Смекни!
smekni.com

Характеристика діяльності супермаркета Абсолют (стр. 2 из 4)

До технічних приміщень супермаркету "Абсолют" входять: камери кондиціонування повітря, машинне відділення холодильних установок та електрощитова.

Окрім вищезазначених в супермаркеті "Абсолют" також є підсобні приміщення для зберігання господарчого інвентаря.

3. Організація торгово-технологічного процесу в супермаркеті

Торгово-технологічний процес в супермаркеті "Абсолют" являє собою комплекс взаємопов’язаних операцій, які виконуються в певній послідовності і мають за мету реалізацію товарів кінцевому споживачу в широкому асортименті, належній якості, з урахуванням оптимальних затрат праці і часу, в умовах максимально високого рівня сервісного обслуговування. Цей процес, завдяки методу самообслуговування, створює умови, за яких потенційний покупець перестає бути пасивним спостерігачем і самостійно виконує огляд товару без нав’язування сторонньої думки.

В результаті багаторічних досліджень і аналізу потоків споживачів в супермаркеті "Абсолют", завдяки методам відеоспостережень за допомогою відеокамер і працівників відповідної кваліфікації, підприємці помітили певну закономірність, яка полягає в залежності маршруту покупців та розміщення товарів в торгівельній залі від вірогідності їх придбання. Виявилось, що товари, які складають основні інгредієнти сніданку, потрібно розміщувати біля входу в супермаркет. Цей тонкий психологічний хід, використаний в політиці супермаркету "Абсолют", дозволяє організовувати викладку товарів таким чином, щоб істотно збільшити обсяги продажів товарів даного типу. Крім того у супермаркеті продукція з низьким попитом розташована на рівні очей споживача, в той час, як товари широкого вжитку розташовані в зонах, частково віддалених від входу.

Власник супермаркета "Абсолют" спрямовує всі сили і кошти на стимулювання збуту, звичайно в межах законодавства, а тому в супермаркеті значну роль відіграє викладка товару. Відповідальність за цей процес частково лежить на керуючому супермаркетом.

Окрім продажу товарів і надання послуг супермаркет «Абсолют» здійснює:

· попередню підготовку товарів до продажу, яка являє собою сукупність операцій фасування, підсортування тощо;

· приготування страв з харчових продуктів. Цим займається кулінарний відділ супермаркету, який реалізує вироблену продукцію одразу по закінченні процесу приготування.

В процесі організації технологічного процесу беруть участь керівники відділів, в той час як виконанням торгівельно-технологічних операцій займаються рядові працівники.

4. Організація обслуговування покупців супермаркету і процес

продажу товарів

Не кожний покупець має достатню кількість часу і бажання для вивчення змісту текстового повідомлення упаковки окремих видів товару. В такому випадку він потребує допомоги. З цією метою в супермаркеті "Абсолют" працюють продавці-консультанти, кожен з яких закріплений за окремим відділом або секцією.

Перелік додаткових послуг супермаркету «Абсолют» включає:

· послуги по зважуванню, нарізці та пакуванні товарів, придбаних в магазині;

· продаж паперових видань – газет і журналів;

· зберігання власних речей покупців в спеціально обладнаних камерах схову;

· організацію аптечного кіоску та відділу банку в приміщенні супермаркету.

Торгівельні послуги, які надаються працівниками супермаркету, виконуються одночасно з продажем товарів і є безкоштовними – покупець сплачує лише додаткову вартість пакувальних засобів.

Забезпечення збереженості особистих речей покупців під час їх перебування в магазині є неторговою послугою, оскільки вона не відноситься безпосередньо до торгівельного процесу супермаркету.

5. Технічне оснащення супермаркета

До технічного оснащення супермаркету відносять: вагове обладнання; холодильне обладнання; апарати для нарізування гастрономічних виробів; контрольно-касове обладнання; камери відеоспостереження.

В торгівельній залі супермаркета «Абсолют» використовуються ваги настільні електронні циферблатні з візуальним місцевим відліком показань та друком етикеток для фасування продукції (друк штрих-коду, маси, ціни та вартості, дати пакування та кінцевої реалізації). Також у пункті приймання товару в супермаркеті є електронні товарні ваги, які використовуються для зважування та контролю продукції, щойно отриманої від постачальника.

У торгівельній залі супермаркета «Абсолют» розташовані середньо температурні холодильні вітрини відкритого і закритого типу (для охолодження продуктів з коротким терміном зберігання), а також низькотемпературні холодильники і вітрини відкритого і закритого типу (для заморожених продуктів). У складському приміщенні є середньо температурні і низькотемпературні холодильні камери (по одній на кожний відділ: м’ясо, риба, гастрономія, овочі) для зберігання продукції.

