Смекни!
smekni.com

Організація діяльності й керування рекламним агентством (стр. 6 из 11)

"Юнілівер" – британський рекламодавець, має багато дочірніх компаній, таких як "Левер Бразерс", "Елида Гиббс", "Бердс Ай", "Брукс Бонд" та інші, і в 1991 р. загальні витрати цієї компанії склали 173 млн 469 тис. фунтів стерлінгів. Всі компанії корпорації "Проктер енд Гембл" витратили в 2001 р. 107 млн 245 тис. фунтів стерлінгів. Міністерства Великобританії, Національний ощадний банк та інші урядові організації витратили 75 млн 518 тис. фунтів стерлінгів [18].

Існує багато інших щодо невеликих агентств, які реалізують скромні проекти. По потребі вони користуються послугами позаштатних професіоналів і агентств вузької спеціалізації. Наприклад, багато копирайторів і дизайнерів-художників визнають за вдачу працювати незалежно. Швидше за все, у майбутньому більшість представників творчих професій будуть працювати будинку. Вони будуть створювати макети й будуть писати тексти на комп'ютері й будуть передавати їхнім електронним способом на термінали агентств. Це – один зі способів зменшення витрати агентств на оренду службових приміщень у місті.

Агентства індустріальної реклами. Уже сама назва говорить про те, що ці агентства спеціалізуються на рекламі промислово-технологічних товарів, що здійснюється здебільшого в професійній пресі, на спеціалізованих виставках і шляхом поширення друкованих матеріалів: рекламної літератури, каталогів і технічних довідників. Як правило, плата за послуги цих агентств має форму гонорару. Керівник такого агентства повинен мати досвід роботи у відповідній області промисловості, можливо, досвід менеджера по реклами. Представникам творчих спеціальностей варто знати відповідну технологію і її професійну лексику й бути здатними створювати достовірні тексти або малюнки. Цей вид реклами вимагає особливої уваги до деталей. Хоча бюджети таких проектів невеликі, але вони відрізняються більшою стабільністю порівняно із проектами більших виробників товарів широкого вжитку, де клієнти, які шукають нові ідеї, часто міняють агентство.

Розвиток сфери високотехнологічних товарів, таких як комп'ютери, програмне забезпечення Інтернет, мобільні телефони, відеоігри, електронні редактори, копіювальні прилади й факси, супроводжують значному розвитку агентств, які спеціалізуються на рекламі саме цих товарів [18].

Незалежні медіа-агентства. Протягом багатьох років новим явищем у світі реклами стали агентства, які сконцентрували свої зусилля на придбанні рекламних площ і часу. В 1981 р. була створена Асоціація незалежних медіа-агентств. Існування таких агентств підкреслює один з аспектів рекламної справи.

Серед "незалежних" або " медіа-магазинів" беззастережним лідером є "Зеніт". Інші рекламодавці, намагаючись взяти краще від обох сторін, залучають до своїх кампаній як незалежні медіа-агентства, так і агентства "а 1а сагtе". До речі, деякі більші рекламні агентства теж користуються послугами незалежних медіа-агентств.

Своїм успіхом незалежні медіа-агентства зобов'язані трьом факторам:

- розвал старої системи фіксованих комісійних;

- нестримний розвиток засобів масової інформації, у тому числі нових видавничих технологій і альтернативного телебачення;

- завищені ціни на рекламні площі й час.

Придбання рекламних площ і часу здобуває велике значення при зростання ефективності витрат.

Безкоштовні газети, кольорові вставки, нові спеціалізовані міжнародні журнали, незалежні місцеві радіостанції, телеінформація, Четвертий канал і телесніданки зробили революцію в медіа-плануванні, у придбанні рекламних площ і часу. Тепер до цього можна додати інші види засобів масової інформації - супутникове й цифрове телебачення, а також слідства чинності Закону про телебачення й радіомовлення, наприклад спонсорські телевізійні програми.

Агентства «A la carte». Агентства «A la carte» які часто виконують "разові" проекти, походять від організацій, які ще й дотепер називають "кузнями". Це – винятково творчі агентства, які виконують різні види робіт: впровадження нового продукту, повторне впровадження вже відомого продукту, концептуальна розробка впакування, створення фірмового стилю компанії, консультації в області продажу, виставочні стенди або творчі аспекти повномасштабної рекламної кампанії.

