Смекни!
smekni.com

Аналіз асортименту товарів та стану попиту на них (стр. 2 из 2)

Отже, формування асортименту на фірмі "Блиск" здійснюється в рішенні наступних планово-організаційних і комерційних задач:

· вивчення купівельного попиту;

· розробка і представлення заявок на потребу складу в товарах;

· розробка замовлень на поставку товарів в розгорнутому асортименті;

· узгодження товарного асортименту замовлень з постачальниками і здійснення оптових закупівель товарів;

· поставка товарів окремим особам та роздрібним підприємствам;

· оперативне управління товарними потоками і товарними запасами.

Однією з найважливіших задач фірми "Блиск", що діє в умовах ринкової економіки, є складання свого товарного асортименту. Перевага повинна віддаватися такому складу товарного асортименту, що забезпечить на протязі тривалого періоду часу постійне збільшення (або, як мінімум, збалансованість) прибутку, який залишається в розпорядженні підприємства на потреби в фінансових ресурсах, необхідних для підтримання конкурентоспроможності підприємства.

ТОВ ВКФ "Блиск" повинно здійснити маркетингові дослідження ринку, не тільки вибрати ринок, але і з'ясувати, який товар потрібен споживачу, якими перевагами він повинен володіти порівняно з товарами конкурентів, аналогічними товарами на ринку. Ключовим моментом у встановленні виду ринку є знання поведінки покупця.

Таким чином складається можливий товарний асортимент. Для виділення з нього груп товарів, що будуть входити в реальний асортимент, підприємство встановлює обмеження, по якому буде формуватися варіант товарного асортименту і проводить розподіл видів продукції по таким економічним характеристикам як максимальний прибуток від продажу одиниці товару, платоспроможна потреба клієнтів у даному виді товару.

Фірма "Блиск" повинна постійно здійснювати прогнозування зміни ситуації на ринку, враховувати можливість появи нових конкурентів, зміну моди, поведінку споживачів та інше. Для цього необхідно періодично проводити маркетингові дослідження, причому не обмежуватися ринком, на якому функціонує підприємство, а шукати виходи на нові ринки.

Лише дотримуючись цих рекомендацій стає можливим формування такого товарного асортименту, який міг би забезпечити виконання основної мети організації –– отримання максимального прибутку при мінімальних затратах.