Смекни!
smekni.com

Дослідження асортименту ноутбуків (стр. 5 из 6)

Одне з обмежень можливостей ноутбука - утрудненість застосування у ПК-блокноті потужнішого типу процесора через проблему його охолодження. Оскільки процесор є елементом комп'ютера, який найбільше нагрівається, - чим вища його тактова частота, тим більше тепловиділення. Передумова для усунення цієї вади потужності - паралельна розробка процесорів як для великого ПК, так і для портативного.

Крім типу процесора, наступним фактором, що значно впливає на ціну ПК-блокнота, є:

1) тип екрана, котрим оснащено ноутбук, - на базі рідкокристалічної матриці подвійного сканування (DS) або рідкокристалічної матриці на тонкоплівкових транзисторах (TFT);

2) наявність вмонтованого CD-диска (додає до ціни близько $150-350). [14]

Екран на базі активної РК-матриці дозволяє виводити інформацію у режимі реального часу - ефекту інерційності, з котрим до появи цієї матриці користувачу доводилося миритися, майже немає. Плата за "активність" - $300-1200 (залежно від діагоналі екрана) додатково. Тут вирішувати тільки користувачу - на користь якого екрана зробити вибір, виходячи із завдань, які він планує виконувати за допомогою ПК-блокнота. До речі, ціна на активну РК-матрицю за останній рік знизилася, і якщо раніше розбіжність цін на аналогічні моделі, але з активною і пасивною матрицею становила $600-1000, то нині, як уже зазначалося, - $300-1200 (остання ціна стосується екранів з більшою діагоналлю, котрих раніше не було).

На вартість дисплея впливає головним чином розмір монітора по діагоналі. Якщо враховувати всі ноутбуки, розміри екрана коливаються від 6,5 дюйма (8,5", 9,5", 10,4", 11,3", 12,1", 13,3", 14,1") до 14,4 дюйма. Розміри 6,5" та 8,5" стосуються міні-буків, 14,1" - ще досить рідко натрапляємо (не кажучи про 14,4"). Один такий екран (звичайно з активною матрицею - згідно з принципом виробників - "максимальне до максимального") коштує $2000-2300, а ноутбук з таким екраном - $5000-6000. Нормальна ринкова зона (тобто зона, яка живе за реальними законами ринку) є там, де є ходові моделі ноутбуків, оснащені екранами 11,3"-12,1". До речі, через те, що у портативних ПК сфера бачення набагато ширша й охоплює весь екран, на відміну від стаціонарного ПК, останні розміри для традиційних моделей відповідатимуть 14" і 15" діагоналі монітора. [14]

Ясна річ, ціна ноутбука, як і настільного ПК, залежить і від таких характеристик, як обсяг оперативної пам'яті (RAM) і ємність жорсткого магнітного диска (HDD).

Наступний фактор, за яким переносні комп'ютери розподіляються за ціновими групами, - це конструкція ноутбука. На ринку є minibooks, subnotebooks і мультимедіа notebooks із вмонтованим CD-ROM. Міні-буків сьогодні на ринку - всього три моделі: Toshiba Libretto 50CT (на базі процесора Pentium 75), Toshiba Libretto 70CT (P120) і Hitachi Minibook (P133). Головні переваги таких ПК - надмалі габарити і вага. Діагоналі екранів у перших двох моделях - 6,5", а в останній - 8,5 дюйма, вага - близько 0,8 кг (!). Такі "малята" з точки зору потужності не відстають від ноутбуків інших розмірів і цілком справляються з будь-якими офісними завданнями. Що стосується цін, то модель Toshiba Libretto 50CT коштує $1400-1500, Hitachi Minibook P133 - $2100 (для порівняння: у того ж Hitachi модель з аналогічними характеристиками, але повновагова, коштує $1700). Субноутбуки мають ту ж потужність, що і стандартні мобільні ПК, але максимально полегшені: вага - 1,8-1,9 кг, товщина панелі - 3 см. Найбільш вдалі моделі - IBM 560, Toshiba Portage, Sharp W100. [14]

Якщо вести мову про панель керування портативного ПК, то тут усе залежить від індивідуальних уподобань користувачів: на ринку є моделі, оснащені як Track Point (вмонтований "джойстик"), так і Touch Pad (сенсорна панель).

До вартості ПК-блокнота входить також ціна елементів живлення. Якщо нікель-металогідридні батареї, які широко використовувалися раніше, забезпечують до 2 годин автономної роботи ноутбука, то літієво-іонні, що дедалі ширше застосовуються сьогодні, служать 2,5-3 години. Різниця в цінах на ці батареї така: NiMg - $110-170, Li - $250-350. Додамо також, що є моделі з можливістю додаткового комплектування батареями - в цьому разі термін служби збільшується до 4-5 годин.

Розширення функціональних можливостей портативних ПК досягається за допомогою:

1) PC-card (PCMCIA-слот ноутбука) - підключення модема, SCSI-контролера, мережних адаптерів, TV-тюнера тощо;

2) широкого асортименту аксесуарів до ПК-блокнота (Port replication, додаткові батареї, мультимедіа, портативні принтери, сканери, стільникові факс-модеми). [14]

Апгрейд портативного ПК, на відміну від ширших можливостей модифікації стаціонарного комп'ютера, обмежений. Досить просто розширити обсяг оперативної пам'яті (RAM) (як правило, одним модулем) і збільшити ємність вінчестера (HDD) шляхом його заміни.

