Смекни!
smekni.com

Маркетингова стратегія (стр. 8 из 10)

IV Розробка тематичного плану експозиції та кошторису участі у виставці.

VОцінювання результатів участі фірми у виставці.

5. Практична робота “Комунікації”.

Практичне завдання 1: переваги і недоліки засобів впливу маркетингових комунікацій.

Засіб впливу Переваги Недоліки
Реклама Ефективний засіб для охоплення великої кількості споживачів. Здатність до формування споживчої поведінки, полегшення процесу продаж. Досить висока вартість. Брак гнучкості, труднощі організації зворотного зв'язку. Обмежена можливість укладання угод.
Персональний продаж Переконливий характер. Висока інформативність, інтерактивність, гнучкість, аргументованість, особистий контакт із споживачами. Можливість укладання угод. Висока вартість.
Пропаганда Довірчий характер. Висока інформативність споживачів. Складність налагодження контактів із ЗМІ. Низький рівень контролю за публікаціями.
Стимулювання продажів Ефективний засіб швидкої зміни поведінки споживачів. Гнучкість, інформативність, тривалість. Легко дублюється конкурентами. Досягається короткостроковий ефект. Значна вартість.
Прямий маркетинг Індивідуалізація зв'язків із споживачем. Вимірюваність результатів. Тривалість контактів. Низька ймовірність отримання вірогідних відповідей від споживачів.

Практичне завдання 2: позитивні і негативні сторони представлених видів реклами.

Вид реклами Позитивні риси Негативні риси
Реклама в газетах і журналах Гнучкість, оперативність, гарне охоплення місцевого ринку, широке визнання і легке сприйняття, достатність часу на ознайомлення. Короткочасність існування, невисока якість відтворення, незначна контактна аудиторія, конкуренція поряд інших рекламодавців.
Реклама на радіо Масовість, низька вартість, селективність. Швидкоплинність рекламного контакту.
Рекламні листи і телефонні дзвінки Прямий зв'язок із споживачами, селективність аудиторії, низька вартість. Другорядний характер.
Презентаційні засоби (проспекти, каталоги) Достатня селективність, гнучкість, персональний характер, повнота інформації, висока художність. Відносно висока вартість, необхідність використання різнопланових спеціалістів.
Телевізійна реклама Удале сполучення зображення, звуку і руху, робить почуттєвий вплив з високим ступенем залучення уваги. Можливість невдалого часу, дорожнеча, непрофесіоналізм, висока конкуренція.
Зовнішня реклама Гнучкість, висока частота повторних контактів, невисока вартість. Повна відсутність вибірковості контактної аудиторії.

Практичне завдання 3: переваги і недоліки засобів стимулювання збуту.

Засоби Переваги Недоліки
Знижки Високий рівень стимулювання, ефективний засіб збільшення обсягів збуту. Точний розрахунок, зашкодження іміджу товару.
Зниження цін Безпосередня вигода для споживачів. Добрий засіб для короткострокового збільшення обсягів збуту. Зашкодження іміджу товарів, копіювання конкурентами.
Зразки товарів Безпосереднє ознайомлення з товаром. Приваблювання нових споживачів. Великі витрати, ефективність щодо нових товарів.
Купони (поштою, у газетах, надання безпосередньо, на упаковці) Цілеспрямоване привертання уваги споживачів, швидкість і зручність, широта охоплення, невеликі витрати, особистий контакт, високий рівень привертання уваги. Тривалий період від розсилання до реакції у відповідь, залежність від якості письмового звернення, низький рівень сприйняття споживачем.
Премії Стимулюють активність споживачів. Створюють контингент постійних покупців. Точне планування.
Гарантії Підвищують престиж підприємства. Сприяють формуванню нових ринків. Тривале очікування результату.
Упакування Збільшують обсяг реалізації. Наочність і зручність використання. Низька міра цілеспрямованості, шкодіти престижу марки.
Конкурси, лотереї, ігри Привернення уваги нових покупців. Підвищення іміджу і популярності. Висока вартість, потреба у творчих рішеннях, вузьке коло споживачів.
Демонстрації Високий рівень привертання уваги. Наочність. Використання спеціального персоналу, висока вартість.
Конференції продавців Підвищення кваліфікації працівників. Висока вартість.

Практичне завдання 4. Стратегія рекламної компанії продуктів харчування.

