Смекни!
smekni.com

Паблік рілейшенз як інструмент маркетингу у діяльності комерційного банку на прикладі АКБ Правекс-Банк (стр. 6 из 15)

За станом на 01.01.2005 р. статутний капітал банку становить 108 960 000 гривень. Статутний капітал поділений на 107 460 000 штук простих іменних акцій та 1 500 000 штук іменних привілейованих акцій, номінальною вартістю 1 гривня кожна акція (Табл. 2.1, Рис. 2.1).

Таблиця 2.1.
Статутний капітал банку та акціонери банку
Кількість акцій, тис. штук Частка, %
Фізичні особи, всього у тому числі: 39 461 36,22%
– Керівництво банку 0 0,00%
– Інші фізичні особи 39 461 36,22%
Юридичні особи, всього у тому числі: 69 499 63,78%
– ТОВ «СП «Правекс-Брок»» 34 739 31,88%
– Serviden Enterprises Limited 21 917 20,11%
– ТОВ «омерційні системи» 10 585 9,71%
– Інші юридичні особи 2 258 2,07%
Всього випущено акцій 108 960 100,00%


Відповідно до Статуту управління банком здійснюють:

· Загальні Збори акціонерів банку;

· Спостережна Рада банку;

· Правління банку, яке очолює Голова Правління.

Загальні Збори акціонерів є вищим органом управління банку. Контроль над роботою Правління банку з поточним керуванням його діяльності здійснюється Спостережною Радою банку. Головою Спостережної Ради є Степан Чернівецький (з 23.05.06 р.).

До компетенції Спостережної Ради банку належить:

· Призначення і звільнення Голови та членів Правління банку, директорів та головних бухгалтерів філій, представництв, а також керівника Служби внутрішнього аудиту банку;

· Здійснення контролю за діяльністю Правління банку;

· Визначення зовнішнього аудитора;

· Встановлення порядку проведення ревізій та контролю за фінансово-господарською діяльністю банку;

· Затвердження положень про Правління банку, Ревізійну Комісію, про цінні папери;

· Погодження затверджень Головою Правління інших внутрішніх документів банку, визначення організаційної структури банку;

· Прийняття рішень щодо покриття збитків;

· Прийняття рішень щодо створення, реорганізації та ліквідації дочірніх підприємств, філій, відділень і представництв банку, затвердження їх статутів і положень, дозволів на здійснення операцій;

· Затвердження умов оплати праці та матеріального стимулювання посадових осіб (керівників) банку, його філій, дочірніх підприємств і представництв;

· Підготовка пропозицій щодо питань, які виносяться на Загальні Збори акціонерів банку;

· Визначення головних умов кредитування юридичних та фізичних осіб;

· Винесення рішень про притягнення до майнової відповідальності посадових осіб органів управління банку;

· Вирішення питання про придбання банком акцій, що ним випускаються;

· Визначення повноважень Голови Правління банку шляхом підписання Головою Спостережної Ради банку відповідної довіреності на ім’я Голови Правління;

· Здійснення управління та контролю за діяльністю Служби внутрішнього аудиту (контролю) банку.

Правління банку є виконавчим органом, який здійснює управління поточною діяльністю банку, формування фондів, необхідних для статутної діяльності банку, та несе відповідальність за ефективність його роботи згідно з принципами та порядком, встановленими статутом банку, рішеннями Загальних Зборів акціонерів банку і Спостережної Ради банку.

Правління банку має право:

· Встановлювати розміри процентних ставок за активними і пасивними операціями;

· Встановлювати розмір комісійних винагород щодо послуг банку;

· Визначати загальні умови і порядок підписання договорів, які укладаються банком, грошово-розрахункових документів і кореспонденції;

· Розглядати і затверджувати звіти про роботу структурних підрозділів Банку;

· Розглядати і вирішувати інші питання, винесені на розгляд Головою Правління банку, його заступниками, членами Правління;

· Брати участь у Загальних Зборах з правом дорадчого голосу через своїх представників – Голову Правління чи іншого члена Правління.

Голова Правління банку керує всією діяльністю банку, несе персональну відповідальність за виконання покладених на банк завдань, розподіляє обов’язки між заступниками Голови, установлює ступінь їх відповідальності. З 04.02.05 р. Головою Правління є Наталя Зубрицька.

Служба внутрішнього контролю (Ревізійна комісія)

Служба внутрішнього контролю (Ревізійна комісія) створюється і діє для контролю над якістю здійснення і ефективністю фінансово-господарської діяльності, надійністю і повнотою фінансової і управлінської інформації і дотриманням в ході здійснення цієї діяльності законодавства, інших правових актів і внутрішніх процедур (політик) Банку. Головою Ревiзiйної комісії є Сергій Константинов (з 04.05.05 р.).

Служба внутрішнього контролю здійснює наступні функції:

· Перевірка і оцінка ефективності системи внутрішнього контролю.

· Перевірка повноти застосування і ефективності методології оцінки банківських ризиків і процедур управління банківськими ризиками (методик, програм, порядків і процедур здійснення банківських операцій і операцій управління банківськими ризиками).

· Перевірка надійності функціонування системи внутрішнього контролю за використанням автоматизованих інформаційних систем, включаючи контроль цілісності баз даних і їх захисту від несанкціонованого доступу і (або) використання; наявність планів дій на випадок непередбачених обставин.

· Перевірка достовірності, повноти, об’єктивності і своєчасності бухгалтерського обліку та звітності і їх тестування, а також надійності (включаючи достовірність, повноту і об’єктивність) і своєчасності збору і представлення інформації і звітності.

· Перевірка достовірності, повноти, об’єктивності і своєчасності представлення інших відомостей відповідно до нормативних правових актів в органи державної влади і НБУ.

· Оцінка економічної доцільності і ефективності операцій здійснюваних кредитною організацією.

· Перевірка відповідності внутрішніх документів Банку нормативним правовим актам.

· Перевірка процесів і процедур внутрішнього контролю.

· Перевірка систем, створених в цілях дотримання правових вимог, професійних кодексів поведінки.

· Оцінка діяльності відділу адміністративно-кадрової роботи Банку.

· Інші питання, передбачені внутрішніми документами Банку.

2.1.4 Управління ризиками

Значимість управління ризиком як виду діяльності, полягає в можливості, по-перше, прогнозувати певною мірою настання ризикової події, по-друге, завчасно приймати необхідні заходи для зниження розміру можливих несприятливих наслідків. Суть ризику, що виражається в можливості здійснення кількісної оцінки вірогідності настання несприятливої події, визначає необхідність розробки механізмів зниження негативного ефекту прогнозованого розвитку подій. Знання потенційних погроз і міри їх значимості дозволяє здійснювати управління ризиком.

АКБ «Правекс-банк» у своїй діяльності активно застосовує сучасні методики з управління ризиками: кредитним, відсотковим, валютним, операційним, ліквідності, стратегічним, репутації та достатності капіталу. Управління ризиками розглядається як важлива складова комплексного управління діяльності банку. Для цього при проведенні кожної значної за обсягом операції досліджується її вплив не тільки на окремі ризики, що виникають у разі її проведення, а й на всі сторони діяльності банку, а саме: на структуру активів і пасивів, фінансовий результат, рентабельність роботи банку, якість активів, дотримання вимог НБУ, досвід світової практики.