Смекни!
smekni.com

Управління формуванням та використанням прибутку торговельного підприємства Казка (стр. 4 из 6)

Фінансове становище підприємства непогане. Підприємство в 2001 році отримало певну суму прибутку 5.3.тис.грн. , заборгованості по заробітній платі немає , простроченої заборгованості по платежах до бюджету – немає. Отже , підприємство зробило свій старт . Але на досягнутому зупинятися неможна .

Керівництво підприємства планує для кращої роботи та покращення фінансового стану підприємства :

- розширити торговельні площі за рахунок складських приміщень

- створити спеціалізовані відділи для малозабезпечених

- збільшити асортимент продукції

- ввести передову форму обслуговування – самообслуговування

- підтримувати ціни на рівні конкурентів , а на деякі види товарів знижувати

- реклама товарів

- стимулюючі заходи.

Значить підприємство вибрало правильну стратегію своєї діяльності, а це дасть можливість і надалі працювати такими ж темпами.

2.2. Аналіз використання прибутку.

Використання прибутку на підприємстві таке ж важливе , як і його накопичення. Використання грошових коштів відбувається згідно з чинним законодавством України .

Головним у підприємницькій діяльності любого суб’єкта господарювання є те , що одержаний прибуток після сплати всіх податків , залишається в розпорядженні підприємства та використовується згідно чинного законодавства самостійно .

Управління грошовими коштами підприємства є одним з важливих напрямків , оскільки одержані прибутки є не тільки стимулом для працівників , але і стимулом для розвитку підприємства.

Управління грошовими коштами складається з послідовних етапів :

- аналіз

- планування

- контроль

- регулювання

Кожен з етапів відіграє важливу роль , оскільки гроші для підприємства – це закуплені товари , заробітна плата працівників , платоспроможність , уникнення кризи та банкутства.

Економікою закладено жорсткий закон для підприємців : “ Для того , що існувати , треба працювати ”. І тому кожне підприємство повин-но виживати , діяти , спостерігати , вивчати самостійно , не чекаючи ніякої допомого на свій страх та риск.

Прибуток підприємство розподіляє самостійно . Схема розподілу прибутку зображена на мал.


Мал.6 Розподіл чистого прибутку ТП “ Казка”

Схематично розподіл чистого прибутку на підприємстві зображено на малюнку. Вивчаючи стан підприємства , його особливості , керів-ництво прийшло до висновку , що прибуток буде спрямовано відповідно до потреб.

У зв’язку з тим , що 2000 рік не приніс підприємству прибутку , а тільки збитки , які необхідно було перекрити у наступному році , при розподілі прибутку у 2001 році було звернуто увагу на те , що обладнання на підприємстві потребує заміни , приміщення підпри-ємства потребує ремонту , працівники пасивно відносяться до роботи , тому прибуток розподілили наступним чином

Таблиця 2.5.

Напрямки використання чистого прибутку ТП “ Казка ”

за 2001рік

Показники Суматис.грн Питома вага %
1. Фонд виробничого розвитку 3.7 70.0
2. Фонд соціального розвитку 0.53 10.0
3. Фонд заохочення ( стимулювання ) 0.80 15.0
4. Резервний фонд 0.27 5.0
Разом 5.30 100.0

В таблиці наведено дані використання чистого прибутку на підпри-ємстві за 2001 рік . Найбільше чистого прибутку використано на фонд виробничого розвитку – 70% та фонд матеріального стимулю-вання – 15 % . З допомогою діаграми зображено відсоткову долю чистого прибутку , який направляється на утворення фондів.


Мал. 7 Розподіл чистого прибутку підприємства

Розподіл прибутку поквартально не здійснюється , тому що суми коштів досить малі в розрізі кварталів , а по результатах роботи за рік ці суми значно більші і їх можна спрямувати на потреби підприємства. Перед тим як затвердити річний план використання прибутку , керівництво торговельного підприємства “Казка ”збирає збори трудового колективу, на яких даний план затверджується , тому що підприємство є колективним і всі питання організаційного характеру , грошових коштів вирішуються колективно.

Стратегія та тактика підприємства досить реальна , тому керів-ництво надіється на майбутнє процвітання підприємства і ще більші прибутки.

Ознайомившись з документацією підприємства можна зробити наступні висновки :

1. Підприємству слід нарощувати темпи розвитку.

2. Розробляти перспективні плани , враховуючи непередбачувані зміни та швидко на них реагувати.

3. Плани розподілу прибутку повинні бути реальними і добре прорахованими.

4. Потрібно зважувати всі “за” і “проти” при прийнятті певних рішень .

