Смекни!
smekni.com

Вплив масажу на різні системи організму (стр. 3 из 3)

Дренажна масажна техніка

Системний лімфодренаж, тканинний дренаж. Дренаж внутрішніх органів, висцеромассаж. Масаж по «відсисаючій» методиці. Техніка вичавлювання і випрасовування. Приватний, місцевий лімфодренаж використовується в роботі з целюлітом. Системний лімфодренаж ефективно бореться з набряками, тому використовується в боротьбі із застійними явищами. Вісцеромассаж дає фахівцеві інструмент для нормалізації роботи внутрішніх органів.

Дія масажу на серцево-судинну і лімфатичну системи під впливом масажу збільшується кількість функціонуючих капілярів, вони розкриваються, що обумовлює посилений приплив артеріальної крові, сприяє активізації кровообігу в цілому, перерозподілу крові від внутрішніх органів до м'язів і шкіри. Це, у свою чергу, викликає підвищення місцевої температури, зігрівання тканин, зміну їх фізико-хімічного стану, у зв'язку з чим покращується їх еластичність.

На дорозі дотримання лімфатичних судин від органів і частин тіла до стволів і проток лежать багаточисельні лімфатичні вузли, що відносяться до органів імунної системи. Відповідно будові і функціям в лімфатичній системі виділяють лімфатичні капіляри (лімфокапелярні судини), в них з тканин всмоктуються колоїдні розчини білків, здійснюється додатковий до вен дренаж тканин — всмоктування води і розчинених в ній кристалоїдів, видалення з тканин чужорідних часток (зруйновані клітини, мікробні тіла, пилові частки).

Масаж сприяє відтоку лімфи з органів і тканин. Зворотний струм лімфи неможливий, оскільки на внутрішній поверхні лімфатичних судин майже один над одним знаходяться клапани. Ось чому масажні прийоми виконуються по ходу цих судин.

Уповільнення руху лімфи наводить до погіршення живлення тканин і клітин. При травмах і захворюваннях опорно-рухового апарату струм лімфи сповільнюється, настають застій і набряк.

Масаж, виконаний по ходу лімфатичних судин, прискорює лімфотік від органів і тканин. Це сприяє, з одного боку, активнішому постачанню органів різними живильними речовинами, а з іншої — швидшому виходу з організму продуктів розпаду. При масажі відбувається ліквідація застійних явищ (причому не лише на масажованій ділянці, але і в розташованих поруч органах і тканинах), а також розсмоктування набряків різного походження.

Масаж благотворно впливає на серцево-судинну систему. Завдяки масажу кров відливається від внутрішніх органів до поверхні шкіри і м'язових пластів, настає помірне розширення периферичних судин, полегшується робота лівого передсердя і лівого шлуночку, підвищується нагнітальна здатність серця, покращується кровопостачання і скоротлива здатність сердечного м'яза, усуваються застійні явища в малому і великому кругах кровообігу. Пожвавлюється обмін в клітинах, підвищується поглинання тканинами кисню. Масаж також стимулює кровотворну функцію, сприяючи підвищенню вмісту в крові гемоглобіну і еритроцитів.

Дія масажу на серцево-судинну систему, перш за все, виявляється в розширенні і збільшенні кількості функціонуючих капілярів. Під впливом масажу, особливо розминки, в масажованому м'язі число розкритих капілярів і ширина їх різко зростають.

Розширення капілярної мережі шкіри під впливом масажу і поліпшення венозного кровообігу в результаті його прискорення під впливом ритмічних масажних рухів полегшує роботу серця. Масаж викликає незначні зміни артеріального тиску. Наприклад, у здорових людей загальний масаж підвищує тиск систоли на 13,3..20 ГПа і викликає незначне зниження тиску діастоли. Відмічено що масаж голови, шиї області надплеччів і живота у хворих гіпертонічною хворобою сприяє також зниженню тиску систоли і діастоли. Під впливом масажу у хворих гіпертонією і гіпотонією покращується капілярний кровообіг. При цьому масаж живота викликає почастішання ритму сердечних скорочень, а масаж комірної зони - його уповільнення.

Дія масажу як механічного чинника «спричиняє за собою включення центральної нервової системи в регуляцію функцій кровообігу», що підтверджується збільшенням і прискоренням потоку крові і лімфи в областях, віддалених від масажованих ділянок тіла. Виражений вплив надає масаж на лімфотік. Лімфатична система тісно пов'язана з кровоносною системою.

Лімфатична система - це система лімфатичних капілярів, які з'єднуються в крупніші судини. Лімфатичні судини проходять через ряд вузлів, в яких відбувається утворення лімфоцитів.

Лімфатичні вузли — наче фільтри, де лімфа очищується від продуктів розпаду і токсичних речовин стомлення. Розминати (масажувати) лімфатичних вузлів, особливо за наявності інфекційного процесу, протипоказано.

Лімфатичні вузли беруть участь в кровотворенні і імунологічному захисті. У них затримуються і руйнуються мікроби, активно протікає фагоцитоз. При затримці циркуляції лімфи, її застої виникають набряки. Тканинна рідина і лімфа складають близько чверті маси тіла. Послаблення руху лімфи наводить до погіршення живлення тканин і клітин, до зниження змінних процесів.

Масаж проводять зазвичай по ходу лімфатичного струму до розташування найближчих лімфатичних вузлів. Такі напрями називають масажними лініями або масажними напрямами. Велика частина лімфатичних судин йде паралельно кровоносним, утворюючи в деяких місцях довкола них лімфатичну мережу.


Перелік літературних джерел

1. Белая Н.А. Лечебный массаж. – М.: Советский спорт, 2001. – 304 с

2. Демитр Шойлев "Спортивная травматология". София: Медицина и физкультура, 1996г.

3. Краснов А.Ф., Аршин В.М., Цейтлин Н.Д. "Справочник по травматологии". М.: "Медицина", 1994г.

4. Курпан Ю.И., Таламбум Е.А., Силин Л.Л. "Движение против остеохондроза позвоночника" М.: Физкультура и спорт 1997г.

5. Дубровский В.И., Дубровская Н.М. «Практическое пособие по массажу» Издательство «Шаг» М. 1993г.