Смекни!
smekni.com

Інформаційні системи маркетингу (стр. 5 из 6)

· управління запасами (INV);

· управління замовленнями на закупівлю (SQM);

· управління замовленнями та вимогами.

Програма «Галактика» – комплексна система управління підприємством, яка охоплює всі аспекти його внутрішньої та зовнішньої господарської діяльності. У програмі міститься окремий модуль, який називається «Маркетинг», який входить до контуру «Контур адміністративного управління».Цей модуль забезпечує:

· введення розширеної інформації про товари та послуги;

· реєстрацію та оброблення контактів з потенційними постачальниками;

· управління каналами збуту;

· аналіз ринку рекламних послуг, планування рекламних кампаній, розміщення реклами, аналіз ефективності рекламних вкладень;

· збирання та оброблення незалежних відзивів;

· ведення досьє на фірми конкурентів і товари-аналоги;

· аналіз ринку пропозицій, управління ціновою політикою;

· контроль «життєвого» циклу товарів, аналіз сегментів ринку;

· реєстрацію серійного продажу, облік рекламацій, гарантій;

· маркетинговий аналіз збуту в розрізах каналів збуту, товарів, груп товарів (послуг), напрямів реалізації.

Крім вище наведених на українському ринку програмних продуктів набувають поширення програмні продукти «Міракл Віртуоз» (розробник – компанія «МІРАТЕХ»), «ІТ підприємство» (розробник – фірма «Інформаційні технології»).

Програми сімейства Акцент є універсальними повнофункціональними системами автоматизації господарської діяльності підприємства і передбачають реалізацію загальних і спеціальних задач в сфері маркетингової діяльності. Система вирішує такі загальні задачі маркетингу:

· оформлення складського обліку;

· оформлення обліку закупок і продаж;

· створення документів всіх видів для ведення маркетингової діяльності;

· збирання, зберігання та обробка інформації про всіх кореспондентів (клієнти, партнери, конкуренти, посередники, інші організації).

До спеціальних задач маркетингу, які реалізує ІС Акцент, належать:

· проведення сегментування ринку;

· здійснення аналізу за всіма сегментами споживчого ринку;

· розрахунок оптимальних цін на товари чи послуги;

· визначення попиту на товари чи послуги.

В системі Акцент використовуються моделі різних типів для здійснення маркетингових задач. Вихідні результати у вигляді звітів різних форм можна застосовувати безпосередньо для аналізу об’єкта, або ж імпортувати до інших програм (наприклад, MSExcel), і проводити на їх основі додатковий аналіз (шляхом побудови діаграм, графіків тощо) [2].

Застосування корпоративних інформаційних систем доцільне для досить великих підприємств. Малі та середні підприємства для автоматизації маркетингової діяльності найчастіше використовують спеціалізовані програмні продукти.

Спеціалізовані програмні продукти можна поділити за функціональними ознаками [11]. Ці програмні продукти дають змогу автоматизувати такі функції:

· маркетингові дослідження;

· моделювання стану ринку;

· підтримання прийняття рішень щодо окремих маркетингових заходів.

Розглянемо ці продукти:

Програма «БЭСТ-Маркетинг» дає змогу виконувати різноманітні види маркетингового аналізу, а також формує конкретні рекомендації для поліпшення становища фірми на ринку.

Програма дозволяє: проведення аналізу ринку (визначення перспективних ринкових ніш; аналіз конкурентоспроможності товару; рекомендації щодо підвищення конкурентоспроможності товару; аналіз реклами, рекомендації щодо підвищення її ефективності; public relations; стимулювання продажу); проведення аналізу конкурентів (ступінь присутності конкурентів на ринку; порівняльний аналіз за товаром; порівняльний аналіз рекламних кампаній; проведення фінансового планування маркетингової діяльності – прогноз продажу; бюджет реклами; зведений бюджет; підготовка бюджету витрат з просування продукції і контроль за його виконанням).

Програма «Marketing Explorer». Головними задачами цієї програми є: виявлення потреби покупців (споживачів), сегментація споживачів з метою повнішого розуміння потреб та уподобань покупців, виявлення головних конкурентів фірми, аналіз маркетингових заходів. Програма дає змогу проводити багатокритеріальну сегментацію ринкового простору, виявити негативні тенденції у сегментному позиціюванні товарів фірм, що конкурують між собою.

Російський програмний пакет «КОБРА» (комплекс оброблення анкет). Цей програмний продукт орієнтований, насамперед, на введення інформації з анкет і стандартні базові процедури аналізу даних. У разі використання складніших методів створені файли даних конвертуються у формат пакета SPSS.

Програма «Да-система» призначена для детермінаційного аналізу даних, отриманих за результатами маркетингової діяльності (опитування, оброблення оперативної інформації, оброблення фінансових результатів діяльності фірми тощо). Система дає змогу виявити наявність і логічну сутність закономірностей, які можуть бути визначені на основі даних статистичного масиву.

