Смекни!
smekni.com

Маркетингова діяльність виробничого підприємства (стр. 1 из 2)

ЗМІСТ

Вступ

1. Суть, функції і складові частини сфери комерційної діяльності виробничого підприємства.

1.1 Суть та функції комерційної діяльності виробничого підприємства.

1.2 Зміст закупівельної політики виробничого підприємства.

1.3 Зміст збутової діяльності виробничого підприємства.

2. Маркетингова діяльність виробничого підприємства.

2.1 Суть і зміст маркетингової діяльності виробничого підприємства.

2.2 Маркетингові дослідження.

3. Практичні завдання.

Висновок

Список літератури

вступ

Під комерційною діяльністю підприємства розуміються всі торговельні операції з придбання матеріально-технічних ресурсів та реалізації виробленої продукції.

Актуальність даної роботі полягає у тому, що подолання економічної кризи, ефективне функціонування ринкової економіки багато в чому зумовлене рівнем виконання комерційних операцій, як форми взаємодії між окремими виробництвами, підприємцями, компаніями і фірмами. Питання економічно грамотної комерції лежать в основі функціонування ринкової економіки. В існуючих умовах у підприємств, промислових фірм, торгово-посередницьких організацій виникають складні проблеми в процесі реалізації комерційної діяльності, починаючи з встановлення комерційних зв'язків з контрагентами, організації закупівель матеріальних ресурсів і закінчуючи економічно вигідним збутом продукції.

Предметом дослідження є комерційна діяльність виробничого підприємства.

Метою написання роботи є дослідження комерційної діяльності виробничого підприємства. Досягнення цієї мети зумовило необхідність постановки та вирішення таких завдань:

· вичення суті та функцій комерційної діяльності;

· дослідження змісту закупівельної та збутової діяльності виробничого підприємства

· розгляд маркетингової діяльності виробничого підприємства

1.1 Суть комерційної діяльності виробничого підприємства

Комерція – слово латинського походження (від лат. Commercium – торгівля). Однак треба мати на увазі, що термін «торгівля» має двояке значення: в одному випадку він означає самостійну галузь народного господарства (торгівлю), в іншому – торгові процеси, спрямовані на здійснення актів купівлі-продажу товарів. Комерційна діяльність зв'язана з другим поняттям торгівлі – торговими ослідженн по здійсненню актів купівлі-продажу з метою отримання прибутку.

В умовах сучасного ринку, який характеризується все зростаючою конкуренцією та зростанням платоспроможного попиту, жорсткі вимоги пред'являються не тільки до якості і ціни продукції. Посередники, в тому числі і дилерів, які працюють безпосередньо з виробником, висувають вимоги до швидкості виконання замовлення, до своєчасності та якості поставки. Крім того, сьогодні виробнику необхідно вести активну роботу з представниками всіх рівнів каналу збуту (від великого посередника до кінцевого споживача), знаходити схеми спільного з торговими посередниками залучення й утримання кінцевого покупця.

Все це вимагає особливого типу робіт. Причому в сучасних, тобто маркетингооріентированих виробничих організаціях, роботи ослідж типу повинні бути об'єднані в єдину підсистему, яка в свою чергу повинна бути інтегрована в загальну систему організації таким чином, щоб грати там ключову, визначальну роль.

Всі ці роботи, про які йде мова, ми визначаємо як комерційні процеси у виробничій організації. Таким чином, комерційні процеси – це процеси господарської діяльності по взаємодії з постачальниками і покупцями (як реальними, так і потенційними).

Комерційними діями (процесами) можна визнати всі покупки товарів, що здійснюються або з метою їх подальшої (пере-) продажу в тому ж вигляді, або після їх доопрацювання і доведення до необхідного якісного стану, або навіть просто з метою здачі їх в оренду, напрокат.

Однак комерційна діяльність виробничої організації не зводиться тільки до безпосередньо комерційних функцій закупівлі та продажу (оренди), а передбачає виконання більш широкого спектру функцій різного характеру, ролі та змісту: від вивчення і формування попиту на продукцію; пошуку, вибору та укладання угод з партнерами до доставки продукції безпосередньо споживачеві і здійснення управління як всієї комерційною діяльністю в цілому, так і окремими комерційними процесами.

Отримання максимального прибутку є кінцевою метою будь-якої комерційної діяльності. Для досягнення даної мети необхідно керуватися такими основними принципами:

1. Нерозривний зв’язок комерції з принципами маркетингу.

2. Гнучкість комерції, її спрямованість на облік постійно мінливих вимог ринку.

3. Уміння передбачати комерційні ризики.

4. Виділення пріоритетів.

5. Прояв особистої ініціативи.

6. Висока відповідальність за виконання прийнятих зобов’язань по торговельних угодах.

7. Націленість на досягнення кінцевого результату – прибутку.

