Смекни!
smekni.com

Дослідження асортименту пральних машин (стр. 2 из 6)

В — голубий;

Р — перламутрово-білий;

S — сріблястий;

Е— золотистий;

L — ліловий;

G — зелений.

Фірма Whirpool, заснована в 1911 p., має багатий досвід у виробництві побутових електроприладів. Всі пральні машини цієї фірми оснащені електронною системою управління 6th sense (шосте відчуття). Ця система регулює споживання води і електроенергії відповідно до фактичної кількості білизни і типу тканини, що дає можливість економити воду і електроенергію.

Пральні машини розраховані на прання білизни до 8 кг, для цього вони оснащені новими барабанами з нержавіючої сталі. їх конструкція максимально забезпечує додаткові можливості при експлуатації пральної машини. Вони мають об'єм 53,48 дм і 53 дм й оснащені накладками для зачерпування води, які піднімають миючий розчин з дна бака і подають його на білизну. Це дозволяє краще змочувати білизну й покращити прання і полоскання.

Усі машини цієї фірми оснащені системою захисту від надмірного піноутворення. Машина AWM 800 встановлюється на підставці з висувною шухлядою, що дозволяє завантажувати і вивантажувати білизну не нагинаючись.

Останнім часом на ринку побутової техніки з'явились пральні машини з ультразвуковою активацією миючого розчину, які забезпечують економне використання води і енергії. Це швидше не машини, а ультразвукові пристрої для прання.

Ультразвуковий пристрій для прання складається з двох блоків: блок генератора ультразвукових коливань і блок випромінювача звукових коливань. Між собою блоки з'єднані гнучким шнуром.

У генераторі формуються електричні імпульси ультразвукової частоти, які подаються на п'єзовипромінювач. У п'єзовипромінювачі електричні імпульси генератора перетворюються в ультразвукові хвилі певної форми і інтенсивності, які створюють у миючому розчині ультразвукові коливання. Ультразвукові коливання, у свою чергу, сприяють видаленню бруду від волокон тканини на молекулярному рівні, додатково очищуючи тканину зсередини.

Такі пристрої для прання зараз активно рекламуються, визначаються такі їх переваги:

— компактність;

— для прання можна використовувати будь-який посуд;

— невеликі енергозатрати;

— відносно низька ціна.

Ці пристрої вважаються ідеальними для дачників і сільських жителів.

Ультразвукові пристрої для прання мають деякі особливості при їх використанні:

— в процесі прання рекомендується 2—3 рази перевертати білизну;

— час прання 1—10 год.;

— для прання можна використовувати будь-який посуд. Вони мають деякі переваги в порівнянні з пральними машинами:

— відсутнє механічне зношування білизни;

— не деформують і не псує формують білизни;

— білизна набуває антибактеріального і антигрибкового ефекту;

— економні в енергоспоживанні;

— можливість використання будь-якого посуду для прання. Поряд з позитивними властивостями такі пристрої мають і недоліки:

— довготривалість прання (1—10 год.);

— не пристосованість для прання великих речей;

— не пристосованість для відпирання сильно забруднених речей без додаткових затрат;

— температура миючого розчину не регулюється;

— у процесі роботи створюється певний шум.

Асортимент ультразвукових пральних машин наведені у додатоку D.

2. Класифікація та характеристика асортименту

Усім добре відомо, як багато сили і часу забирає ручне прання. Через це цей трудомісткий процес люди переклали на залізні "плечі" пральних машин. Перша модель пральної машини в Україні була створена в 1939 р. на Харківському електромеханічному заводі, але масовий випуск цієї продукції розпочався в 60-х pp. Які вимоги висуваються сьогодні до пральних машин? 4 Перш за все, високий ступінь відпирання, мінімальне пошкодження (зношування) тканини при будь-якому режимі прання, забезпечення високої якості полоскання білизни з повним видаленням миючих засобів і високим ступенем віджиму. Головна вимога — значне зниження частки ручної праці при пранні.

Основною функцією пральних машин є відпирання. Цей процес залежить від способу активації миючого розчину, тому весь асортимент сучасних пральних машин можна розділити на чотири класи:

1) пральні машини з дисковим активатором;

2) пральні машини барабанного типу;

3) пральні машини з ультразвуковою активацією миючого розчину;

4) пральні вакуумні машини, де активація здійснюється за допомогою вакууму.

Щоправда, в літературі з'явились повідомлення про створення машин з ультразвуковою активацією миючого розчину і вакуумних машин, де активація здійснюється за допомогою вакууму.

