Смекни!
smekni.com

Про сутність поняття "стратегічна конкурентоспроможність" (стр. 2 из 2)


Рис. 1. Система формування конкурентоспроможності суб'єкта ринку

стратегічна конкурентоспроможність ринок управління

Викладене підштовхує до логічного узагальнення: конкурентоспроможність безпосередньо пов'язана саме з організацією "як колективом людей", яка, ефективно використовуючи наявні конкурентні переваги в ринкових умовах, дозволяє цій організації перемагати в конкурентній боротьбі.

Визначившись з поняттями "стратегія" та "конкурентоспроможність", ми маємо змогу перейти до заключного етапу дослідження сутності терміна "стратегічна конкурентоспроможність". Ми вже з'ясували, що стратегія означає спрямованість учасника ринку на досягнення поставлених цілей і своєчасну адаптацію їх, а також і дій до зовнішнього та внутрішнього середовища функціонування, а конкурентоспроможність - це здатність господарюючого суб'єкта ефективно використовувати в ринкових умовах наявні конкурентні переваги і в такий спосіб перемогти в конкурентній боротьбі. Синтез обох понять приводить до такого визначення змісту терміна, що нас цікавить: це спроможність суб'єкта господарювання завдяки швидкій адаптації до змін зовнішнього та внутрішнього середовища функціонування здобувати додаткові конкурентні переваги й ефективно їх використовувати, щоб здобути перемогу в конкурентній боротьбі і домогтися досягнення поставлених цілей. Пропонуючи таке визначення, мусимо одразу зробити застереження, що далеко не завжди метою суб'єкта господарювання є здобуття переваг над конкурентами: відомі факти, коли якась фірма свідомо відмовляється від провідних позицій на ринку, але досягає поставлених цілей. Інакше кажучи, два моменти - здобуття переваг над конкурентами і досягнення поставлених цілей - не завжди збігаються.

Таким чином, термін "стратегічна конкурентоспроможність" не є простою сумою змістів двох лексем, а несе в собі нову семантичну якість, що включає лише поєднувані ознаки обох категорій.

Оскільки поняття "конкурентоспроможність" є базовим елементом терміна "стратегічна конкурентоспроможність", його сутність має бути константою. Ідеться про збереження такої властивості, як спроможність суб'єкта господарювання у ринкових умовах ефективно використовувати наявні конкурентні переваги, що дозволяє йому взяти гору над контрагентами під час ведення конкурентної боротьби. З урахуванням того, що в основу стратегії покладено досягнення цілей завдяки адаптації дій суб'єкта ринку (або самих цілей) до змін зовнішнього та внутрішнього середовища, стратегічна конкурентоспроможність має включати як цільове наповнення, так і можливість організації адаптуватися до змін середовища.

Зважаючи на це, можна скоригувати визначення терміна "стратегічна конкурентоспроможність" таким чином: це ознака суб'єкта ринку, яка демонструє наявність у нього ключових можливостей розвитку, здобутих шляхом швидкої адаптації внутрішнього середовища функціонування до змін зовнішнього середовища, і досягнення на основі цього конкурентних цілей.

Отже, можна формалізувати взаємодію і взаємозв'язки стратегічного управління, конкурентоспроможності та стратегічної конкуренто-спроможності. На рисунку 2 показано, що остання є результатом ефективного стратегічного управління.


Рис. 2. Місце стратегічної конкурентоспроможності в системі стратегічного управління

У свою чергу, стратегічна конкурентоспроможність є складовою загальної конкурентоспроможності, і особливість її полягає в тому, що проявляється вона лише в умовах стратегічного управління. На рисунку 3 зображено взаємодію останніх двох категорій.

У результаті нашого дослідження ми сформулювали сутність терміна "стратегічна конкурентоспроможність" на основі синтезу понять "стратегія" та "конкурентоспроможність". Проте наші умовиводи не претендують на статус єдино правильних. Оскільки істина кристалізується у суперечці, питання залишається відкритим для дискусії. На нашу думку, в перспективі слід сконцентрувати увагу на поглибленому вивченні умов та обмежень оперування даним поняттям, на визначенні місця стратегічної конкурентоспроможності в загальній категорії "конкурентоспроможність", аналізі інших її видів, побудові змістових ієрархій, формуванні методології оцінок тощо.


Рис. 3. Взаємодія стратегічного управління і конкурентоспроможності


Література

1.Гаркавенко С.С. Маркетинг. Підручник. – Київ : Лібра, 2002. – 712с.

2. Липчук В.В., Дудяк А.П., Бугіль С.Я. Маркетинг: основи теорії та практики. Навчальний посібник./ За загальною редакцією В.В. Липчука. – Львів: «Новий Світ - 2000»; «Магнолія плюс». – 2003. – 288с.

3. Котлер, Филипп, Армстронг, Гари. Основы маркетинга, 9-е издание.: пер. с англ. – М.: Издательский дом «Вильямс», 2003. – 1200с.

4.Герасимчук В.Г. Маркетинг: теорія і практика6 Навч.посібник. – К.: Вища школа, 1994. – 327с.

5.Прауде В.Р., Білий О.Б. Маркетинг: Навч. Посібник. – К.: Вища шк.,, 1994. – 256с.

6.Басовський Л.Є. Маркетинг: Курс лекцій. – М.: ІНФРА – М, 2004. – 219с.