Смекни!
smekni.com

Моделі поведінки споживачів (стр. 5 из 7)

Новинками в 2008 році від ROSHEN стали шоколадні цукерки «Монблан», «Казковий горішок»; преміальний шоколад «Roshen Elegance»; унікальні желейні цукерки «Цитрусові дольки» та «Шалена бджілка» – на основі каррагінану з додаванням натуральних фруктових соків; вафельні цукерки у шоколадній глазурі «Міні Штучка» та інші.

Золотим кубком і дипломом «Бренд року» нагороджена кондитерська корпорація Roshen в 2008 році за свій брендовий продукт – шоколад ROSHEN. Згідно з даним дослідження Reputation Capital Ukraine 2008 корпорація ROSHEN отримала «Найбільш високий рівень репутації» серед українського населення.

В 2008 році кондитерська корпорація ROSHEN стала переможцем Всеукраїнської рейтингової програми в номінації «Лідер кондитерської промисловості 2008».

Споживачами Корпорації є всі люди, що споживають кондитерську продукцію без обмежень за віком та статтю. Проте при створенні та позиціонуванні того чи іншого виду продукції доцільно звернути увагу на представників чоловічої статі, оскільки результати всіх досліджень вказують на те, що це майже половина споживачів, але більшість маркетингових заходів спрямована на жінок.

Компанія зробила ставку на становлення і підтримання саме торгової марки, а не конкретного виду продукції. Основний упор у позиціонуванні ТМ Рошен робиться на емоції, оскільки з кожним роком боротьба за споживача переходить із площини ціна-якість у площину сприйняття споживачем того або іншого бренда. Корпорація має гасло: «Солодкий знак якості».

Згідно з даним дослідження Reputation Capital Ukraine 2008 корпорація ROSHEN отримала «Найбільш високий рівень репутації» серед українського населення.

В 2008 році кондитерська корпорація ROSHEN стала переможцем Всеукраїнської рейтингової програми в номінації «Лідер кондитерської промисловості 2008».

Відповідно до результатів міжнародного конкурсу «Підприємець року 2008» Президент корпорації ROSHEN В’ячеслав Москалевський став переможцем у номінації «Соціально-відповідальний бізнес». Також, у 2008 році успішно завершено соціальну програму будівництва дитячих майданчиків ROSHEN. На сьогоднішній день у різних регіонах України збудовано і діє більше 80‑ти ігрових містечок.

Цікаво також розглянути результат виходу компанії на російський ринок збуту.

Бюджет на рекламу у досліджуваному підприємстві планується методом відрахування відсотка від звітного прибутку. Після програми просування було проведене дослідження про те, як уплинула комунікація на бренд Roshen. Результати – підвищення знання марки. Російський споживач почав асоціювати Roshen як українського виробника кондитерських виробів. Обсяги продажів цукерок у коробках збільшилися. У загальному спонтанному знанні ТМ Roshen вийшла на перше місце серед інших марок кондитерських виробів і результат складає 57%. Загальне знання ТМ із підказкою складає 84%. 45% російських споживачів купують кондитерську продукцію найчастіше під торговельною маркою Roshen. Особливий відгук в опитаних одержав телевізійний ролик Roshen: 70% із задоволенням подивилися б ролик іще раз. 51% після перегляду телереклами обов’язково і надалі будуть купувати продукцію ТМ Roshen. Навіть серед найменш лояльних споживачів близько 43% відзначили поліпшення ставлення до ТМ Roshen після перегляду телеролика. Більшість тих, хто знайомий з Roshen, вважають, що її продукцію споживають такі ж люди, як і вони. Тобто, відсутнє відторгнення цієї марки (76%). У сприйнятті споживачів середній вік людини – Roshen – 27 років: бренд сприймається як сучасна, але вже досить зріла марка. Також образ людини-Roshen має досить високий професійний статус – марка сприймається як престижна.

2.3 Організація маркетингового дослідження

Український кондитерський ринок пройшов етап формування та активного розвитку і на даний момент знаходиться на стадії жорсткої конкурентної боротьби за клієнта.

На даний момент на ринку працює близько 800 компаній-виробників кондитерських виробів, прото близько 50% ринку належить трьом основним ігрокам. Це корпорації «Roshen», АВК та компанія КОНТІ.

Українськомо ринку в 2009 році були характерні наступні тенденції: зменшення обсягів виробництва на 7,5% в натуральному вираженні, поступове збільшення цін на всі види продукції впродовж року, збільшення споживчих переваг в бік більш дешевого цінового сегменту.

