Смекни!
smekni.com

Проектування логістичної системи ТОВ "METRO Cash & Carry Україна" (стр. 6 из 11)

Питання по зовнішньому аналізу Ситуація на підприємстві
Постачальники
Ринкові тенденції
Характеристика постачальників компанії та умови роботи з ними. Які послуги з доданою вартістю надають постачальники? “METRO Cash & Carry Україна" застосовує найсучасніші методи партнерства із постачальниками, висуває суворі вимоги не лише до якості товарів, але й до упакування, строків поставок та збереження товару. Компанія постійно посилює партнерство із місцевими постачальниками, тому 90 % всього асортименту продовольчої та непродовольчої групи забезпечують понад 1500 українських виробників, дистрибуторів, імпортерів. “METRO Cash & Carry Україна" підтримує довгострокові ділові відносини зі своїми партнерами.Постачальники надають такі послуги: упакування, доставка товарів до торгівельного центру.В “METRO Cash & Carry Україна" існує два типи постачальників продукції:1. “живі" постачальники - доставляють замовлену продукцію в торгівельний центр власним транспортом;2. “неживі" постачальники - доставляють продукцію в торгівельний центр через розподільчі склади.У процесі відбору постачальників “METRO Cash & Carry Україна" враховує такі аспекти репутація; вчасна доставка товарів; розвинена технологічна структура; фінансова стійкість; досвід; співвідношення “ціна - якість”; наявність асортименту; розвиток та зростання.
Можливості компанії
Які "вузькі місця" виникають при взаємодії з наявними постачальниками? При взаємодії з наявними постачальниками виникають такі "вузькі місця": несвоєчасність поставки, втрати і розкрадання вантажу, доставка незамовленого товару, постачальником не надається євро-палет,розбіжності у кількості товару, невідповідність вимог до пакування.
Які можливості компанії самостійно здійснювати послуги з доданою вартістю або передавати їх виконання іншій компанії? Товар в торгівельний центр доставляють постачальники самостійно, тобто ця функція передана на аутсорсинг.
Можливості конкурентів
Що роблять конкуренти для вдосконалення обміну з постачальниками товарно-матеріальними і інформаційними потоками? Налагоджують міжособистісні зв’язки.
Як можна змінити нинішні господарські процеси, враховуючи кількість постачальників, вартісні характеристики і результати діяльності? Необхідно в певний період часу переглядати результати діяльності різних постачальників, їх вартісні характеристики, та виділяти найкращих. Тому, з 2009 року “METRO Cash & Carry Україна" запроваджено щорічну відзнаку “Кращий постачальник” на основі параметрів співпраці між торгівельною компанією та постачальником: стабільно висока якість продукції, своєчасне та повноцінне виконання поставок, досвід співробітництва з магазинами та відділами закупівель, правильне та своєчасне оформлення та надання супровідних та фінансових документів.
Споживачі
Ринкові тенденції
Як з часом змінюється структура замовлення? Споживачі стають більш вибагливими, за рахунок чого змінюється структура замовлення.
Можливості компанії
Які критерії визначають статус ключового споживача? Об’єм замовлення, періодичність замовлення та вид оплати визначають статус ключового споживача.“METRO Cash & Carry Україна" виділяє 10 причин вигідних покупок у торгівельному центрі:широкий асортимент;свіжість продуктів;надійність, що забезпечується сучасною системою управління поставками;якість продукції;економність, що забезпечується тим, що “METRO Cash & Carry Україна" напряму контактує з виробниками та імпортерами, що впливає на рівень цін;зручність;прозорість роботи - отримання фіскального чеку та податкової накладної, надання необхідних сертифікатів якості;банківські послуги (відділення Приват-банку, банкомати, обмін іноземної валюти);професійність в роботі;сервіс та клієнтські послуги.
Як оцінюють клієнти роботу компанії за власними критеріями? Очікування окремої групи клієнтів у пріоритетному порядку
Можливості конкурентів Які послуги конкуренти надають клієнтам компанії? Є можливість придбання товару у інших торгівельних центрах, маркетах по більш низьким цінам. Як оцінюють клієнти роботу компанії за власними критеріями? Клієнти звертають велику увагу на сервісне обслуговування, якість продукції, ціну товару, асортимент товару, акційні пропозиції, та ін. Кінцеві споживачі Ринкові тенденції Як змінюються довгострокові вподобання покупців, що стосується таких логістичних характеристик продукту, як розмір покупки, упаковка, якість продукту і доставка товарів додому? Вподобання покупців з часом змінюються таким чином: упаковка має бути надійнішою, здатної захистити товар від будь-яких пошкоджень; якість товару повинна покращуватися, а ні в якому разі не погіршуватися; доставка товарів повинна здійснюватися безкоштовно, за рахунок компанії. Розмір покупки залежить від потреби споживачів, а не від вподобань. Як змінюється поведінка і вподобання покупців? Споживач, накопичивши достатній досвід та знання, віддає певні переваги одній або декільком знайомим маркам. Можливості компанії Чим може відповісти компанія на зміну поведінки і переваг покупців? Постійно розширює спектр своєї діяльності. Надає додаткові послуги для залучення клієнтів. Можливості конкурентів Як реагують конкуренти на зміну поведінки в плані вибору місця і часу і критерію покупки? В цілому, конкуренти дотримуються тієї ж стратегії конкурентоздатності, що й “METRO Cash & Carry Україна”.

