Смекни!
smekni.com

Технології створення іміджу (стр. 2 из 2)

- Функція організації уваги. Привабливий імідж мимоволі притягує до себе людей, він імпонує їм, а тому вони психологічно легше розташовуються до того, що він говорить або демонструє.

- Функція подолання вікових рубежів. Майстерно володіючи технологією самопрезентації, що конкретно проявляється у вдалому виборі моделей поведінки і виконанні різних ролей, можна комфортно себе почувати в спілкуванні з людьми різного соціального стану та професійного статусу, не сковуючи себе «комплексом» власного віку.

Знання технологічних функцій іміджу пропонує широке практичне його використання.

Таким чином, імідж - це поліметричних явище, функціонал якого різноманітний. Головне його призначення - досягти ефекту особистого тяжіння. Хто в повній мірі володіє функціями іміджу, того притаманне такий стан, що називається магією розташування.

На жаль, є чимало людей, які недооцінюють роль іміджу в діловому успіху, хоча відомо, що «добре ім'я» завжди розташовує людей до того, хто має позитивну репутацію. [7, стор 152-154].

2. ПСИХОТЕХНОЛОГІЇ СТВОРЕННЯ ЕФЕКТИВНОГО ІМІДЖУ

Термін «психологічна технологія» носить узагальнюючий характер. Зауважимо, що більшість психологічних технологій спрямовані на розвиток особистості, тому їх часто називають гуманістичними. Психологічні технології, що застосовуються при створенні іміджів, є в багатьох випадках по суті маніпулятивними. Але їх об'єднує одне: вони базуються на властивостях іміджу як психічного образу. Ескізно вони були описані раніше. Конкретизуємо їх:

• імідж, як психічний образ, є об'єктом ідеальним, він «продукт свідомості людей»;

• як психічний образ, він нестійкий, схильний до змін, тому його необхідно постійно і цілеспрямовано підкріплювати спеціально організованою інформацією;

• імідж має бути емоційно забарвленим, «сірі» особистості в пам'яті не відображаються;

• ефективний імідж - цілісний, в ньому не повинно бути суперечливих якостей або нерівномірно виражених;

• ефективний імідж завжди простий, набір позитивних характеристик у ньому не повинен бути великим, особистість цілісної представлятися не буде.

Використання соціально-психологічних феноменів «контрасту» і «подібності»

Контраст і подобу суть прояви свідомого протиставлення чи прагнення бути обов'язково хоч у чомусь схожим. Застосування даних психологічних феноменів при формуванні привабливого іміджу грунтується на ставленні формальному лідерові. Особливості такого ставлення наступні.

По-перше, у більшості людей ставлення до лідера, що займає високий пост, дуже своєрідне: якщо справи йдуть добре, то всі успіхи пов'язує головним чином з ним, якщо ж ні, то саме він у свідомості людей у всьому винен, навіть у тому, до чого взагалі не має безпосереднього відношення.

Соціально-психологічний ефект «контрасту» може бути застосований і по-іншому, без безпосереднього порівняння, яке може викликати небажану конфронтацію. У цьому випадку про непопулярному лідера дається величезна, надлишкова інформація. Висвітлюється буквально кожен його крок, коментується кожне висловлювання, здійснюється докладний показ його діяльності і взаємодій. Це дуже хитрий психологічний хід.

Використання деяких закономірностей соціальної перцепції

За даними досліджень А.А. Бодалева, сприйняття і розуміння людини людиною характеризується наступними моментами:

- Формується чуттєвий, емоційно забарвлений образ;

- Образ цілісний, контактний, хоча і суб'єктивний;

- Образ осмислений, тобто включає суспільні знання про дану категорію людей;

- Образ пов'язаний з психологічними установками;

- Грає важливу роль зовнішній вигляд, вік, професія, зовнішність, рольові функції.

Використання вербальних та лінгвістичних прийомів

Вони не настільки дієві, як зазначені вище, і швидше за все не мають самостійного психологічного значення. Але їх застосування може істотно посилити результативність існуючих технологій. Нерідко дані прийоми представляються як НЛП-технології (нейро-лінгвістичне програмування), тобто впливають безпосередньо на підсвідомий рівень сприйняття, що програмує заздалегідь задане ставлення до осоьистості.

