Смекни!
smekni.com

Вдосконалення маркетингової діяльності (стр. 8 из 15)

Рис.2.8 – Канали реалізації продукції в ТОВ «АФ імені Мічуріна»

Аналізуючи канали реалізації та виручку від них, можна зробити загальний висновок, що основну частину виручки за 2003-2004 рік складають вже ні кошти від заключених договорів, а кошти від продажу продукції за готівку, але ці контакти в основному одноразові, тому для більш стабільнішого розвитку ТОВ АФ імені «Мічуріна» слід звернути увагу не на цей канал реалізації, а на канал продаж продукції за договорами. Треба налагоджувати свої стосунки з різними фірмами та організаціями, так як вони є найбільш стабільнішими покупцями продукції, ніж одноразові контакти з оптовиками.

На основі проведеного аналізу, можна зробити висновок, що маркетингова діяльність на підприємстві проводиться на дуже низькому рівні, так як немає відповідної служби та кваліфікованих працівників.

В останні роки в господарстві простежується динаміка зниження прибутку, на це вплинули такі чинники, як зменшення обсягів виробництва продукції, відтак і її реалізація, а також нееквівалентність обміну щодо постачання товаровиробників енергетичними, основними фондами, мінеральними добривами, агрохімікатами тощо. Сумарний вплив зазначених чинників став причиною того, що рівень рентабельності підприємства недостатній для розширеного відтворення.

Така негативна тенденція у формуванні доходів може зумовити занепад економіки підприємства, а тому потрібні негайні заходи щодо її подолання.

Одним із заходів, який може суттєво підвищити прибутковість сільськогосподарського виробництва, є повніше використання потенційних можливостей збільшення доходів від реалізації продукції. Безперечно, головним перспективним напрямом стабілізації прибутковості підприємства є збільшення обсягів виробництва продукції, нарощування на цій основі продажу та виручки. Однак це потребує довготривалих та інвестиційноємних проектів, які теж треба здійснювати, оскільки без цього не можна очікувати кардинальних змін .

Але вже зараз можна призупинити зазначену негативну тенденцію у формуванні прибутку підприємства завдяки маркетинговим дослідженням ринку агарної продукції, адже їхня відсутність зумовлює те, що її реалізація здійснюється в останні роки при вкрай негативній кон’юнктурі. В результаті ціни реалізації продукції рослинництва і тваринництва почали знижуватися при одночасному підвищенні її собівартості.

2.4 Маркетингова оцінка потенціалу підприємства

SWOT (Strength, Weakness, Oportunіty, Threats) - аналіз сильних і слабких сторін, можливостей і ризику.

SWOT - аналіз виробляється з метою вивчення середовища бізнесу, правових умов, сильних і слабких сторін свого підприємства і підприємства-конкурентів, а також комплексні взаємовпливи розглянутих факторів.

Застосувавши цей метод ми можемо провести спільне вивчення зовнішнього і внутрішнього середовища підприємства, встановити зв’язок між силою і слабістю, загрозами і можливостями, що властиві підприємству.

Спочатку сформуємо перелік слабких і сильних сторін ТОВ «АФ імені Мічуріна», а також загроз і можливостей.

Таблиця 2.15

Аналіз сильних та слабких сторін, а також можливостей та загроз

Сильні сторони Слабкі сторони Можливості Загрози
Вигідне розташування господарства; Нестійка конкурентна позиція; Можливість вровадження маркетингової служби для покращення збуту продукції господарства Можливість значного зменшення обсягу виробництва за рахунок низької урожайності
Кваліфікація на достатньому рівні Значна частина застарілої техніки; Оновлення техніки на підприємстві Можливість збільшення обсягів виробництва продукції Незпрацювання механізмів реформування сільського господарства
Налагодження зв’зків з постачальниками матеріальних ресурсів; Зменшення урожайності сільськогосподарських культур; Можливість підвищення урожайності сільськогосподарських культур Можливість появи нових конкурентів
Наявність стабільних партнерів на певні види продукції; Скорочення обсягів виробництва та реалізації продукції; Розширення напрямків діяльності Можливість подорожчення продукції за рахунок збільшення собівартості
Існує потенціал для розвитку галузі Потреба у кредитах Збільшення залежності від позичкових коштів
Втрата партнерів із-за конкурентного тиску

При проведенні SWOT – аналізу необхідно визначити не тільки можливості та загрози зовнішнього середовища організації, а й виявити ймовірність використання та вплив обраних можливостей та загроз на результати діяльності організації.

Зробимо оцінку ймовірності використання можливостей та загроз та їх вплив на діяльність організації. Проведемо комплексний аналіз сприяливих можливостей та загроз за допомогою поєднання ймовірності реалізації фактора протягом року, зважливістю його впливу на організацію. Оцінку цих двох параметрів зробимо за 10 бальною шкалою. Побудуємо матрицю можливостей та загроз (таблиця 2.16).