Оскільки головною вимогою є зниження частки ручної праці при пранні, то всі пральні машини згідно з ДСТУ 272-94 можна розділити на:

- ПМ — пральні машини без віджимання білизни;

- ПМР — пральні машини з ручним віджиманням білизни;

- ПМЦ— пральні машини з виконанням операцій прання в одному баці шляхом поперемінного встановлення активатора або центрифуги на вал приводу;

- ПМЦ-В — пральні машини з вкладною автономною центрифугою, яка входить до комплекту машини;

- ПМН— пральні машини напівавтоматичні, в яких оператор керує окремими процесами;

- ПМА— пральні машини автоматичні, в яких керування процесами обробки білизни відбувається автоматично відповідно до заданої програми;

- ПМС— пральні машини автоматичні з додатковим сушінням виробів гарячим повітрям.

Залежно від конструктивних особливостей правильні машини розрізняють за:

- номінальним завантаженням — 1—5 кг;

- кількістю баків — однобакові і двобакові — Д;

- способом завантаження — з верхнім завантаженням, з фронтальним завантаженням — Ф;

- способом активації миючого розчину— з дисковим активатором і барабанні — Б;

- способом управління — електромеханічним, електронним — Е;

- наявністю підігріву миючого розчину— без підігріву, з підігрівом — П.

3. Класифікація та характеристика споживчих властивостей

Основні технічні параметрами пральних машин:

— номінальне завантаження;

— споживна потужність машини;

— водний модуль;

— питома ємність пральної машини.

Під номінальним завантаженням машини розуміють кількість білизни в кілограмах, яку можна випрати за один цикл.

Сучасні пральні машини з дисковим активатором: Малютка, Либідь, Десна, Фея розраховані на прання білизни до 1 кілограма.

Автоматичні пральні машини барабанного типу розраховані на прання 3—11 кг білизни. Найбільш поширені машини з номінальним завантаженням 5 кг, що є оптимальним для сім'ї з 4 чоловік.

Водний модуль — це відношення кількості миючого розчину, необхідного для прання, до маси завантаженої білизни:

Вм = Vp: Mб

де Vp— об'єм миючого розчину;

Мб — маса завантаженої білизни.

Більшість автоматичних пральних машин визначають водний модуль автоматично залежно від кількості завантаженої білизни.

Питома ємність прального бака (барабана) визначається відношенням повного внутрішнього об'єму бака (барабана) до номінального завантаження його сухою білизною. Для машин барабанного типу вона складає 12—16 дм3/кг, для машин активаторного типу — 23—25 дм /кг.

До функціональних властивостей машин відносяться: універсальність, відпирання білизни, віджим, зношування білизни і продуктивність машини.

Універсальність машин характеризується кількістю видів текстильних матеріалів за волокнистим складом, котрі можуть бути випрані в даній машині при їх мінімальному зношенні. В більшості випадків машини барабанного типу є універсальними.

Основна функціональна властивість пральних машин є відпирання. Відпирання залежить від конструкції (способу активації миючого розчину), режиму прання, виду миючих засобів, ступеня забруднення білизни за волокнистим складом, жорсткості води. Показником відпирання (за стандартом) слід вважати середнє значення коефіцієнта відбивання світла випраних штучно забруднених зразків.

Сучасні пральні машини описуються за допомогою так званої "лінійки", яка визначається класністю. Система класності розроблена німецьким інститутом "Stiftung Warentest" і узаконена директивою Євросоюзу № 95/12 ЄС від 23 травня 1995 р.

Система класності заснована на існуванні семи класів, які присвоюються незалежною експертною організацією за трьома категоріями: якість прання, енергоспоживання, якість віджиму, а також споживання води і електроенергії при виконанні основного циклу.

Класи позначають буквами: А, В, С, D, £, F, G.

Таким чином, типова лінійка виглядає так: ABD 52 1,3. Це означає, що дана машина має клас прання А (найвищий), енергоспоживання В (високий), клас віджиму -— D, використання води на основний цикл — 52 літра і 1,3 кВт/г на один цикл.

Клас прання — це характеристика якості прання білизни, яка визначається і встановлюється для кожної моделі пральних машин шляхом порівняння випраної білизни з результатами еталонного прання. Ця методика розроблена і здійснюється в Інституті прання— підрозділі німецького інституту стандартів і споживних досліджень "Stiftung Warentest".

Таким чином визначається і клас віджиму. Показником якості віджиму є остаточна волога, яка залишається в білизні після центрифугування. Вона визначається відношенням маси води, яка залишилась в білизні після віджиму (mB), до маси білизни в повітряно-сухому стані с). Цей показник можна розрахувати за формулою:

Остаточна вологість у значній мірі залежить від волокнистого складу тканини, виду переплетення, товщини пряжі і її скрученості, а також від товщини самої тканини і її поверхневої щільності. Остаточна вологість залежить значною мірою від частоти обертання барабана. Сучасні пральні машини мають частоту обертання барабана при віджимі від 400 об/хв до 2000 об/хв, що забезпечує остаточну вологість 78—40 %.Клас енергоспоживання — це характеристика, яка дозволяє визначити рівень споживання електроенергії пральною машиною. Для пральних машин — це споживання електроенергії для здійснення одного основного циклу прання при температурі 60°С.