Уміння передбачати комерційні ризики є дуже важливим принципом для підприємства. Комерційний ризик – це можливі збитки в комерційній роботі. Він може бути визначений як сума збитку, понесеного внаслідок невірного рішення і витрат по його реалізації. Комерційна діяльність без ризиків неможлива, при її плануванні важливо передбачити вплив комерційного ризику. Для того щоб ризик був «зважений», необхідні використання максимально можливого обсягу інформації, всебічний аналіз комерційної діяльності, фінансових результатів, ефективності партнерських зв’язків, всебічне дослідження ринку, ретельний підбір персоналу.

Комерційна діяльність на виробничому підприємстві підрозділяється на:

1) закупівельну (матеріально-технічне забезпечення);

2) збутову.

1.2 Зміст закупівельної політики виробничого підприємства.

У зв’язку з переходом на ринкові принципи діяльності утримання матеріально-технічного забезпечення підприємств суттєво змінилося: замість так званої «реалізації виділених фондів», що є складовою частиною централізованого розподілу матеріальних ресурсів, підприємства вільно закуповують їх у постачальників та інших суб’єктів товарного ринку. У цих умовах при закупівлі матеріальних ресурсів підприємства повинні керуватися свободою ціноутворення, максимальної ініціативою і підприємливістю, рівноправністю партнерів у комерційних взаєминах, брати до уваги економічну відповідальність при закупівлі сировини і матеріалів, враховувати конкуренцію серед постачальників і вміти вибрати економічно вигідного постачальника.

При закупівлях матеріальних ресурсів підприємство повинно вивчати ринок сировини і матеріалів, знати динаміку цін на цьому ринку, витрати на доставку, можливості ефективної заміни одних матеріалів на інші.

Тому закупівельна комерційна діяльність на підприємствах складається з наступних етапів:

· Дослідження ринку сировини і матеріалів та організація комерційних зв’язків з постачальниками;

· Складання плану закупівель матеріальних ресурсів;

· Організація закупівель матеріальних ресурсів;

· Ведення розрахунків з постачальниками за куплену продукцію;

· Вартісної аналіз заготівельної сфери.

1.3 Зміст збутової діяльності виробничого підприємства.

Збутова комерційна робота є найважливішим аспектом комерційної діяльності підприємства.

Збут – це процес реалізації виробленої продукції з метою перетворення товарів у гроші й задоволення запитів споживачів. Тільки продавши товар і отримавши прибуток, підприємство досягає кінцевої мети: витрачений капітал приймає грошову форму, в якій він може почати свій кругообіг.

Збутова комерційна діяльність на промисловому підприємстві багатогранна: вона починається з планування асортименту і збуту продукції, невід’ємною її частиною є встановлення комерційних взаємозв’язків з покупцями і кінцевими споживачами, що завершуються укладенням контрактів купівлі – продажу. Не менш значущою частиною збутової комерційної діяльності є оперативно-збутова робота, яка включає:

· Розробку планів – графіків відвантаження готової продукції покупцям;

· Приймання готової продукції від цехів – виробників і підготовку її до відправки покупцям;

· Організацію відвантаження продукції покупцям і оформлення документів, пов’язаних з відвантаженням;

· Контроль за виконанням замовлень покупців і платоспроможністю клієнтів.

Збуту товарів, виготовлених на підприємстві, повинні передувати маркетингові дослідження, які передбачають вивчення ринку, в тому числі споживачів і конкурентів, сегментацію і вибір цільового ринку, розробку товарної та комунікаційної політики. Орієнтація збутової комерційної діяльності на концепцію маркетингу внесла значні зміни в організацію збуту.

Виробник товарів повинен бути не лише постачальником, він зобов’язаний в сучасних умовах проводити аналіз ефективності збуту, розробляти і впроваджувати нові форми збуту.


При вивченні основ комерційної діяльності необхідний маркетинговий підхід, який заснований на дослідженні, формуванні і задоволенні потреб економічних суб’єктів. Тісний зв’язок комерції з маркетингом визначається, перш за все, сутністю сучасної концепції маркетингу, що переважає на більшості ринків і втіленої в гаслі – «Продуктивність і продавай не те, що хочеш і що тобі зручно робити, а те, в чому існує реальна потреба, а якщо така потреба відсутня – зумій створити її «.

2.1 Суть і зміст маркетингової діяльності виробничого підприємства

Маркетинг – це система організації та управління виробничою і збутовою діяльністю підприємств, вивчення ринку з метою формування і задоволення попиту на продукцію і послуги й одержання прибутку.

Оскільки маркетинг – це спосіб переконати маси зробити покупку, більшість помилково ототожнюють дане поняття зі збутом і стимулюванням. Різниця полягає в наступному: збут, головним чином, передбачає контакт лицем до лиця – продавець має справу з потенційними покупцями. Маркетинг використовує засоби масової інформації та інші способи, щоб заволодіти увагою і переконати багатьох людей – людей, які можуть взагалі не мати ніякого прямого контакту ні з ким з компанії даного збутовика.