Смекни!
smekni.com

Управління конкурентоспроможністю фірм малого бізнесу на прикладі підприємства "Стофф" (стр. 5 из 7)

У перший рік покладемо прибуток, рівну 10% (виходячи з поставленого завдання). Тоді остаточна ціна з урахуванням собівартості буде:

P = S + S * 0.1 = 23.287грн. + 23.287грн. * 0.1 = 25.616 грн.


У перспективі на найближчі роки ціна повинна збільшуватися:

1)2009р. - прибуток 18%:

Р = 27.711 грн. + 27.711грн.* 0.18 = 32.699 гривень.

2) 2010р. - прибуток 20%:

Р = 33.238грн. + 33.238грн.* 0.20 = 39.887 гривень.

У перший рік (2008р.) покладається включити в ціну прибуток у розмірі 10%, що складе

23.287грн. * 0.10 = 2.329 грн. на одиницю продукції.

В 2009р.-18%, що складе:

27.711грн. * 0.18 = 4.988 грн. на одиницю продукції.

В 2010р.-20%, що складе:

33.238грн. * 0.20 = 6.648грн. на одиницю продукції.

Валовий прибуток становитиме:

2008р.- П = 23.29грн. * 5 475шт. = 127 512 гривень;

2009р.- П = 49.88грн. * 10 950шт. = 546 186 гривень;

2010р.- П = 66.48грн. * 21 900шт. = 1 455 912гривень.

2.4 Просування й реклама

Фірма бере до уваги наступне:

- необхідно зосередити зусилля на одному сегменті ринку;

- товар не новий, але має певні переваги перед конкурентами;

- розповсюджувачі й місця поширення постійні для споживачів;

- немає більших коштів для забезпечення просування товару.

Отже, як основний метод просування товару використають рекламу (тому що широкого вжитку). Покупці приходять у магазин, сподіваючись купити щось конкретне або просто подивитися, що є. Тому необхідно проінформувати їх на цьому етапі про свій товар і де його можна купити. Щонайкраще підійдуть для цієї мети рекламні щити (інформація на які подається з урахуванням позиціювання товару) місцях продажу. Інформація на щитах повинна залучати в собі увага, бути короткої, читає легко на ході й зрозумілої. Далі можна буде використати радіо-оголошення у великих магазинах. Також можна застосовувати деякі кошти стимулювання збуту, як то: сезонні розпродажі зі знижками, преміювання покупців якими-небудь іграшками (саме собою треба буде й це прорекламувати). У цілому витрати на просування товару розраховуємо цілі і витрати на їхню реалізацію. Вони будуть представлені в таблиці 2.4.

Таблиця 2.4. Просування й реклама

Показники 2008р 2009 2010
1.Реклама 3 000 5000 15000
2.Кошти стимулювання збуту
2.1. Премії --- 3000 6000
Разом: 3000 8000 21000

Тому що «Стофф» невелика фірма (обмежені кошти й виробничі можливості) і виходить на ринок із уже існуючим товаром, те немає необхідності створювати мережу магазинів для продажу товару. Найбільше доцільно буде поширювати товар через уже існуючі магазини (уже проведені переговори з магазинами мережі "Дитячий Мир" і різними більшими й не дуже магазинами, що спеціалізуються на дитячому одягу, і вони, подивившись зразки, coгласились брати їх на реалізацію з мінімальним обсягом партії 10-50шт. і націнкою в 10%). Таким чином, буде однорівневий канал поширення товару - через роздрібну торгівлю. У майбутньому планується поширювати товар не тільки в місті Запоріжжя, але й у прилеглих областях, розширюючи канал поширення.

Оскільки обсяг виробництва невеликий швидко його збільшити немає можливості, необхідний максимально швидкий оборот грошей. Для цього треба буде спочатку провести пробні продажі (невеликими партіями в як можна більша кількість магазинів), щоб з'ясувати де швидше розходитися, можливо одержати якісь м'які дані про купівельні переваги, скорегувати свою політику по поширенню. Що стосується магазинів, беручи до уваги цінову політику, вибирати краще як універсальні, так і спеціалізовані, із середнім або низьким рівнем цін.

Обсяг виробничих запасів повинен бути на рівні, необхідному для забезпечення безперебійної роботи. Що стосується місць складування (як готової продукції, так і виробничих запасів), те в цій якості можна на початку використати дачу директора, а далі, у випадку істотного збільшення обсягів виробництва необхідно буде орендувати складські приміщення. Щодо транспортування товару: у фірми є два мікроавтобуси, які можна використати як кошти доставки.

У принципі, одяг ставиться до товарів, що розходиться не дуже швидко. І якщо дитячий одяг буде розпродаватися занадто повільно, те надалі можна використати іншу схему поширення товару. Суть цієї схеми в наступному: частина товарів реалізується через торговельну мережу, щоб мати гроші на поточні витрати, а інше пускаємо "по колу", щоб забезпечити виробництво. Тобто, по бартері обмінювати одяг на сировину для неї (наприклад, бавовна в Узбекистані), потім віддавати його на прядильну (далі на ткацьку) фабрику для переробки (нічого не платив за це, тому що сировина буде для них давальницьким просто вони залишають собі як оплата частина сировини). Потім забирав у них тканина пускати її на виробництво дитячого одягу. На користь цієї схеми говорить наступне: у виробників сировини сировину не купують (у переробних підприємств немає грошей), воно дешевше готової продукції, виробники готові на бартерні поставки з одягом, тобто є реальна домовитися; не буде затримок із сировиною, виробництво буде стабільно і його можна розширити, виключається проблема неплатежів; вирішується проблема збуту певної частини товару; оборотні кошти у вигляді товарів не знецінюються, як гроші.

