випускають 3 класів з експлуатаційними параметрами, показаними в табл.1.

Таблиця 1

Автоматичні кулькові ручки складаються з корпусу, вузла (малого або великого об'єму), що пише, кришки з тримачем. Корпус виготовляють з кольорового полістиролу або металевим з гальванічним покриттям (хромування, золочення і ін.). Кришка з тримачем, як правило, з металу з гальванічним покриттям, кільця — металеві. Вузли (УП-1, УП-2, УП-3), що пишуть, заряджені спеціальною пастою, різної довжини (від 67 до 135 мм), змінні.

Автоматичні кулькові ручки випускають 3 типів: РШ I — однобарвні з нерухомим вузлом, що пише, РШ II — однобарвні з висувним вузлом, що пише, РШ III — багатоколірні з висувними вузлами, що пишуть. Вузол, що пише, висувається за допомогою кнопки на кінці корпусу або натисненням кришки корпусу.

По терміну служби ці ручки ділять на 2 класи: 1-й клас — 48 міс. з ресурсом висувного механізму до першої відмови в циклах РШИ —32 000, РШШ —20 000 для одного вузла, що пише, і 25 000 для всіх вузлів, що пишуть; 2-й клас — 24 міс. з ресурсом висувного механізму до першої відмови РШН — 16 000, РШШ — 10 000 для одного вузла, що пише, і не більше 7500 для всіх вузлів, що пишуть. Середній ресурс тримача — 16 000 і 7500 відгинів на 2,5 мм.

Канцелярські ручки виготовляють різних форм з дерева і пластичних мас, діаметром 8—12 мм, завдовжки 175 мм. Учнівські ручки бувають дерев'яні, циліндрової форми, забарвлені з металевим або пластмасовим перодержателем. Діаметр — 8 мм, довжина—170 мм (№ 1) і 150 мм (№2).

Дорожні ручки мають металевий корпус у вигляді трубки з двома вставками: у першій — олівець, в іншій — сталеве перо. У неробочому стані вставки забираються в корпус.

2.3 Пір'я і вузли, що пишуть, балони для чорнила до авторучок

Пір'я для автоматичних ручок випускає 3 типів: 1) ПК—конусообразні (для авторучок із закритим пером); 2) ПЦН, ПЦВ— циліндрові (для авторучок із закритим пером); 3) ПС — спеціальні.

Сталеве звичайне пір'я виготовляють з вуглецевої сталі У9Л, У10А і застосовують для листа на папері канцелярським чорнилом. Виготовляють пір'я 4 класів: 1-й клас — загострені лаковані (№ 11—19, 111, 114) для шкільно-канцелярських робіт; 2-й клас — із заломленим кінчиком (№ 21—26), нікельовані для скоропису; 3-й клас — з широким кінчиком (№ 31—32); 4-й клас — для графічних робіт (№ 41—45), лаковані.

Плакатне пір'я виготовляє із сталі у вигляді лопаток. По ширині лопатки їх випускають від № 1 до № 8. Ширина робочої частини в пера № 1 — 2 мм, в пера № 8 — 20 мм. У продаж надходять набори з 4 пір'я (№ 1—4) і 8 пір'я (№ 1—8).

Пір'я для спеціальних шрифтів і конструкторських робіт «Редис» мають заломлений широкий кінчик, що пише. Залежно від ширини пір'я виготовляє з № 1 по № 7. Нотне пір'я № 98 виготовляють із сталі; кінчик, що пише, у них з двома просіченнями.

Вузли пишуть (УП) для автоматичних кулькових ручок служать для зарядки їх спеціальною пастою і є частиною (змінною) кулькової ручки. Виготовляють вузли малого і великого об'єму. Вузол малого об'єму складається з латунного наконечника із завальцованим в нього кулькою з неіржавіючої сталі і сполученої з ним пластмасової трубки (частіше з поліпропілену або поліетилену), яка є резервуаром для чорнильної пасти. Діаметр трубки — 2,4 мм, діаметр кульки —1,0 мм, довжина вузла, що пише (залежно від типа): УП-1 — 67 мм, УП-2 —82, 93, 107 мм, УП-3 —67, 107, 135 мм. Середній термін придатності вузлів всіх типів — 6 міс. Довжина лінії, утвореної вузлом при письмі пастою синього кольору має бути, не менше: для типів УП-1 —600 м-код, УП-2 — від 800 до 1200, УП-3 —от 1200 до 1300 м.

Вузол кульковий, що пише, великого об'єму (УПБ) складається з латунного наконечника із завальцованим в нього кулькою з твердого сплаву і нерозбірно сполученою з ним пластмасової або металевої трубки великого діаметру (5,8—6 мм), яка є резервуаром для чорнильної пасти. Діаметр кульки—1,0 мм, довжина трубки — 107 мм.

Балони для чорнила до автоматичних пір'яних ручок виготовляють з прозорої пластичної маси і заповнюють спеціальним чорнилом для авторучок. Балони вставляють в корпус автоматичної пір'яної ручки. Спеціальним пристроєм робиться прокол балончика, і чорнило поступає на кінчик пера ручки. Діаметр балона — 7,8 мм, довжина — 38 мм, маса чорнив в балоні — 0,8 р. Упаковують в блок по 8 шт.

2.4 Набори і прилади для письма

Набори для листа є комплектом приладдя для листа: автоматична пір'яна ручка і механічний олівець (набір Ленінград і ін.), або автоматичні пір'яні і кулькова авторучки (набір Малахітовий і ін.), або автоматичні пір'яна і кулькова ручки і механічний олівець (набір Делегатський і ін.). Ці набори укладають в спеціальні (для кожного набору різні) футляри з пластичних кольорових мас. Так, забарвлення футляра для набору Малахітовий імітує забарвлення малахіту .

Прилади для письма. До них відносять велику кількість всіляких настільно-письмових приладів, що складаються з автоматичних пір'яних і кулькових ручок, чорнильних приладів, стаканів для олівців і ін. У настільно-письмових приладах може бути один, два і більш за предмети для листа.

Письмовий прилад (типа Вимпел) має підставу — підставку з деревини, пластмаси або іншого матеріалу з тримачем-вставкою для автоматичної ручки.

Чорнильні прилади, що виготовляються з різних матеріалів, мають підставу, на якій кріплять (встановлюють) чорнильниці, карандашниці, тримачі для авторучок і ін.

Стакани для олівців виготовляють з різних матеріалів зі всілякою обробкою (хохломський розпис, пластмаса і ін.).