Смекни!
smekni.com

Експертиза та порівняльні споживчи тестування зубних щіток (стр. 14 из 19)

- користуватися можна тільки твердою щіткою. Тому через кожні два місяці щітки необхідно замінити на нову;

- щітки повинні бути завжди сухі;

- не можна тримати щітку в склянці з теплою водою;

- після чищення зубів ретельно прополощіть щітку;

- щітки повинні стояти в склянці щетиною нагору.

Найкращими визнані м'які зубні щітки, що мають пружну щетину із закругленими кінчиками[48].

У цей час випускаються щітки з натуральної або штучної щетини. Останньої віддається найбільша перевага. Штучна щетина більше тверда й міцна, вона має більш гігієнічні властивості, оскільки усередині синтетичних волосків немає каналів, вона легше промивається й очищається. Бажано, щоб пучки щетини були різної довжини.

Замічено, що стара зубна щітка завжди подобається її власникові більше, ніж нова. Виявляється, з першого ж застосування кінчики щетинок починають стиратися, а через кілька тижнів шліфують й зовсім не травмують ясна. Краще відразу вибирати ті щітки, у яких кінчики щетинок закруглені виробничим шляхом. Такі щітки не тільки видаляють наліт, але й масажують ясна. Дешеві зубні щітки виробництва країн СНД, тайландські і китайські мають нарізну щетину з гострими кінчиками, які травмують ясна.

Століття зубної щітки короткий. Як тільки хоча б один волосок виб'ється із загального ряду , треба неодмінно її замінити. Навіть якщо це здається накладним, міняйте зубну щітку через кожні 3 місяці. Але іноді її доводиться міняти раніше покладеного строку. Якщо ви перенесли ангіну, скарлатину, бронхіт, стоматит або грибкове захворювання - замініть щітку. На старій можуть залишитися мікроби й бактерії. А от віруси на щітках не приживаються, тому після застуди й грипу міняти їх не треба[44].

В умовах сьогодення можна сказати, що реклама – це велика річ. Саме вона й довела до нашого відома, що боротися із захворюваннями зубів можна не тільки за допомогою зубних паст, але одних із помічників в цій справі може бути безпосередньо зубна щітка. Й успіх залежить лише від правильності підібраної зубної щітки та її якості.

Серед різноманіття сучасного ринку зубних щіток просліджується деяка закономірність, а саме: практично кожна кампанія, що займається випуском зубних паст , займається й випуском однойменних зубних щіток. І що цікаво, кожна з цих щіток вже має двійника – підробку. Майже всі підробки намагаються копіювати продукцію кампаній, що є не досить відомими, середньої цінової категорії. Фальсифікується не тільки колір, але й дизайн самої щітки та упаковка.

Так серед знайдених підробок, майже п’ять можуть претендувати на звання «дійсний Aquafresh». Упаковка щітки повністю копіює всі надписи та інструкцію оригінала, форма дизайну щітки практично повністю співпадає з дійсною. Мається іменний знак кампанії SmithKline (SB). Але треба звернути увагу ще й на те, що серед них є й одна дитяча щітка, що також виповнене по всім правилам оригіналу. До неї в наборі також іде кришечка у вигляді голови дракона. Але дізнатися про те, що ви тримаєте в руках підробку все ж таки можливо. Кольорова гамма підробки має більш яскраво виражені кольори. Дизайн форми зубної щітки трохи змінений – більш об’ємна ручка, щетина голівки зубної щітки підстрижена зубчиками. Інструкція на упаковці надрукована необережно, неякісна поліграфія, зміщення друкованого тексту від центру. Вартість таких щіток різна, але набагато дешевша за оригінал.

Але важливо чим саме небезпечні підроблені зубні щітки? Перш за все - це

їхня щетина, що при чищенні зубів травмує ясна й може стати причиною гінгівіту або стоматиту, підвищеної кровоточивості ясен, опущення краю ясна, оголення шийки зуба.

У той час, як на оригінальній зубній щітці щетинки підстрижені на одному рівні, закруглені й відполіровані промисловим роботом,
В підробленої – виступають в різні сторони, їхні кінці загострені, що, безсумнівно, травмує ясна і є прямим шляхом до парадонтозу.

Відбувається стирання емалі зубів; розвивається підвищена чутливість зубів; використання неякісної щетини, на якій можуть розмножуватися мікроби, може приводити до розвитку запальних захворювань порожнини рота й більше частим рецидивам порожнини рота; несертифікований неякісний пластик і гума, що використаються в ручці й голівці зубної щітки, можуть завдати непоправної шкоди здоров'ю дорослого або дитини[34]

Отже, під час вибору зубної щітки споживачеві необхідно перш за все звертати увагу на якість зубної щітки, тобто на матеріал виготовлення, з якої виготовлений товар. Під час вибору зубної щітки необхідно дуже уважно дивитись на пакування та маркування зубної щітки для своєчасного виявлення підробок.