Основні недоліки: потрібно час для того, щоб укласти договори з усіма учасниками схеми; треба буде контролювати весь ланцюжок самому.

Основним напрямком маркетингових досліджень є виявлення купівельних переваг і їхньої думки про наш товар (а також про товар конкурентів) з метою вдосконалювання нашої продукції й оцінки методів її збуту. Як джерела інформації можна використати звітність фірми, товари конкурентів, різну спеціальну й періодичну літературу й т.д. Як методи збору інформації використається спостереження (переважно в місцях продажу) і опитування (як покупців так і продавців). От зразковий план одного з передбачуваних маркетингових досліджень. Ціль: з'ясувати як розкуповується пробна партія нашого товару в магазині "Дитячий Мир" і що не влаштовує покупців. Метод: спостереження. Кількість задіяних спостерігачів: 2. Час спостереження: 4 дні по 5 годин. Місце спостереження: відділ Дитячого одягу на 2 поверсі.

Надалі планується проводити експерименти (із ціною, наприклад) у різних магазинах і більш активно використати опитування. Приблизно витрати на маркетингові дослідження ми плануємо такі: 2008р. - 3000 гривень; 2009р. - 5 000 гривень; 2010р. - 8 000 гривень.

НДОКР будуть являти собою дизайнерсько-конструкторські роботи зі створення й удосконалювання товару, а також дослідження в області організації виробництва з метою зниження собівартості товару. Витрати на НДОКР повинні із часом збільшуватися. Витрати можна закласти наступними:

Показники 2008р 2009р 2010р
НДОКР 0 4000 7000

Таблиця 2.5 - Таблиця маркетингових витрат

Показники 2008р 2009р 2010р
1. Просування 3 000 8000 21 000
2. Поширення 0 0 0
3. Маркетингові дослідження 3 000 5000 8000
4.НДОКР 0 4000 7 000
Разом: 6000 17000 36 000

3. Заходи щодо поліпшення конкурентних позицій

Незважаючи на те, що обсяги виробництва дитячого одягу збільшуються, все-таки виробничі потужності завантажені. Таким чином, у галузі ще є виробничий потенціал. Щоб його повністю використати для цього недостатньо лише збільшити обсяги виробництва. Тут потрібний комплексний підхід. Для цього необхідно здійснювати маркетинговий підхід у керуванні в тому числі:

- Постійно працювати над удосконаленням асортименту продукції.

- Домогтися оптимального співвідношення ціни і якості продукції.

- Удосконалити систему збуту.

- Держава повинне забезпечити кращий захист товаровиробника (зокрема вдосконалити митну політику, і поліпшити інвестиційний клімат у країні.

З огляду на демографічний фактор, потрібно відзначити, що спостерігається тенденція значного скорочення чисельності населення. За п'ять останнього років воно скоротилося на 1,5 млн. чоловік. Причини наступні: перевищення смертності над народжуваністю й збільшення темпів міграції населення з України. До того ж народжується усе більше хворих і слабких дітей.

Таким чином, для планування обсягів виробництва дитячого одягу необхідно обов'язково враховувати демографічну ситуацію на Україні, окремих її регіонів.

Перспективним напрямком у виробництві дитячого одягу є випуск продукції в яскравому впакуванню. Збільшення попиту на продукцію свідчить про збільшення купівельної спроможності населення України, тому що продукція в упакуванні - дорожче.

3.1 Інвестування

Недостача коштів також відображаються й на недостачі сучасного встаткування. Зараз частка застарілого обладнання, яких необхідно замінити становить 25 % по галузі. Основне джерело фінансування розвитку виробничої бази - власні кошти підприємств, високопроцентні кредити або кошти інвесторів, за які необхідно розраховуватися майном. Однак, як свідчить досвід, випускати конкурентоспроможну продукцію без технічної модернізації практично неможливо. Тому позитивно вплине реалізація програми на рівні уряду про створення вітчизняного встаткування. Інвестиції можуть бути отримані шляхом створення спільних підприємств, лізингу використання інвестиційних і кредитних ресурсів розвинених країн.

Досвід показує, що поліпшення інвестиційного клімату має дуже важливе значення для подальшого розвитку не тільки текстильної промисловості, а всієї економіки України, тому, що збільшується кількість робочих місць, а також надходження в бюджет. Збільшується також і заробітна плата на підприємствах, у яких вкладені інвестиції, до того ж вона регулярно виплачується. Таким чином, поліпшується життєвий рівень українців. Що в остаточному підсумку збільшить сукупний купівельний попит. Виходячи із цього, оборотна увага на всі етапи інвестування.