Смекни!
smekni.com

Аналіз маркетингових заходів для підприємства ЗАТ Чобіток (стр. 2 из 6)

- технічні:

1) технічна ефективність – з покращенням матеріально-технічної бази ЗАТ "Чобіток" технічний рівень продукції підприємства досягне високої моди та сучасного стилю;

2) ергономічні – продукція ЗАТ "Чобіток" повністю відповідає особливостям та властивостям організму людини;

3) естетичні – зовнішній вигляд продукції підприємства відповідає всім стандартам, а також (згідно з попереднім опитуванням) при створенні моделей було враховано думки споживачів;

4) конструктивні – надійність і довговічність продукції ЗАТ "Чобіток" випливає з того, що всі виробничі матеріали є натуральними.

- економічні – розрахунок ціна на продукцію ЗАТ "Чобіток" оснований тільки на основних та необхідних витратах підприємства (Додаток 2).

Наступний крок для визначення конкурентоспроможності продукції ЗАТ "Чобіток" – проведення опитування і складання порівняльної таблиці за п’ятибальною шкалою (Додаток 3).Інтегральний показник конкурентоспроможності продукції підприємства за 2006 рік (на основі фінансової звітності за 2006 рік, Додаток 5) розраховується так:

К = В : З,

Де В – виторг від продажу товарів за 2006 рік, тис. грн.;

З – повні витрати на виготовлення і збут продукції у 2006 році, тис. грн.

К = 4 240,6 : 2 10,1 = 2.


Оцінка ідеї продукту згідно з цілями та можливостями ЗАТ "Чобіток":

- товар вийде на ринок протягом п’яти років;

- товар повинен мати ринковий потенціал не менше 5 млн. грн., темпи росту не менше 15 %;

- норма рентабельності продукту не менше 30 %;

- норма повернення інвестицій не менше 40%;

- за своїми технічними характеристиками товар займе провідне місце на ринку.

Новий продукт ЗАТ "Чобіток" – взуття чоловіче і жіноче літнє.

Поділ відповідальності між функціональними службами ЗАТ "Чобіток" у різних фазах планування продукції зображено у табл. 3.2.

Випуск пробних партій планується на травень 2007 року. Результати досліджень і маркетингові рішення відносно випуску нового продукту буде проводитись за схемою, наведеною у табл. 3.3 (у таблиці наведені приклади всіх можливих варіантів поведінки споживачів на ринку досліджень, а також маркетингові рішення фірми щодо нового продукту).

Таблиця 3.2Поділ відповідальності між функціональними службами у різних фазах планування продукції ЗАТ "Чобіток"

Фаза планування продукції Служби підприємства
Вище керівництво Відділ збуту Фінансовий відділ Виробничий відділ Інші служби
Визначення мети розробки нової продукції О У У - -
Розробка ідей - О У У У
Оцінка і відбір ідеї З О У У У
Розробка і перевірка задуму З У О У У
Розробка стратегій маркетингу З У У О У
Розробка продукції З У У О У
Пробний маркетинг - О - У У
Виробництво і реалізація продукції З О У О У

Примітка: З – затвердження,У – узгодження,О – основна відповідальність.

Таблиця 3.3Схема та наявні результати вивчення ринку досліджень і маркетингові рішення щодо нового продукту ЗАТ "Чобіток"

Поведінка споживачів на ринку досліджень Маркетингові рішення фірми
Кількість пробних покупок Кількість повторних покупок
Висока Висока Виводити продукт на ринок
Висока Низька Змінити (модифікувати) чи зняти продукт з ринку
Низька Висока Посилити рекламу
Низька Низька Зняти продукт з ринку

Торгова марка нової продукції аналогічна попередній або існуючій продукції. Це є поєднання малюнку з початковою буквою назви підприємства (рис. 3.1).

Рис. 3.1. Торгова марка ЗАТ "Чобіток"

Вибираючи марку, керівництво ЗАТ "Чобіток" взяло до уваги таке:

- по-перше, назва вказує на особливість і перевагу продукту ("Чобіток");

- по-друге, назва добре запам’ятовується, не схожа на інші і позитивно сприймається;

- по-третє, назва відповідає образу фірми;

- по-четверте, назва є однозначною, не містить подвійного змісту.

Ефективна упаковка – це збалансоване поєднання торгової марки, девізу товару, інформації про нього, художніх елементів, кольорів і форми. І тому дизайнер упаковки намагається створити такий загальний ефект, щоб покупець розпізнав упаковку швидко і шукав її, повторно відвідуючи магазин. ЗАТ "Чобіток" поки що не створило упаковки для нової продукції і тому розробило лише норми щодо створення і використання упаковки:

- тексти та ілюстрації упаковки мають бути чіткими, однозначними, відповідати сутності, не створювати у покупця неправильного уявлення про якість і кількість товару, уміщеного в упаковку;

- інформацію щодо ваги, об’ємів, розміру і кількості упакованого товару розміщувати так, щоб її було добре видно;

- ціна на упаковці має бути відображена чітко;

- контроль за комплектністю товару і способом його використання має здійснюватись на підставі спеціальних вказівок, розміщених на упаковці.