Творчі агентства Вони розробляють тему рекламної кампанії або заходу й створюють рекламний продукт для різних засобів масової інформації, наприклад, придумують рекламні персонажі й пишуть "джингли" і музику для телевізійних рекламних роликів. Творчі агентства доповнюють незалежні медіа-агентства, які відповідають за придбання рекламних площ і часу.

Цей вид агентства може здатися складним, але гостра конкуренція, викликана економічним спадом, дала клієнтам можливість бути більше вимогливими. Уважається, що нові агентства це реакція на неадекватність традиційних агентств повного циклу. І пояснення варто шукати в масштабі рекламної кампанії й домінуванні телебачення.

Агентства, притягнуті до розвитку нового продукту. Ці агентства вважають себе кращими агентствами, оскільки починають діяти ще на перших сходах структури маркетингу. Вони можуть впливати на первісну концепцію продукту, і вони обов'язково беруть участь у розробці назви продукту і його впакуванні, ціноутворенні й виборі сегмента ринку, збут, випробування на ринку, продажу товару торговельним організаціям, а також основної рекламної кампанії.

Зважаючи на те, що більшість нових товарів і послуг зазнають невдачі, а близько 50 відсотків з них – навіть після вдалого, на перший погляд, випробування на ринку, компанії, які користуються послугами агентств розвитку нового продукту, перебувають у більше вигідному положенні – вони ефективніше використовують всі кошти вдалого впровадження нового продукту на ринок. Такі агентства можуть пишатися більшою кількістю вдалих кампаній, і на доказ цього вони дають свої рекламні оголошення, які публікуються в журналах "Кемпейн", "Маркетинг" і "Маркетинг Століття".

Агентства контактної реклами. Агентства контактної реклами здійснюють рекламні кампанії фірм, які торгують поштою. Вони також рекламують передплату на журнали, організацію ділових і туристичних подорожей з повним комплексом послуг, кредитні картки, заощадження, інвестиції та інші послуги, які можна одержати за допомогою пошти. До сфери діяльності цих агентств ще варто додати пропозиції "off the page" ("продаж зі сторінки"), які часто можна побачити в кольорових щотижневиках. Реклама поштою – часто єдині рекламні кошти таких кампаній: використовуються листи-пропозиції, рекламна література й каталоги.

Найчастіше контактною рекламою користуються такі організації, як фінансові будинки й універмаги, випереджаючи фірми, які торгують по каталогах і раніше домінували в цій сфері.

Суть цього типу діяльності полягає в тому, щоб продати товар або послугу безпосередньо споживачеві за допомогою пошти, телефону, факсу й Інтернету. Такі методи, як "фріпост" і "фріфон", а також прохання вказати на купоні або формі замовлення дані своєї кредитної або платіжної картки – все це елементи кампанії, спрямовані на збільшення обсягу безпосереднього продажу.

Спонсорські агентства. Метою спонсорства можуть бути маркетинг, реклама або зв'язки із громадськістю й дуже часто – всі вони разом узяті. Спонсорство це великий бізнес, і має першорядне значення для маркетингу деяких компаній. Це не ті претензійні заходи, які можна побачити в країнах, що розвиваються, де спонсування шумових оркестрів, баскетбольних і футбольних команд уважається вершиною добрих зв'язків із громадськістю. Спонсорство має дві сторони: люди, види діяльності й заходу, які вимагають фінансової підтримки, і компанії, готові вкласти гроші в будь-яку справу, що буде відповідати їхньої маркетингової стратегії.

Одним з найбільш дорогих видів спонсорства є спонсування автомобільних гонок, що вимагає витрат на утримання команд і машин, які беруть участь у міжнародних змаганнях "гран-прі". От чому на машинах можна побачити ознаки спонсорства. Телебачення годинниками показує автомобільні перегони. Є також тенденція спонсувати заходу загальнодержавного рівня, у тому числі чемпіонати по футболі й крикету, які так довго вважалися історичним надбанням націй, і їхня залежність від спонсорів просто ошелешила громадськість.

Закон про телевізійне й радіомовлення дозволив спонсування телевізійних і радіопрограм. Цим нововведення мали велике значення для ефірної реклами. У результаті народилися такі агентства, як "Медіа Дименшнз", які пропонують спритні творчі рішення для оголошення спонсорів, у стрічці, що біжить, під час вступу до програми або під час рекламної паузи.