5. Досліджувати економічні зміни в державі та слідкувати за прийняттям законів , їх змін та доповнень.

2.3.Фактори , які впливають на динаміку зміни прибутку

ТП “ Казка”

Прибуток – це сутність діяльності підприємства. Зміна прибутку – це закон торгівлі , і він не підлягає контролю. Але підприємство в силі дослідити фактори впливу , вибрати найбільш пригідні для себе і по мірі можливості оперуватися ними в роботі.

Дослідження факторів , що впливають на прибуток є необхідним для підприємства , оскільки вони дозволяють дати не тільки кількісну оцінку , а і можливість зміни прибутку в майбутньому.

Всю сукупність факторів , які визначають прибуток підприємства , можна згрупувати на дві групи :

- зовнішні

- внутрішні

До зовнішніх факторів відносять фактори , які не піддаються з боку діяльності підприємства :

1. Державне регулювання цін . Держава регулює споживчий кошик , тому ціни на хлібо-булочні , м’ясні та молочні вироби повинні бути мінімальними і не зростати .

2. Подорожчання послуг інших галузей господарства. Інфляційний тягар , пов’язаний зі зростанням цін на енергоносії впливає на зростання тарифів на паливо-мастильні матеріали , теплову , парову енергію , транспортні послуги , що негативно відбивається на формуванні прибутку і знижує його величину.

3. Система оподаткування.Існує обернена пропорція між прибутком та податками – чим менше податків підприємство сплачує , тим більше прибутку залишається в розпорядженні підприємства.

4. Політика держави по формуванню доходів. Відсутність індексації реальних доходів населення в залежності від темпів інфляції впливає на зниження купівельної спроможності насе-лення , що призводить до зниження обсягів реалізації товарів та зниження прибутку.

Внутрішні фактори – це фактори пов’язані з функціонуванням підприємства і якими підприємство в силі керувати та змінювати :

1. Отримання прибутку від реалізації товарів . Це основний показник , який характеризує діяльність підприємства.Такі показники , як прибуток від продажу іншого майна , прибуток від позареалізаційних операцій , безумовно збільшує прибуток підприємства і є резервом його зростання , але це не є домінантою для підприємства , тому що специфіка діяльності -–торговельне підприємство.При цьому підприємство повинно уважно вивчати своїх постачальників , а також слідкувати за виконанням умов договорів , щоб не отримати штрафів , які знижують прибуток.

2. Обсяг діяльності. Розмір прибутку в першу чергу залежить від обсягу діяльності підприємства , чим більша реалізація товарів , тим більше прибутку отримує підприємство. ТП “ Казка ”в 2001 році значно змінило обсяги реалізації продукції за рахунок зміни асортименту , якості продукції , детального вивчення ринку.

3. Кількість одиниць проданого товару . Чим більше одиниць то-вару продано , тим більший прибуток від реалізації

4. Розмір встановленої націнки . Цей етап пов’язаний з різним ви-дом ризиків.Вивчивши ринок конкурентів , підприємство прий- няло рішення знизити торгову націнку на5% , чим залучило більше покупців і за рахунок цього збільшило об’єм реалізації продукції , в результаті чого підвищилися прибутки від реалізації продукції.

5. Фондоозброєність працівників . Цей фактор важливий тим , що чим вищий рівень технічного розвитку підприємства , тим вища продуктивність праці і як результат – більший обсяг реалізації продукції , а відповідно і вищий розмір прибутку підприємства.

6. Чисельність працюючих. Чим менша чисельність працівників , тим вища продуктивністоь праці , тим менші витрати і збільшується величина прибутку.

За результатами діяльності 2000 року , керівництво підприємства зрозуміло , що потрібно переглянути методи роботи , внести корективи та доповнення .Тому у 2001 році було змінено стиль робо-ти . Насамперед , було переглянуто договора з постачальника .Виб-рали таких постачальників , де були якісніші товари , нижчі ціни при закупівлі великої партії товарів. А якщо товари закуплені по нижчих цінах , то можна відповідно поставити меншу націнку ,а отже привернути споживача . Відповідно товарообіг збільшився майже вдва рази. Обігові кошти почали швидше обертатися , і цим самим зріс прибуток.

Чисельність персоналу було приведено до оптимального варіанту , в результаті цього зменшилися витрати на оплату праці та податки.

Напротязі року було проведено ряд рекламних заходів ,щодо кращого ознайомлення споживачів з продукцією : зроблено великий рекламний щит , вивіску з підсвіткою .

Крім того продовжився регламент роботи підприємства на 2 год., а в передсвяткові дні робота підприємства теж продовжується на 1 год та встановлюються знижки на товари , які мають великий попит.