Смекни!
smekni.com

Розробка комплексу маркетингу для вітчизняних виробників сиру (стр. 3 из 4)

У питанні іміджу «Президенту» можна присвоїти лідируюче становище за рахунок зовнішнього вигляду, упаковки та проведених рекламних акцій не лише продукту, а й марки. Невисока ціна продукту пояснюється чіткої ціновою політикою фірми по відношенню до даного продукту, якщо говорити про позиціонування продукту то його призначення заповнити нішу продукції доступною для всіх.

Розділ 6. Цінова політика

Цінова стратегія організації може базуватися на витратах, попиті або конкуренції. Всі три підходи мають бути розглянуті при визначенні цінової стратегії, так як всі вони взаємопов'язані. Реалізація цінової стратегії включає велику кількість різноманітних рішень:

- Встановлення єдиних або гнучких цін;

- Встановлення єдиного лідерства;

- Встановлення діапазону цін і т.д.

У даному випадку слід застосувати стратегію встановлення цін в рамках товарного асортименту, зміст якої зводиться до наступного: при незначному розриві в цінах між сусідніми моделями асортименту споживачі будуть купувати більш досконалу продукцію, а при значному - менш досконалу. Так як ціна сиру «Добриня» нижче ніж ціна найближчих конкурентів, а якісні характеристики схожі, то споживач віддасть перевагу товар з більш високою якістю і більш цікавою упаковкою. Якщо говорити про упаковку товару то продукція під маркою «Президент» можна назвати одним з найяскравіших прикладів вдалого стилю. Упаковка товару має яскравий колір. Вся продукції під цією маркою має привабливий вигляд.

Ще з радянських часів найбільш поширеними стали три сирних "бренду": "нежирний", "селянський" (5% жирності) і "напівжирний" (9% жирності) сир. До нижчого цінового сегменту традиційно належить знежирений сир (5-10 грн. за 250 грам), трохи дорожче коштує селянський 5% сир (7-12 грн. за 250 грам). Найдорожчим є напівжирний сир (10-20 грн. за 250 грам).

Розділ 7.Ринкі збуту і рекомендації з комплексу маркетингу

З точки зору маркетингу стратегічний план вказує, які маркетингові дії фірма повинна вжити, чому вони необхідні, хто відповідає за їх реалізацію, де вони будуть зроблені і як вони будуть завершені.

Метою фірми є завоювання нових споживачів і утримання позицій, зайнятих раніше. Як вже пропонувалося раніше, слід звернути увагу на збільшення часток ринку на інших сегмента. По-перше, цього можна домогтися за рахунок збереження споживачів, які переходять з однієї вікової групи до іншої внаслідок природного дорослішання. По-друге, це прищеплення смаку підростаючому поколінню - майбутнім споживачам. По-третє, залучення магазином нових клієнтів з більш високим рівнем достатку, на яких почасти й розраховувалося позиціонування продукту. Перегляд упаковки та розфасовки продукту для здешевлення вартості одиниці, яке б дозволило збільшити обсяг продажів за рахунок залучення додаткових клієнтів з невисоким статком.

Основним сегментом ринку, на який доводиться найбільша частина всіх продажів, є, як вже говорилося раніше, споживачі з середнім достатком у віці від 30 до 45 років. Саме на цю групу споживачів і слід спиратися в ухвалення рішень подальшого розвитку підприємства в даному напрямку. Таким чином, в рамках обраної стратегії метою буде збільшення частки на ринку до 25%.

Дану мету можна досягти за рахунок:

- Підвищення лояльності споживача до продукту,

- Проведенню різних акцій, пов'язаних безпосередньо з даною продукцією,

- Поліпшення сервісного післяпродажного обслуговування клієнтів,

- Поліпшення іміджу магазину.

Виходячи з поставленої мети, повинні розроблятися стратегії: товарна, цінова, збутова і комунікативна.

Планування товароруху залежить від прийняття рішень з фізичного переміщення і передачі власності на товар споживачеві, включаючи транспортування і зберігання. Плануючи збутову політику в системі «маркетинг-мікс», організація повинна вирішити ряд важливих питань з організації мережі збуту:

- Визначити методи каналу товароруху (прямий чи непрямий), їх поєднання по різних групах товарів і сегментами ринку;

- Визначити число рівнів каналу (довжину і протяжність каналу);

- Визначити оптимальну структуру комбінування різноманітних каналів збуту по всьому асортименту продукції, що випускається.

У даному випадку торгівля носить роздрібний характер, тобто матеріальні ресурси переходять із сфери обігу у сферу споживання шляхом купівлі - продажу. Метою роздрібної торгівлі є обслуговування кінцевих споживачів за допомогою працівників необхідної кваліфікації, що надають консультаційні та сервісні послуги, передбачені правилами магазину. Прийняття рішень з фізичного товарух магазин не виробляє, тому що споживач приходить безпосередньо до місця продажу товару, а не продавець доставляє продукт на будинок або по іншому вказаною адресою. Важливим для магазину є зберігання продукту, тому що зберігання товару вимагає дотримання певних умов, а також необхідно враховувати строк корисного використання наявного товару.

