Смекни!
smekni.com

Pakalpojuma uzтзmuma izmaksas (стр. 4 из 4)

Grafiks 4. Kopējo izmaksu un ieņēmumu grafiks.

Kur TC – kopējas izmaksas;

TR – kopējie ieņēmumi.

Bezzaudējuma punkts ir 20 projektu menesī. Tā kā uzņēmums izpilda apmēram 37 projektu menesī, tas gūst peļņu.

Secinājums.

Uzņēmumam mēneša ieņēmumi ir apmēram 4-4,5 tūkstoši latu, tad ieņēmumi sedz visas izmaksas (3.7 tūkstoši) un nodrošina noteikto peļņas apjomu. Uzņēmums nevienmēr bijusi tik sekmīgā situācijā. Sākot savu darbību, uzņēmums bija paņēmis kredītu bankā. Atdodot šo kredītu summu pa daļām uzņēmums strādājis praktiski ar nulles peļņu.

Tagad 2001.gadā, kad kredīts ir apmaksāts un uzņēmums ir ieguvis lojālo pircēju klāstu, tam ir prognozējams pozitīvs rezultāts, tas ir peļņa. Uzņēmuma direktors un īpašnieks plāno to peļņu izmantot sekojošiem mērķiem:

- Organizēt uzņēmuma papilddarbību;

- Paplašināt uzņēmumu.

Toreiz direktors uzskata, ka peļņa varētu būt lielāka un meklē iespējas to palielināt. Lai to sasniegtu, var rekomendēt sekojošus noderīgo pasākumu variantus:

- Nopirkt jaunas iekārtas (datori, datorprogrammas, mēbelis), tā kā esošas ir fiziski un morāli novecojušies (bieži bojājas, prasa papilddetaļas, remontu). Jaunas datorprogrammas ļaus paātrināt projektu rādīšanas procesu, samazinot rutino darbu apjomu.

- Palielināt ražīgumu. Tas ir sasniedzams, optimizējot darbinieku darbību. Noteikt labāko darba grafiku (darba ilgumu, pārtraukumus), noteikt prēmijas atkarībā no uzņēmuma peļņas, uzlabojot iekšējas informācijas kanālus, uzlabojot iekšējo atmosfēru.

- Samazināt izmaksas. Samazinājumu var iegūt aiz algas rēķina vai nomainīt uzņēmuma atrašanas vietu (nomas maksas samazinājums). Bet rodas briesmas samazināt arī ienākuma līmeni un neiegūst peļņas palielinājumu.


Izmantotās literatūras saraksts.

1. Gončarovs. G., ”Finansu teorija” , LU ekonomikas un vadības fakultāte, Rīga, 2000.gads.

2. Zvejnieks. A., “Nodokļi un Nodevas”, RTU inženierekonomikas fakultāte, Rīga, 1998.gads.

3. “Uzņēmējdarbības organizēšana un plānošana”, Kamene, Rīga, 1999.gads.

4. Alsiņa, Zolotuhina, Bojarenko, “Vadības grāmatvedības pamati”, RaKa, Rīga, 2000.gads.

5. “Pamatlīdzekļi un nodokļi, nolietojuma aprēķināšana.”, Mans īpašums, Rīga, 1999

6. “Pamatlīdzekļu un mazvērtīgo priekšmetu uzkaite, nolietojuma normas”, Lanateks, Rīga, 1998