Смекни!
smekni.com

Оцінка ергономічних властивостей м'яких меблів ЗАТ "Лагода" (стр. 3 из 4)

Обробка м’яких меблів виявляє текстуру деревини і надає м’яким меблям відповідний колір і фактуру. Саме ця операція впливає на якість м’яких меблів. Використання матеріалів низької якості, порушення технології обробки можуть спричинити наступні дефекти: забруднення, недостатній блиск, нерівномірність обробки за кольором, тріщини, різноманітні плями.

Процес зборки виробів м'яких меблів найбільш складний. В диван – ліжках і кріслах – ліжках м’які елементи (спинки і сидіння) з’єднують між собою або за допомогою механізмів трансформації і фурнітури, або міцною тканиною. Висока якість зборки забезпечуються якісним виконанням усіх операцій по зборці коробки, свердління отворів за розмірами креслення та їх вивіркою обмеженими калібрами. [5]

При необережній збірці м’яких меблів можуть утворитися зазори, перекоси, нестійкість, м’яких меблів для на рівній поверхні і також ці всі помилки впливають на формування споживних властивостей.

Якість меблів залежить від рівня конструкторської розробки, нормативної документації, технологічної підготовки, організації виробництва, розмірних, техніко – економічних, естетичних та інших ознак, а також від якості сировини та вихідних матеріалів. Всі ці фактори регламентуються ГОСТами, ОСТами, РСТ та іншими документами.

Рівень якості меблів оцінюють по технічним та органолептичним показникам, які об’єднують в наступні групи: ергономічність, естетичність, технологічність, рівень виготовлення, рівень уніфікації, надійність та довголіття і патентно – правові показники.

Застосування різноманітних матеріалів при виробництві м'яких меблів і обмеження в їх використанні регламентуються ГОСТом 19917-93 “Меблі для сидіння і лежання. Загальні технічні вимоги. ” [25]

Меблі для сидіння і лежання повинні відповідати вимогам стандарту, технічній документації і зразку-еталону.

Спинка і сидіння меблів для сидіння і лежання можуть бути м'якими і жорсткими. До жорстких відносяться елементи меблів без настилу або з настилом завтовшки до 20 мм включно. М'які елементи залежно від категорій повинні мати показники м'якості, що наведені в таблиці 3 Таблиця 3

Показники м`якості

Категорія м`якості елементів меблів Деформація м`якого еле - менту під навантаженням 70 даН, мм Податливість
0 Не менше 120 Від 2,4 до 4,2
I Від 95 до 115 Від 1,7 до 2,3
II Від 70 до 90 Від 1,3 до 1,6
III Від 50 до 65 Від 0,5 до 1,2
IV Від 15 до 45 Від 0,2 до 0,4
Примітка - Якщо отримані при випробуванні показники деформації і податливості відповідають суміжним категоріям, а також у випадках, коли показники знаходяться між категоріями, м'якість елементів слід відносити до категорії, якій відповідає найменший показник. Показники м'якості (деформація і податливість) спального місця ліжка гнучкій або еластичній основі мають бути в межах однієї категорії.

Категорії м'якості для м'яких елементів дитячих меблів не встановлюються.

М'які елементи меблів залежно від функціонального призначення виробу також поділяються на категорії м'якості (таб. 4).

Таблиця 4Категорія м`якості меблів залежно від функціонального призначення

Функціональне призначення виробу Вид меблів за ГОСТом - 20400 Категорія м`якості
Побутові меблі Меблі для громадських приміщень
1 2 3 4
Для відпочинку в положенні сидячи Крісло для відпочинку, диван 0 - IV 0 - IV
Банкетка, пуфи I - IV I - IV
Лавка IV IV
Для довготривалого відпочинку в положенні лежачи Матрац: односторонньої і двосторонньої м`якості;двосторонньої м`якості призначений для використання на гнучкій або еластичній основі. II, II II, II
Ліжко:з гнучкою або еластичною основою і матрацом;з жорсткою основою і матрацом. 0, II 0, II
1 2 3 4
Диван – ліжко в положенні «ліжко»:з гнучкою основою з гнучко клеєних пластин, розташованих по усій площі спального місця, з настилом (матрацем);з жорсткою основою і м'якими елементами, виготовленими на основі пружинних блоків;з різними схемами трансформації, різними настилами і видами основ. 0 – III, III - III 0 – III, III - III
Для тимчасового відпочинку в положенні лежачи Софа, тахта 0 - III I - IV
Крісло, ліжко I - III I - III
Для відпочинку сидячи і короткочасного відпочинку Стільчик, робоче крісло II - IV II - IV

Також важливу роль у виробництві і в подальшому використанні відіграють оббивочні матеріали. Одна з вимог, що висувається стосовно оббивки меблів з медичної точки зору – це застосування таких тканин, які сприяли б нормальному регулюванню температури тіла, забезпечували можливість хімічної чистки і миття. Основний недолік меблевих тканин з застосуванням хімічних волокон – їх підвищена здатність до електризування, яка сприяє швидкому забрудненню.

