Смекни!
smekni.com

Маркетингові дослідження (стр. 3 из 3)

· Труднощі в забезпеченні репрезентативності ( вибір об”єктів і одержання їх зголи на співробітництво)

· “смертність” споживчої панелі; (відмова співробітничати; зміна місця проживання; фізічна смертність).

· “ефект” панелі – учасники, відчуваючи себе під контролем, змінюють звичний образ життя.; довгострокове співробітництво веде до недбалості в заповненні анкет; виникають проблеми при наданні інформації про купівлю табуізованих товарів.

Застосування того чи іншого методу не дає гарантії забезпечення досліджень необхідною інформацією. Тому в кожному конкретному випадку розробляється індивідуальна програма збирання інформації і її обробки, аналізу.

5. ВИСНОВКИ

1. Маркетингові дослідженняце комплекс різноманітних заходів по збору, обробці і аналізу інформації, які дозволяють підприємству розробляти і реалізовувати стратегію і тактику маркетингу та суттєво зменшувати невизначеність прийнятих маркетингових рішень. Маркетингові дослідження – це діяльність, яка через інформацію зв”язує підприємство зі споживачами і зовнішнім середовищем.

2. Розрізняють: внутрішні і зовнішні маркетингові дослідження;первинні маркетингові дослідження і дослідження зворотнього зв′язку; систематичні і спеціальні дослідження; кабінетні, польові та змішані дослідження;комерційні і некомерційні дослідження; дослідження, що проводяться власними силами, і дослідження , які провадять спеціалізовані організації.

3. Маркетингова інформація також може бути класифікована за різними ознаками. Це ретроспективна, поточна, прогнозна; оперативна, тактична, стратегічна;систематична і епізодична, первинна і вторинна інформація.

4. В сучасних умовах потреба в маркетинговій інформації постійно зростає, і менеджери з маркетингу часто відчувають брак достовірних, актуальних та вичерпних даних. Маркетингова інформаційна система (МІС) – це безперервно діюча система, призначена для збирання, оброблення, аналізу та оцінювання й розподілу інформації, яка необхідна для прийняття рішень із питань маркетингового планування, втілення у життя та контролю за виконанням маркетингових заходів. МІС складається з кількох підсистем:системи внутрішньої звітності, системи збирання поточної маркетингової інформації , системимаркетингових досліджень, аналітичної систем маркетингу

5. Для збирання первинної інформації використовують такі методи як спостереження, опитування (опитування по пошті, опитування по телефону, особисте інтерв”ю),експеримент.

Для одержання інформації за допомогою неоднократного опитування однієї і тієї групи споживачів через однакові проміжки часу використовують контрольну групу споживачів ( споживацьку панель).