Не зважаючи на зниження виробництва в 2009 році, в 2010 році очікується пожвавлення виробництва та збільшення попиту, зокрема в середньому та нижньому цінових сегментах. Крім цього слід очікувати посилення конкуренції серед великих гравців та зменшення частки малих виробників на ринку. Цьому буде сприяти активна збутова та маркетингова політика великих виробників, тому дуже важливо обрати вірний напрямок дій.

Проте за випереджаючими особистими прогнозами дослідження можна зробити висновок, що майже кожна людина, починаючи з мінімально забезпеченої, споживає кондитерські вироби.

Для проведення дослідження необхідно розробити програму дослідження.

Програма дослідження – це документ, що розкриває досліджувану (проблемну) ситуацію і процедуру її вивчення, в якому містяться теоретико-методологічні передумови, гіпотези, основні завдання дослідження, методика і техніка збору і обробки інформації

Основні розділи, які повинна включати програма дослідження:

1) Методологічний розділ, який представляє собою формулювання досліджуваної проблеми та короткий попереднє її опис (аналіз), визначення основних цілей і завдань дослідження, а також опис робочих гіпотез і інтерпретацію основних понять;

2) Методичний розділ, в якому необхідно описати вибрані методи збору інформаціі, аргументовано обгрунтувати цей вибір, і крім того – визначитися з вибіркою та очікуваними результатами дослідження;

3) Робочий план проведення всіх дослідницьких заходів – етапи, терміни проведення. Сюди ж зазвичай включається і вартість дослідження, а також порядок фінансування.

Отже, мета дослідження полягає у тому, щоб покращити якості даної продукції, виявити недоліки товару та його збуту, а також переваги якості, сервісу та упаковки конкурентів, проаналізувати основний сегмент збуту продукції, визначити потреби споживачів.

Дане анкетування здійснюється для визначення головних проблем пов’язаних з якимись певними недоліками діяльності виробника чи якості продукції, а також визначення найбільшого сегменту споживачів з метою найголовнішого сконцентрування на ньому уваги.

3. Вибір цільового сегменту та розробка маркетингової стратегії

3.1 Планування маркетингових досліджень

Маркетингові дослідження – це збір, обробка і аналіз даних про ринки, конкурентів, споживачів, ціни, ринкові можливості фірми з метою зниження підприємницького ризику в процесі прийняття управлінських рішень. Активізація підприємницької діяльності в Україні, забезпечення життєдіяльності діючих і новостворених фірм в умовах розгортання конкуренції на ринку неможливі без попереднього проведення маркетингового дослідження, виявлення сприятливих можливостей і бар'єрів у зовнішньому середовищі, пов'язаних з реалізацією цілей фірми.

Власне цілі і завдання даного дослідження виступають орієнтирами в пошуку необхідних інформаційних джерел – внутрішніх і зовнішніх. Часові межі і масштаб маркетингового дослідження залежать від особливостей об'єктів вивчення, наприклад, ринку товарів довго – чи короткотривалого користування, виробничої чи невиробничої сфери, засобів виробництва з різною тривалістю життєвого циклу виробів, проміжних чи кінцевих товарів виробничого призначення.

Загальні цілі маркетингової діяльності – забезпечення цілей розвитку фірми шляхом проведення ефективної маркетингової політики Цілі для окремих товарів і ринків – отримання прибутку (збільшення обсягу продаж) на визначеному ринку при реалізації конкретного товару. Сукупність заходів маркетингу для окремих товарів і ринків – визначення вихідної ціни на товар; тестування ринку; організація пробних продаж; стимулю-вання продаж; складування і відвантаження товару; післяпродажне обслуговування; розробка комплексу маркетингових комунікацій.

План маркетингового дослідження

1. Визначення маркетингової проблеми

1.1. Недостатня поінформованість стану конкурентного середовища на стратегічних сегментах вивчається ринку

1.2. бмежені знання про потреби цільової аудиторії

2. Програма дослідження

2.1. Цілі:

2.1.1.Отримати необхідної інформації про сегментацію ринку, що нас цікавить

2.1.2.Визначити позиції конкурентів

2.1.3.Виявити потреби цільової аудиторії

2.2. Задачі дослідження

2.2.1.Виявити інтенсивність споживання шоколаду

2.2.2.Визначити частину лояльних до торгової марки респондентів

2.3. Метод отримання інформації

2.3.1.Особисте опитування

2.4. Об’єкт дослідження

2.4.1.Люди, що споживають шоколадну продукцію;

2.4.2.Від 7 до 60 років

2.4.3.Стать: жін.; чол.

2.4.4.З середнім рівнем доходу

2.5. Вибіркова сукупність

2.5.1.Добровільні респонденти, які відповідають критеріям об'єкта дослідження, відібрані в місцях реалізації шоколадної продукції – супермаркетах