Ефективність їх визначити практично неможливо, але і заперечувати програмують поведінку можливості було б неправильно. Такі прийоми рекомендують застосовувати в тих випадках, коли явно недостатньо переконливих фактів, що свідчать про сильні сторони особистості. Позитивне ставлення досягається без будь-якої аргументації, тільки за рахунок ефекту психологічного впливу, що виникає внаслідок їх застосування. Відзначимо деякі з них.

а) Застосування номіналізацій (віддієслівних іменників). У результаті створюється ефект завершеного дії, а отже, програмується враження про досягнення результату.

б) Проекція інформації. Скажімо, «цікавість» - це якість, яка сама по собі не може бути поганим чи хорошим, але буде таким в залежності від його спрямованості.

Однак у повсякденній свідомості цікавість часто ототожнюється пізнавальною потребою, яка, у свою чергу, розглядається як прояв конструктивності інтелекту, а це вже позитивна риса іміджу.

в) Використання невизначеності як чинника, що характеризує розуміння сутності, зацікавленість. Наприклад, висловлювання типу «бачу, тут є проблема ...», зазвичай сприймається як прагнення її вирішити, а насправді є констатацією факту розуміння існування самої проблеми.

г) Використання психологічних зв'язків. Вони є виявом сприйняття на рівні буденної свідомості, коли одні якості або поведінкові реакції жорстко зв'язуються з іншими.

Отже, нами були розглянуті основні психологічні характеристики іміджу, загальні вимоги, що обумовлюють його ефективність, умови та фактори його привабливості, основні психологічні технології та моделі. Застосування даних знань, безсумнівно, зробить діяльність по створенню привабливого іміджу більш продуктивною.

ВИСНОВКИ

Таким чином, імідж - це образ особистості, в якому найбільш відчутно виявляються ті якості, завдяки яким досягається ефект персональної привабливості; це репутація сім'ї, господарюючого суб'єкта, державного або громадського установи, регіону або країни в цілому.

Так як імідж поняття багатогранне і активно застосовується в рамках різних сфер життя, а також в рамках різних наукових дисциплін, існують різні типології іміджу і навіть підходи до типологізації даного поняття.

Буває імідж індивідуальний та корпоративний. Індивідуальний у свою чергу може бути трьох видів: Самоімідж, що сприймається імідж і необхідний імідж, а корпоративний може бути зовнішнім і внутрішнім. Але і на цьому типологізація іміджу не закінчена. Кожен теоретик і практик в силу особливості своєї діяльності може виділити ті або інші типи іміджу.

Психологічні технології, пов'язані зі створенням ефективного іміджу включають в себе:

1. Використання соціально-психологічних феноменів «контрасту» і «подібності»;

2. Використання деяких закономірностей соціальної перцепції;

3. Використання вербальних та лінгвістичних прийомів;

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1. Ковальчук А.С. Основы имиджелогии и делового общения. - Ростов-на-Дону: Феникс, 2003. - 220 с.

2. Котлер Ф.Основы маркетинга. - СПб.: Коруна, 1994. -- 697 с.

3. Наумова С.А. Имиджелогия: учебное пособие.- Томск: Изд-во ТПУ, 2004. - 116 с.

4. Панасюк А.Ю. Формирование имиджа: стратегия, психотехнологии, психотехники - М.: Омега-Л, 2007. - 266 с.

5. Почепцов Г.Г.Имиджелогия.- М.; Киев: Рефл-бук: Ваклер, 2001. - 704 с.

6. Фадеева Е. И. Тайны имиджа. - М.: РОН, 2002. - 128 с.

7. Чуланова О.Л. Имиджелогия: учебно-методическое пособие. Сургут: Изд-во СурГУ, 2007. - 263 с.

8. Шепель В.М. Имиджелогия. Как нравиться людям.- М.: Народное образование, 2002. - 613 с.