РОЗДІЛ 3. АНАЛІЗ ЗАХИСТУ ПРАВ СПОЖИВАЧІВ ПРИ РЕАЛІЗАЦІЇ ЗУБНИХ ЩІТОК

3.1.Аналіз роботи Київського обласного управління у справах захисту прав споживачів та Українського центру з проблем захисту прав споживачів

Протягом 2005 - 2006 років Київське обласне управління у справах захисту прав споживачів разом з відповідними структурними підрозділами у справах захисту прав споживачів, правоохоронними органами, органами контролю та нагляду, органами центральної виконавчої влади спрямувало свою діяльність на забезпечення реалізації державної політики щодо дотримання законодавства з питань захисту прав споживачів, визначених актами та дорученнями Президента України, КМУ, розпорядженнями Київської облдержадміністрації.

Задоволення потреб споживачів області у продовольчих та промислових товарах, побутових і комунальних послугах здійснювалось на основі безумовного додержання вимог щодо їх якості та безпеки, постійного контролю за цим з боку управління.

Управлінням проводилась відповідна роз’яснювальна робота з господарюючими суб’єктами щодо дотримання ними вимог чинного законодавства про захист прав споживачів, проводились консультації по розміщенню достовірної інформації на об’єктах торгівлі, громадського харчування та сфери послуг, в засобах масової інформації, надавались відповідні роз’яснення щодо виявлених порушень у вище зазначених сферах, про наявність нормативно – технічних документів у СПД тощо.

Управління спільно з представниками виконавчої влади районів та міст області прийняло участь у приблизно 3 конференціях, 21 нараді, проведені 8 семінарів, 2 засідання круглих столів.

За матеріалами перевірок здійснено 67 публікацій в друкованих засобах масової інформації, 3 телевізійних трансляції по роз’ясненню законодавства про захист прав споживачів, про стан торговельного та побутового обслуговування населення підсумки перевірок.

Такі дії зі сторони управління призвели до більш глибокого вивчення суб’єктами господарювання нормативно-правових актів України у сфері захисту прав споживачів, нормативно – технічних документів, які діють в зазначеній галузі, сприяли підвищенню рівня підприємництва та порозумінню зі споживачами при наданні торговельних та побутових послуг.

Однією з форм реалізації завдань та доручень Держспоживстандарту України, Київської ОДА було проведення планових тематичних або за зверненнями споживачів – разових перевірок конкретних суб’єктів підприємницької діяльності щодо дотримання ними чинного законодавства України.

Результатами проведеної роботи стало здійснення 2340 перевірок суб‘єктів підприємницької діяльності. Кількість виявлених та попереджених порушень прав споживачів становить 28970, що на 4,9% більше 2005 року.

У 6318 випадках мали місце факти виробництва, реалізації товарів, роботи, послуги неналежної якості, що зросли на 4,7% в порівнянні 2005 роком. Зросла кількість таких порушень, як продаж (реалізація) товарів (робіт, послуг) без відповідних супровідних документів на 8,2%, факти обману та ошукування споживачів на 10,6%, порушення строків виконання замовлення або умов договору на 67,8%.

За 2005 рік проведено 2339 перевірок, що на 30,2% більше, ніж у 2004 році. Порушення вимог чинного законодавства про захист прав споживачів виявлено у 2215 підприємствах (94,7%), що на 28,3% більше 2004 року, в т.ч. у сфері послуг – 423 (80,0%), що на 9,0% більше 2004 року.

Виявлено 27613 різного роду порушень прав споживачів, що в розрахунку на одне підприємство становить 12-13 порушень.

У 6034 випадках мали місце факти виробництва, реалізації товарів неналежної якості (робіт, послуг), що зросли на 50,0% в порівнянні з 2004 роком. Зросла кількість таких порушень, як відсутність необхідної, доступної, достовірної та своєчасної інформації про товари (роботи, послуги) на 15,0%, факти обману та ошукування споживачів на 24,9%.

Перевірено якість товарів (робіт, послуг) народного споживання на суму 9854,5тис. грн., з яких забраковано та знято з реалізації 5988,4 тис. грн. (60,8%).

З відібраних 1027 зразків продовольчих товарів 304 (29,8%) зразки не відповідали вимогам нормативних документів за органолептичними, фізико-хімічними та мікробіологічними показниками.

2621 службова особа та інші працівники підприємств, суб’єктів підприємницької діяльності за порушення законодавства про захист прав споживачів притягнуто до адміністративної відповідальності, на яких накладено штрафів на суму 359,1тис. грн. До господарюючих суб’єктів застосовано економічні стягнення на суму 2701,3 тис . грн.

Видано 21943 приписів про тимчасове припинення реалізації, продажу товарів (робіт, послуг), у 6318 випадках забраковано відвантаження, продаж товарів, виконання робіт, надання послуг( див. додаток З).

Результати перевірок та пропозицій з зазначених питань направлялись для розгляду та прийняття відповідних заходів впливу до „Київоблстандартметрології” та інших територіальних ДЦСМС, органам державного контролю, правоохоронним органам, органам виконавчої влади.