Програма SPSS («Statistikal Package for the Social Sciences») створена з орієнтацією на обробку результатів статистичних спостережень, якими, зокрема, є маркетингові дослідження з використанням анкет. Цей пакет містить необхідні статистичні процедури – від базових, які пов’язані із вивченням одномірних і двомірних розподілів, до складніших – факторного, регресійного і кластерного аналізу. Крім того, у SPSSможна створювати наочні та інформативні звіти – з використанням різноманітних графічних і табличних форм. Дослідницькі задачі виконуються в єдиному режимі – від уведення вихідних даних з анкет до одержання звіту про результати аналізу.

Програмний продукт «PrimeDecisions» – аналітичний інструментальний засіб підтримки прийняття управлінських рішень. Одним з можливих напрямів застосування програми PrimeDecisions у маркетинговій діяльності є аналіз конкурентоспроможності товарів, продукції, послуг.

Програма «Менеджмент і маркетинг» належить до класу CRM (Customer Relationships Management) систем, тобто систем керування взаємовідносинами з клієнтами. Програма орієнтована на компанії, що займаються продажем товарів і наданням різного роду послуг, сервісним обслуговуванням клієнтів, і може бути використана всіма службами таких компаній – від департаменту продажу і маркетингу до відділів обслуговування клієнтів і сервісних центрів.

Програмний комплекс «Marketing Analytic 5» призначений для вирішення завдань накопичення маркетингових даних, автоматизації маркетингових досліджень, стратегічного і оперативного планування маркетингової діяльності.

Програма «VORTEX» призначена для введення первинної інформації, зібраної під час маркетингового або соціологічного дослідження, обробки та аналізу цієї інформації, подання отриманих результатів аналізу у вигляді таблиць, текстів, графіків і діаграм з можливістю їх перенесення в Microsoft Word та інші додатки Windows.

Програма «MarketSegmentation»призначена для анкетування споживачів, сегментування ринку, позиціонування товару.

Програма «Сетевой маркетинг» створена з урахуванням основних проблем і побажань керівників фірм багаторівневого маркетингу. Вона забезпечує першим особам компанії надійний і неупереджений фінансовий облік, надаючи точні відомості про всі прибутки та видатки і автоматизуючи складний процес розрахунку виплат для численного штату співробітників.

Система Statistikaвикористовується для статистичного аналізу даних, що включає широкий набір аналітичних процедур і методів: більше 100 різних типів графіків, описові та внутрішньогрупові статистики, розвідувальний аналіз даних, кореляції, таблиці частот, спряженості, множинна регресія, непараметричні статистики, загальна модель дисперсійного і коваріаційного аналізу. Відповідно за допомогою такого інструментарію можна обробляти дані, які отримані під час маркетингового дослідження.

Програма MarketingExpert належить до систем, що забезпечують підтримку маркетингових рішень і називаються MDSS (MarketingDecisionSupportSystem). Це інструментальний засіб для розробки стратегічного і тактичного планів маркетингу, розв’язання задач з аудиту і планування маркетингу. За допомогою графічного процесора в програмі можна побудувати модель підприємства, яке характеризуються складною структурою збуту, оперує на декількох ринках, має певних конкурентів і проводить маркетингову діяльність для встановлених цільових груп споживачів. Це дає змогу виконувати сегментний аналіз прибутковості шляхом розрахунків прибутків і витрат по товарах та їх групах для будь-якого сегмента ринку чи структурного елемента фірми. За допомогою програми можна встановити цілі підприємства та визначити стратегії їх досягнення. Marketing Expert дає змогу будувати матричні моделі, які забезпечують розробку стратегічних рекомендацій щодо номенклатури продукції і привабливих сегментів ринку. За допомогою інструментальних засобів програми можна виконувати багатоваріантний аналіз ринку з урахуванням факторів як зовнішніх (обсяг ринку, частка ринку), так і внутрішніх (витрати на маркетинг, змінні виробничі витрати, прибуток від продажу). Програма дозволяє вирішити й зворотну задачу – встановити необхідні початкові параметри, виходячи з заданого розміру прибутку всієї фірми (пошук варіантів цін, що покривають загальні витрати для групи товарів). Marketing Expert може зберігати в одному проекті прогноз і декілька варіантів плану, що дає змогу вводити фактичні дані та порівнювати їх з плановими показниками. За допомогою процедур багатокритеріальної оптимізації можна оптимально розподілити бюджет маркетингу.


3. Реалізація маркетингових задач в «Акцент»

Маркетингові дослідження не можуть бути повноцінними без проведення досліджень споживчого ринку. Основним методом такого дослідження є проведення ринкового сегментування, за допомогою чого втілюється у життя найважливіший принцип маркетингу – орієнтація на споживачів [15].