Вибір моделі · “Довідайся – відчуй – купи”.
Установлення цілей · просування нового продукту на ринок;· заняття лідируючого місця серед вітчизняних виробників.
Вибір об'єкта реклами · кінцевий споживач;· оптові підприємства торгівлі;· роздрібні підприємства торгівлі; · ресторани і бари.
Основна ідея реклами · незвичайний ніжний смак;· відчуття свята.
Вибір засобів реклами · аналіз факторів;· головний засіб: реклама на телебачення;· допоміжні засоби: реклама в спеціалізованих виданнях.
Виконання звертання · замальовка з натури;· представлення одного чи декількох персонажів, що вживають продукт;· святкова атмосфера.
Рішення про бюджет Виведення на ринок фасованого товару вимагає великих початкових витрат на рекламу і стимулювання збуту. У перші місяці необхідний досить сильний поштовх, щоб по можливості швидко досягти обсягу збуту, що забезпечує рентабельність. Великі початкові витрати, коли збут починає рости з нуля, звичайно обертаються в перший рік збитками за підсумками основної діяльності. Збитки ці можуть перейти і на наступні роки, поки збут не досягне досить великого обсягу. Бюджет, у якому відображено, чому і відкіля відбуваються збитки на початку діяльності, а також викладено, коли і яким образом ці збитки будуть покриті, називається планом витрат.
План рекламних заходів (графік) Доцільно використовувати “пульсуючий графік” – нерівномірне розміщення реклами в рамках тимчасового періоду. Нерівномірні імпульси – реклама розміщається через нерівні інтервали, намагаючись внести зміни в традиційні споживчі цикли попиту. Піки – перед святами (Новий Рік, 8 Марта).
Частота появи реклами У період імпульсу – інтенсивна реклама на телебаченні й у спеціалізованих виданнях. В інший час – реклама, що нагадує.
Контроль за виконанням плану і ефективністю реклами Зіставлення витрачених засобів із результатами реклами й внесення коректувань у план.

Тема 8. Організація і контроль маркетингової діяльності.

1. Можливі суперечності між відділом маркетингу і іншими службами.

Функції служб Суперечності
Розроблення товару. Розробники товару зацікавлені в простоті і економічності моделі за рахунок зниження популярності товару на ринку.
Закупівля сировини і матеріалів. Зусилля агента, який купує сировину і матеріали зосереджено на зниженні витрат на їх придбання, що стає причиною погіршення якості продукції.
Виробництво товарів. Керівник виробничої служби зацікавлений в зниженні собівартості продукції. Економія досягається за рахунок якості товару і погіршення його споживчих характеристик.
Фінансова оцінка результатів. Працівники фінансового відділу намагаються отримати прибуток від кожної операції хоча інколи фірма має витрачати додаткові кошти на завоювання прихильності споживачів.
Бухгалтерський облік і аналіз. Бухгалтерський відділ зацікавлений в тому, щоб витрати на різні операції не були високі, через що він часто відхиляє нестандартні маркетингові рішення.

ТЕРМІНОЛОГІЧНИЙ СЛОВНИК

Бонус – знижка, яка надається за результатами річного обороту.

Венчурна група – організаційно незалеж­на група висококваліфікованих фахівців, що створюється для практичної реалізації оригінальної ідеї нового товару (послуги).

Виробничий маркетинг – маркетинг, що розглядає процеси виробництва (об­сяги, продуктивність праці, собівар­тість) як основний засіб досягнення ко­мерційного успіху на ринку; ефективний на ринку, де попит перевищує пропози­цію (ринок товаровиробника).

Внутрішньоорганізаційний (управлін­ський) маркетинг – діяльність, яка спрямована на інтеграцію апарату уп­равління підприємства і його збутової системи за пріоритету останньої.

Гармонійність товарного асортимен­ту – міра спорідненості товарів різних товарних груп з погляду їх, кінцевого ви­користання, вимог до організації вироб­ництва, каналів розподілу тощо.

Глибина товарного асортименту – кількість позицій у товарній групі.

Глобальний маркетинг – маркетинг, який пропонує товари (послуги) без ди­ференціації останніх стосовно особливостей тих чи інших груп споживачів.

Гуманістичний маркетинг – маркетинг, який, спираючись на високі етичні принципи, спрямовує діяльність підприємства на задоволення потреб та інтересів широких верств суспільства.

Демаркетинг – вид маркетингу, завданням якого є ліквідація ажіотажного попиту; реалізується шляхом збільшення обсягів виробництва та збуту продукції, підвищення цін, послаблення рекламної діяльності тощо.