Головна відмінність і унікальність продукції полягає в тому, що підприємство пропонує якісний і натуральний продукт у привабливій, сучасній упаковці. Причому для різних сегментів привабливість однієї і тієї ж групи товарів різна.

Перспективи розвитку лежать в наступних площинах:

1) природний приріст, за рахунок збільшення споживання молочної продукції домогосподарствами;

2) розширення асортиментних лінійок та диференціювання виробленої продукції, випуск нових видів;

3) виробництво функціональних продуктів з доданою вартістю. Даний ринок практично не освоєний;

У 2011 році стратегія маркетингу буде полягати в подальшому розвитку збутової діяльності продукції, перехід на активні продажі, посилення конкурентних позицій в основному з місцевими виробниками.
Головний напрямок стратегії маркетингу буде у збереженні обсягу міських продажів, на увазі виходу на ринок будь-якого нового виробника.

Зусилля з продажу:

1) реклама в місцях продажу;

2) реклама на телебаченні та в газетах;

3) участь у регіональних виставках-ярмарках;

4) розвиток системи збуту на місцевих підприємствах,

5) виведення нових видів продукції,

6) виведення на ринок продукції, яка знижує річний сезонний спад продажів,

7) розширення власної торговельної мережі.

Рекламу на телебаченні передбачається давати для «розкрутки» торгової марки і нових продуктів.

У газетах планується виходи тематичних статей та інша комерційна інформація.

З метою залучення покупця, власні фірмові магазини і відділи мають мінімальну торговельну націнку - 10%. Продавці отримують відсоток від продажів.

Перехід на активні: продажі дозволить отримувати оперативну інформацію про діяльність основних конкурентів. Випуск нових продуктів дозволить збільшити продажі за рахунок залучення нових груп споживачів і споживання сезонного фактора продажів.

Висновок

У даній роботі представлений план маркетингу для фасованого сиру,. Розробка маркетингового плану здійснювалася на основі попереднього аналізу продукту та ринкової ситуації.

У процесі дослідження було виявлено, що ступінь насиченості ринку висока. У найближчі три роки прогнозується зростання ринку на 2-3,5%. Досліджуваний ринок характеризується високим ступенем конкуренції, наявністю продуктів-аналогів, але відрізняються від досліджуваного продукту поруч якісних характеристик. У рамках аналізу ринкової ситуації була проведена сегментація ринку, яка виявила найбільш бажаний сегмент - вікова група людей від 30 років до 45 з середнім достатком, що необхідно враховувати при розробці плану маркетингу. Досліджувані продукти знаходяться на стадії зрілості життєвого циклу, яка характеризується низькими темпами зростання реалізації товару.

План маркетингу включав в себе розробку комплексу стратегій: товарної, цінової, збутової та комунікативної. Для фасованого сиру було розроблено низку напрямів, які при застосуванні їх на практиці повинні привести до збільшення обсягів продажів, залученню нових клієнтів, утримання інтересів уже наявних споживачів.


Список використованої литератури

1. Академия рынка: маркетинг / Под ред. А.Г. Худокормова. – М. Экономика, 1993. – 572 с.

2. Алексунин В.А. Международный маркетинг: - М.: Изд. Дом „Дашков и К”, 2000. – 160 с.

3. Аникеев С. Методика разработки плана маркетинга: — М.: Фолиум, 1995. — 100 с.

4. Мороз Л. А., Чухрай Н.І. Маркетинг: Підручник/ За ред.. Мороз Л.А.– 2-е видання. – Львів: Нац. Університет «Львівська політехніка», «Інтелект – Захід». – 2002.

5. Основы маркетинга / Ф. Котлер, Г. Армстронг, Д. Сондерс, В. Вонг / Пер. с англ. — 2-е европ. изд.— К.: Издат. дом «Вильямс», 1998. — 1056 с.

6. Інформаційно-правова система «техексперта. Харчова промисловість»

7. . www.znaytovar.ru

8. www.comodity.ru

9. http://www.marketcenter.ru/download.asp?r=2599

10. http://oms.ram.ru/mark/research/view/m00636.html

11. www.yandex.ru

12. www.Google.ru

13. www.consumer-club.com.ua

14. www.president.fr

15. www.export.by

16. www.smsnd.com.ua

17. http://ukraine-today.net

18. http://food.prompages.ru


19.

Додаток А

Анкета

Шановні споживачі! Просимо відповісти на декілька питань стосовно фасованого сиру. Ваша думка багато для нас значить. Ми зробимо нашу продукцію більш корисною, смачною і доступною.

1. Ваша стать:

ˆ Чоловіча;

ˆ Жіноча.

2. Ваш вік:

ˆ До 20;

ˆ 20-35;

ˆ 35-45;

ˆ Більш 45.

3. Як часто Ви купуєте сир:

ˆ Каждий день;

ˆ 2-4 рази на тиждень;

ˆ 1 раз на тиждень;

ˆ 1 раз на 2 тижні;

ˆ 1 раз на місяць;

ˆ Взагалі не купую;

ˆ Інше__________________________

4. Як часто Ви куштуєте сир?

ˆ Кожен день;

ˆ 2-4 рази на тиждень ;