На кожен вид взуття дається гарантійний строк експлуатації (1 місяць від початку сезону). При виникненні проблем з продукцією у гарантійний термін фірма зобов’язується відшкодувати збитки у вигляді пошкодженого товару на новий. Але, на нашу думку, якщо фірма переконана у якості своїх виробів, то гарантійний термін слід збільшити до 3-х місяців з початку відповідного сезону. Це призведе до більшої довіри споживачів до даної торгової марки взуття ЗАТ "Чобіток" і збільшення покупців товарів, підвищення іміджу підприємства.

У другій половині 2007 року ЗАТ "Чобіток" планує відкрити власну фірмову майстерню по ремонту взуття, де буде відбуватись гарантійне та післягарантійне обслуговування продукції підприємства.

Таким чином, розробка нового товару вимагає значних зусиль і має високий ступінь ризику. У зв'язку з цим ЗАТ "Чобіток" в особі свого керівництва сферу планування нової продукції розглядає як особливо важливу і таку, що вимагає пильного нагляду та прогнозування. Адже відомо, що фірми, які намагаються досягти зростання завдяки самим тільки продуктам, часто потрапляють у сферу жорсткої конкуренції. Тому, незважаючи на ризик, завдяки використанню технічно, естетично і якісно переважаючих товарів – новинок ЗАТ "Чобіток" має спробувати тимчасово залишитись поза конкуренцією.


4. Цінова політика підприємства

Метою ціноутворення ЗАТ "Чобіток" є:

- отримання фірмою максимального чи постійно зростаючого прибутку;

- досягнення, збереження та зростання відповідних обсягів товарообороту (доходів від продажу, частки ринку, кількості проданих товарів);

- перемога у конкурентній боротьбі або, принаймні, утримання в колі конкурентів;

- виживання фірми (збереження хоч якогось обсягу продажу);

- соціальна відповідальність (відповідальність перед споживачем за цінову доступність товарів підприємства).

Основними факторами ціноутворення для ЗАТ "Чобіток" є попит, витрати, конкуренція.

Попит на продукцію ЗАТ "Чобіток" збільшується та зменшується посезонно, оскільки товари підприємства носять посезонний характер.

На рис. 4.1 зображено зміну попиту на кожен вид товару протягом певного періоду.

Таким чином, за умови такого попиту ЗАТ "Чобіток" не має змоги постійно тримати однакову ціну. Підприємство може лише збільшувати останню у періоди найбільшого збуту на 5-8%.

Наступним кроком ціноутворення є методика розрахунку оптимального рівня цін, яка виходить з витрат на виробництво та реалізацію продукції ЗАТ "Чобіток" (Додаток 2).

Конкуренція як фактор ціноутворення має для ЗАТ "Чобіток" важливе значення. Адже підприємство працює за принципом "залежного" встановлення цін. Тобто ціни визначаються, виходячи з існуючого на ринку рівня. Основне завдання фірми в такому випадку і на такому ринку – контроль своїх витрат на виробництво і реалізацію продукції, щоб за рахунок їх зниження досягти максимального прибутку.

А – графік споживання весняно-осіннього взуття;

В – графік споживання зимового взуття.

Рис. 4.1. Зміна попиту на кожен вид продукції посезонно

До цінової стратегії ЗАТ "Чобіток" відносяться:

- політика поступового зниження цін (вона характеризується відносно високими цінами під час введення на ринок продукту. Далі, коли зростає конкуренція, ціни поступово знижуються);

- політика традиційного ціноутворення (вона полягає в орієнтації на ті традиції, які існують на ринку щодо рівня цін на ту чи іншу продукцію);

- політика психологічних (психологічно комфортних) цін (така політика бере до уваги "внутрішню логіку" покупця, коли ціни дещо нижчі за якусь "круглу" суму, сприймаються краще. Наприклад, не 160 грн., а 158 грн.);

- і нарешті, цінова політика виживання (тут головною метою є залишитись у бізнесі, а тому товар може бути проданий за низькими цінами, навіть із збитками. Головне – дочекатися кращих часів).


5. Збутова політика підприємства

На даний момент збутова стратегія підприємства ЗАТ "Чобіток" полягає у наступному. Збут та розповсюдження продукції ЗАТ "Чобіток" відбувається безпосередньо споживачам, а також через посередників.

За результатами маркетингових досліджень складено таблицю 5.1, у якій у відсотковому відношенні вказана кількість продукції ЗАТ "Чобіток", яка реалізовується у кожному регіоні протягом року.