Таблиця 2.16

Аналіз сприятливих можливостей та загроз

Фактор Ймовірність здійснення Важливість впливу
Висока 7-10

Середня

4 - 6

Низька 1- 3 Висока 7-10 Сред 4-6 Низька1-3
Сприятливі можливості
Можливість вровадження маркетингової служби для покращення збуту продукції господарства + +
Оновлення техніки на підприємстві + +
Можливість збільшення обсягів виробництва продукції + +
Можливість підвищення урожайності сільськогосподарських культур + +
Розширення напрямків діяльності + +
Загрози
Можливість значного зменшення обсягу виробництва за рахунок низької урожайності + +
Незпрацювання механізмів реформування сільського господарства + +
Можливість появи нових конкурентів + +
Можливість подорожчення продукції за рахунок збільшення собівартості + +
Збільшення залежності від позичкових коштів + +
Втрата партнерів із-за конкурентного тиску + +
Можливість значного зменшення обсягу виробництва за рахунок низької урожайності + +

Після того як конкретний список слабких і сильних сторін організації, а також загроз і можливостей складений, настає етап установлення зв'язків між ними. Для встановлення цих зв'язків складається матриця SWOT, що має наступний вид (рис. 2.9).

На підґрунті виявлених слабких і сильних сторін організації, а також загроз і можливостей є такі варіанти ведення справ на майбутнє:

1. За рахунок впровадження маркетингової служби можна виявити нові вигідні канали збуту продукції та підвищити попит на продукцію

2. За рахунок виробництва якісної продукції та наявності стабільних партнерів можна стабілізувати економічний стан господарства, реалізувавши продукцію за вигідними цінами .

3. Ефективним напрямом зміцнення економіки господарства є диверсифікація виробництва. Вона дає можливість господарству удосконалювати виробництво на основі випуску розширеної номенклатури продукції, яка відповідає попиту покупців. Чим більше напрямів в діяльності в господарстві, тим вищий рівень диверсифікації і відповідна нижча можливість втрат і збитків від виробництва в цілому, тим менший ризик комерційної діяльності.

4. Вплив стихійних лих дещо послабити самострахуванням таперестрахуванням.

Всі вище перелічені можливості зв'язані між собою та потребують комплексного втілення в життя. Зупинимось більш детально на вирішенні перших трьох альтернатив.


Можливості:

1. Можливість впровадження маркетингової служби, для покращення збуту продукції господарства;

2. Оновлення техніки на підприємстві;

3. Можливість збільшення обягу виробництва продукції;

4. Можливість підвищення урожаності сільськогосподарських культур;

5. Розширення напрямів діяльності

Загрози:

1. Можливість значного зменшення обсягу виробництва за рахунок низької урожаності;

2. Незпрацювання механізмів реформування сільського господарства;

3. Можливість появи нових конкурентів;

4. Можливість подорожчення продукції за рахунок збільшення собівартості;

5. Збільшення залежності від позичкових коштів;

6. Втрата партнерів із-за конкурентного тиску;

Сильні сторони господарства:

1. Вигідне розташування господарства;

2. Кваліфікація на достатньому рівні

3. Налагодження зв’зків з постачальниками матеріальних ресурсів;

4. Наявність стабільних партнерів на певні види продукції;

5. Існує потенціал для розвитку галузі

За рахунок виробництва якісної продукції та наявності стабільних партнерів можна стабілізувати економічний стан господарства, реалізувавши продукцію за вигідними цінами .

За рахунок впровадження маркетингової служби можна виявити нові канали збуту продукції та підвищити попит на продукцію.

Втрату партнерів із – за конкурентного тиску можна подолати іміджом виробника високоякісної продукції.

Наявність стабільних партнерів та високоякісна продукція допоможуть залучити нових кредиторів.

Постійні стеження за змінами в законодавстві та рішеннями органів місцевого самоврядування

Слабкі сторони господарства:

1. Нестійка конкурентна позиція;

2. Значна частина застарілої техніки;

3.. Зменшення урожайності сільськогосподарських культур;

4. Скорочення обсягів виробництва та реалізації продукції;

5. Потреба у кредитах

6 Відсутність маркетингового відділу, а здібності збуту нижче середнього

Впровадження маркетингової служби, кредити, наявність висококваліфікованого персоналу, оновлення техніки на підприємстві допоможе досягти збільшення урожайності сільськогосподарських культур, обсягів виробництва та реалізації продукції, а також зниження її собівартості, що призведе до збільшення прибутковості діяльності господарства.

Використовуючи свої сильні сторони і можливості, а також обравши вигідну стратегію господарство може успішно подолати загрози, а слабкі сторони перетворити в переваги.

Рис.2.9МатрицяSWOT