На відділі гастрономії встановлений апарат для нарізання гастрономічної продукції і являє собою автоматизований прилад з загостреним металевим диском.

У вузлах розрахунку супермаркета «Абсолют» розташовані POS-термінали, які включають: конвеєрну смугу, сканер для зчитування штрих-кодів, комп’ютер, крім того на деяких касах встановлені апарати з ультрафіолетовими лампами для перевірки грошових купюр.

В супермаркеті «Абсолют» здійснюється відеоспостереження за покупцями та робочим персоналом. Торгівельна зала обладнана відеокамерами по всьому периметру. Охоронці за їх допомогою здійснюють контроль за порядком в супермаркеті.

6. Формування та аналіз асортименту товарів у супермаркеті

При формуванні асортименту товарів супермаркету «Абсолют» найважливішою вимогою є максимальне задоволення попиту покупців при найменших затратах часу на їх придбання при забезпеченні прибуткової роботи магазину. Але неможливо й економічно невигідно забезпечувати наявність повного переліку торговельного асортименту товарів у супермаркеті. Тому для кожного магазину має бути підібраний оптимальний асортимент товарів, що дозволить максимально задовольнити потреби споживачів та забезпечить рентабельність роботи магазину.

Процес формування асортименту товарів в супермаркеті складається з трьох етапів. На першому етапі визначається груповий асортимент товарів за допомогою маркетингових досліджень, які є основою вибору цільового ринку споживачів. На другому встановлюється кількісне співвідношення окремих груп товарів, з урахуванням типу і розміру магазину, його технічної оснащеності, чисельності покупців, умов товаропостачання, кількості та розміщення конкурентів. На третьому етапі формування асортименту здійснюється підбір конкретних різновидів товарів у межах кожної товарної групи. Керівництво магазину приймає рішення про широту та глибину асортименту, якість і ціни товарів, відповідно до потреб та фінансового рівня споживачів вибраного цільового ринку.

В супермаркеті «Абсолют», як і в інших магазинах самообслуговування, існує певний перелік товарів, – хліб, м’ясо, жири, молоко, цукор, овочі, – які споживаються населенням щодня і характеризуються високою частотою і постійністю попиту. Тому, для повного задоволення потреб населення, постійна наявність широкого і стійкого асортименту цих товарів в супермаркеті сприяє успішному та ритмічному виконанню планів товарообігу, поліпшенню показників його діяльності. Крім того в супермаркеті повинні бути в наявності і товари, попит на які має періодичний характер (кондитерські вироби, гастрономічні товари, фрукти, вина та інші), що необхідно для широти асортименту. В умовах стабільної економіки та покращення фінансового стану населення ці товари поступово переходять в групу товарів постійного попиту. Також в супермаркеті треба задовольняти потреби особливих категорій населення: дітей і людей з різними захворюваннями.

В супермаркеті «Абсолют» попит на більшу частину товарів піддається коливанням, що пов’язано з сезонністю виробництва чи споживання. В зимовий період зростає попит на гастрономію, бакалійні товари, жири, у весняно-літній – на молочну продукцію, морозиво, безалкогольні напої, на відміну від овочів і фруктів, попит на які існує постійно. Тому в «Абсолюті» передбачено створення запасів цих товарів. На відміну від продовольчих товарів, попит на непродовольчі цілком залежить від купівельної спроможності населення, тому буває: спеціальний (твердо сформований), альтернативний (попит на вибір) та імпульсивний (попит під впливом пропозиції). Звичайно в супермаркеті дуже складно мати повний асортимент непродовольчих товарів, тому менеджери «Абсолюту» аналізують обсяги продажу товарів і формують постійний асортимент таким чином, щоб одночасно і задовольнити потреби населення, і не отримати незадоволений попит.

В супермаркеті «Абсолют» спеціалісти здійснюють періодичний аналіз реалізації товарів та вносять зміни в існуючий обов’язковий асортиментний перелік, що сприяє кращому товарообігу та уникненню просрочки товару.

7. Індивідуальне завдання. Визначити глибину та широту

асортименту майонезів у супермаркеті

Майонез являє собою сметаноподібну дрібнодисперсну емульсію типу «масло у воді», приготовлену з рафінованих дезодорованих рослинних олій з додаванням білкових та смакових компонентів і пряностей, який призначений для безпосереднього вживання в їжу в якості приправи.

В процесі виробництва майонезу в нашій країні використовується переважно соняшникова або оливкова рослинна олія, в якості емульгаторів – знежирене молоко, продукт сухий молочний СМП, які останнім часом дозволено замінити на білки рослинного походження (білок соєвий харчовий, основа соєва харчова, концентрат соєвий харчовий).