Таблиця 2.3

Технологічний аналіз логістичної діяльності підприємства

Технології, що використовуються Передові технології
Прогнозування
Прогнозування підприємства відбувається за допомогою альтернативного (новаторського) пошукового прогнозування. NetWORKS DEMAND (прогнозування попиту на основі різноманітних алгоритмів і методологій для всіх типів товарів з нерівномірним попитом, з постійним попитом, з коротким життєвим циклом, сезонних, трендових, спонтанного попиту - по всьому ланцюжку створення цінності).Стат-графік.Аналогове моделювання тенденцій ринку.
Формування замовлень
В компанії “METRO Cash & Carry Україна" найпоширенішим методом організації закупівель є закупівля товару в міру необхідності. Також застосовуються методи закупівлі за котирувальними відомостями для товарів, які є дешевими та швидко використовувані. Котирувальні відомості (диспо-лісти) складаються постійно та включають відомості про повний перелік товарів, кількість товару в запасах, необхідну кількість товару. Для деяких товарів переважають регулярні закупівлі дрібними партіями. В цьому випадку компанія замовляє необхідну кількість товару, яка поставляється йому партіями протягом певного періоду.В “METRO Cash & Carry Україна" існує кілька видів формування замовлення:1. замовлення товару через диспо-листи;2. замовлення вручну;3. постійне замовлення. Електронний каталог.ERP, EDI.Електронна комерція.Програмний продукт 1С.
Планування потреб
Метод економічного аналізу, нормативний та балансовий методи. ERP, МRP, МRP II.
Документообіг
На підприємстві існує бумажний документообіг, програмний продукт 1С.В компанії існує внутрішня інформаційна система обробки даних - GMS (Goods Management System), в якій відображаються взаємодія товарного потоку та внутрішнього інформаційного потоку. Віртуалізація документообігу за допомогою EDI.
Складські операції
Для переміщення продукції використовуються електрокари. На всі товари є цінник, який відображає повну інформацію про даний товар. В ньому міститься така інформація: найменування артикулу, штрих-код артикулу, Ціна з ПДВ та без ПДВ, відсоток ПДВ, упаковка, кількість одиниць в Метро-одиниці товару, номер зразка, дата останніх змін, диско-інформація, тривале зниження ціни, номер постачальника, артикульна група, штрих-код артикулу. Є спеціальна технологія сканування з цінника, яка дозволяє отримати повну інформацію про даний товар. Штрих-кодування, голосові технології.
Транспортування
Підприємство заключає короткострокові договори з перевізниками, так як функцію транспортування передано на аутсорсинг. Системи GPS-моніторингу та навігації.
Підтримка прийняття рішень
Рішення на підприємстві приймаються за допомогою систематизованих баз даних та внутрішньої інформаційної системи обробки даних - GMS (Goods Management System). Експертна система (ЕС) - комп'ютерна програма, здатна частково замінити фахівця-експерта в рішенні проблемної ситуації.Автоматизована система управління (АСУ) - комплекс апаратних і програмних засобів, призначений для управління різними процесами.Система підтримки прийняття рішень (СППР) - комп'ютерна автоматизована система, метою якої є допомога людям, що приймають рішення в складних умовах для повного і об'єктивного аналізу предметної діяльності.

Проаналізувавши таблиці 2.1.1 - 2.1.3 можна зробити висновок, що в ТОВ “METRO Cash & Carry Україна" елементами інформаційного керування є: бази даних, інформаційні технології, засоби обробки та видачі інформації, засоби комунікації. Інформаційні потоки здійснюються за допомогою факсу, Інтернету, телефону та договорів, укладених з постачальниками та клієнтами. В компанії існує внутрішня інформаційна система обробки даних - GMS (Goods Management System), в якій відображаються взаємодія товарного потоку та внутрішнього інформаційного потоку.