Меблеві тканини мають відповідні фізико – механічним показники, які регламентуються ГОСТом 3813 – 72. Для їх оцінки застосовується стандартні і спеціальні методи випробувань, що розробляються базовими випробувальними лабораторіями.

Випробні параметри:

1. Міцність тканин на розрив – ГОСТ 3813-72;

2. Розтягування при розриві – ГОСТ 3813-72;

3. Розтягування при навантаженні ГОСТ 3813-72;

4. Стійкість тканин до витирання – ГОСТ 18976-73;

5. Стійкість до розсування – ГОСТ 22730-77;

6. Визначення жорсткості тканини – ГОСТ 10550-75. Суворе дотримання технічних вимог стандартів, ГОСТів та інших нормативних документів, а також дотримання вимог проекту розробки з урахуванням вимог, які пред’являють до вихідних матеріалів, режимам технологічної підготовки та організації виробництва, забезпечує отримання продукції відповідної якості.

М’які меблі – це меблі, які виготовляються з металічними пружинами або підстильними шарами. Підстильні матеріали – вата, поролон, або латексну губку, які вкладають на жорстку еластичну основу і кріпиться до каркасу. До м’яких меблів відносяться такі вироби, як м’які комплекти, дивани, дивани-ліжка, крісла-ліжка, софи, кушетки, тахти.

Асортимент м’яких меблів ЗАТ «Лагода», який представлений в таб. 5.


Таблиця 5Асортимент м’яких меблів

Назва виробу Найменування Характеристика
1 2 3
М’які комплекти Мрія Виготовлений з фанери і деревини, а спинки і підлокітники наповнені пухом, що дає дивану і кріслам суперкомфортність. Ці всі комплекти можна замовити по своїм розмірам і за своїм смаком, а також вибрати тканину з якої буде виготовлятись ваш замовлений м’який комплект.
Берлін Комплект виконаний у класичному стилі. Може бути виготовлений як з тканини так і в натуральній шкірі. Наповнення спинки і підлокітники — з пуху, що робить диван дуже комфортним. Каркас виготовлений з фанери і деревини. Механізм трансформації подвійного розкладання з товщиною матраца 80 мм.
Венеція Виконаний у стилі модерн. За простим, на перший погляд, ненав'язливим дизайном строгого елегантного дивану. Модель може бути виготовлена з натуральної шкіри. Наповнення спинки і підлокітників — холофайбер. Механізм трансформації французька розкладачка. (додаток А)
Діско Каркас дивана виготовлений з фанери деревини. Дуже простий і надійний механізм трансформації. Велика шухляда для білизни. Приставні подушки наповнені холофайбером
Фієста Так само простий і надійний механізм трансформації. Диван має металеві ніжки. У подушках спинки використовується наповнювач холофайбер. Має шухляду для білизни.
Крісла для відпочинку Fantom Крісла для відпочинку мають великі розміри, а також підлокітники. Головними складовими крісла є: спинки, сидіння, кріплення та необхідні елементи. Випускають крісла для відпочинку висотою 760-900мм., глубиною360-420мм., шириною не більше 400мм.(додаток Б)

меблі ассортимент якість ергономічний

Ергономічні властивості. Основними є комфортабельність та гігієнічність. Комфортабельність характеризується зручністю користування (сидіння, лежання), доглядом за виробом, зручністю розташування меблів у приміщенні. Зручність користування залежить від функціональних розмірів та форми. Функціональними вважаються розміри, що забезпечують можливість використання виробу в відповідності до його призначення. Зручність меблів для сидіння та лежання – це забезпечення правильного положення тіла людини при контакті його з опорною поверхнею елемента меблів. В зв’язку з цим стільці, крісла, дивани мають певні розміри сидіння (висоту, глибину, ширину), нахил спинки та сидіння. Висота сидіння стільця має бути такою, щоб людина, яка сидить, при зігнутому під прямим кутом стегні та перпендикулярно опущеною гомілкою могла спиратися на підлогу всією підошвою. Високій людині зручніше сидіти на низькому стільці, низькій – на високому. Тому висота сидіння стільців частіше відповідає нижній межі, яка вказана в стандартах на функціональні розміри. Спинка стільців та крісел має певний нахил, що забезпечує підпору хребта людини та зменшує втомленість. Для зручності сидіння важливим фактором є форма сидіння, особливо його поперечного краю. Якщо передній край гострий та підвищений над поверхнею сидіння (як у багатьох гнутих стільців), то він може вдавлюватися в підколінну впадину. Це призводить до порушення кровообігу та швидкого стомлення. При контакті з опорною поверхнею меблів тиск на тіло людини, яка сидить або лежить, повинен бути мінімальним та розподілятися рівномірно на якомога більшу поверхню. Змінити положення тіла в широких межах при збереженні розподілу навантаження на більшу поверхню дозволять саме м’які меблі. Гігієнічні властивості це безпека при експлуатації, відсутність шкідливих для здоров’я летючих хімічних речовин, що виділяють меблі, здатність піддаватися хімічному чищенню, мінімальна забруднюваність.