Висновки

Високі темпи зростання українського ринку ноутбуків передусім пояснюються чинником "першої покупки" — щонайменше половина українців купують мобільний комп’ютер як перший ПК. Під час другої-третьої покупки, коли ноутбук придбають на додачу або на заміну настільного ПК, клієнт зазвичай звертає увагу на конфігурацію. Для тих, хто бере ПК вперше, важливішу роль відіграє ціна — такі покупці шукають якнайдешевшу техніку. У першому півріччі 2007 року більш ніж половина продажу припала на лептопи початкового рівня: мобільний Celeron в якості процесора, 512 Мб оперативної пам’яті та вінчестер на 80 Гб. Вартість такого ноутбука не перевищує $800.

Слід зазначити, що вже зараз простежується поділ настільних систем на дві основні групи. Перша — ПК найнижчого цінового сегмента з мінімальним набором функцій: своєрідні "робочі конячки", що користуються попитом переважно в корпоративних клієнтів та малозабезпеченого населення. Друга ніша — десктопи вузької спеціалізації з потужним процесором для розв’язання завдань у сфері дискретної графіки, виконання складних обчислювальних операцій, а також для "просунутих" гральних функцій.

Лінійка ноутбуків починається від моделей, максимально полегшених і спрощених. Основні користувачі цієї групи ПК-блокнотів - керівники та спеціалісти, які за родом своєї діяльності часто вирушають у ділові поїздки. Далі йдуть офісні "робочі конячки", в яких застосовується CD-ROM, часто з пасивною матрицею. Ці вироби орієнтовані на споживчий ринок SOHO. Закінчується ряд "репрезентативними" моделями, з потужнішими процесором і відеосистемою, які, як правило, мають вмонтовані CD-ROM і навіть DVD-ROM (наступний формат CD-диска; обсяг DVD-ROM розрахований на перегляд двогодинного фільму).

ПП "Інгресс Лайн" є офіційним представником компанії Gigabyte, яка є одним з найбільших у світі виробників комп’ютерної техніки. Зараз ПП "Інгресс Лайн" тримає тверді позиції на українському ринку і є одним з лідерів в Чернігівській області.

Економіко-фінансова діагностика виявила, що підприємство ПП "Інгресс Лайн" працює прибутково динаміка показників при порівнянні 2008 року з 2007 є позитивною. Майже по всіх техніко-економічних показниках простежується стрімке зростання, так на 10,38% збільшується обсяг реалізованої продукції (збільшення податку на додану вартість на 10,38% свідчить про своєчасність сплати його підприємством та відшкодування з боку держави).

Слід заначити, що серед асортименту ноутбуків ПП "Інгресс Лайн" кишенькові ПК займають 14%, а лептопи – 86%. При чому, найбільша частка ноутбуків припадає на виробництво фірм Dell та SAMSUNG (по 15% асортименту лептопів). Другу позицію займає фірма Acer, що має 13% асортименту ноутбуків ПП "Інгресс Лайн". Ноутбуки фірм HP Compaq та SONY займають по 12% асортименут лептопів ПП "Інгресс Лайн". 10% асортименту ноутбуків ПП "Інгресс Лайн" займають ноутбуки фірми Fujitsu-Siemens, а ноутбуки фірми MSI займають 8% асортименту.

Найбільшу частину асортименту займають ноутбуки, вартістю від 3500 до 5000 грн.(35% або 49 асортиментних позицій), 22% займають ноутбуки вартістю від 5000 до 6500 грн. (30 асортиментних позицій). Ноутбуки, вартістю більше 8000 грн. займають 17% асортименту. Відповідно 15% та 11% займають ноутбук

Цінова категорія ноутбуків найбільш залежить від типу процесора, типу екрана та наявності вмонтованого CD-диска.

Використана література

1. Господарський Кодекс України // Голос України, 14 березня 2003 року. № 49-50 (3049-3050). - 5-28с.

2. Закон України "Про інформацію" ( Відомості Верховної Ради (ВВР), 1992, N 48, ст.650 ) ( Вводиться в дію Постановою ВР N 2658-XII від 02.10.92, ВВР, 1992, N 48, ст.651 ) ( Офіційне тлумачення до Закону див. в Рішенні Конституційного Суду України N 5-зп ( v005p710-97 ) від 30.10.97)( Із змінами, внесеними згідно із Законами N 1642-III від 06.04.2000, ВВР, 2000, N 27, ст.213 N 3047-III від 07.02.2002 )

3. Указ Президента України "Про заходи щодо охорони інтелектуальної власності в Україні" від 27 квітня 2001 року N 285/2001

4. Войнаш Лідія Герасимівна, Дудла Іраїда Олександрівна, Козьмич Дмитро Іванович, Павловська Наталія Віталіївна, Приходько Микола Васильович. Товарознавство непродовольчих товарів: Підруч. для студ. вищих навч. закл. / Укоопспілка; Навчально-методичний центр "Укоопосвіта" / Лідія Герасимівна Войнаш (заг.ред.). — К. : НМЦ "Укоопосвіта", 2004. — 436с.

5. Пугачевський Григорій Федорович, Тихонова Надія Петрівна, Зіміна Надія Костянтинівна, Дзюбак Неллі Олександрівна, Яценко Юлія Михайлівна. Товарознавство непродовольчих товарів: Навч. посібник / Київський національний торговельно-економічний ун-т. — К. : КНТЕУ, 2003. — (Серія "Товарознавство"). — Бібліогр.: с. 321-323

6. Товарознавство непродовольчих товарів: Навч. посібник для самостійної роботи студ. товарознавчо-комерційного профілю вищих навч. закл. / Укоопспілка; Львівська комерційна академія / І.С. Полікарпов (уклад.). — Л., 2001.

7. Товарознавство непродовольчих товарів: Навч.-метод. посіб. / Укоопспілка; Львівська комерційна академія / Ростислав Васильович... Кирильчук (уклад.). — Л. : Видавництво Львівської комерційної академії, 2004. — Бібліогр.: с. 119.