Смекни!
smekni.com

Вплив стомлення на адаптаційні можливості зору (стр. 2 из 4)

У сітківці людини нараховується близько 130 млн. паличок і 7млн. колбочок. Розміщені вони нерівномірно. У центрі сітківки містяться переважно колбочки. Це місце називають жовтою плямою. Палички розташовані по периферії сітківки.

Колбочки збуджуються при яскравому світлі й малочутливі до слабкого освітлення. Вони сприймають колір, форму і деталі предметів. Палички дуже чутливі до світла і тому збуджуються навіть при малому, так званому сутінковому, освітленні.

Жовта пляма, особливо її центральна ямка, складається тільки з колбочок. Це місце найкращого бачення. У нормі зображення завжди фокусується оптичною системою ока на жовтій плямі. При цьому предмети, які сприймаються периферичним зором, розрізняються гірше. Наприклад, затримайте погляд на будь-якому слові рядка, який ви читаєте, і переконаєтесь у тому, що це слово добре видно, а слова, розташовані на початку і в кінці рідка, розрізняються значно гірше. Яким чином світлові промені збуджують фоторецептори і викликають імпульс?

Фоторецептори містять особливі світлочутливі речовини(пігменти): палички – речовину пурпурного кольору – родопсин; колбочки – речовину фіолетового кольору – йодопсин. У складі цих речовин є білок – опсин – і окиснений вітамін А.

Механізм перетворення енергії світла на нервовий імпульс є досить складним ланцюгом фізико-хімічних процесів. Схематично їхню послідовність можна описати таким чином: родопсин і йодопсин перебувають у фоторецепторах у неактивній формі. Під впливом енергії світла вони переходять в активну форму, здатну збуджувати фоторецептори, тобто запускати процеси, пов’язані з виникненням нервових імпульсів. Активна форма родопсину є нестійкою і розкладається на білок опсин і вітамін А. Цей процес ще називають вицвітанням зорового пурпуру.

Відновлення родопсину відбувається шляхом нового з’єднання білка опсину і вітаміну А. Саме тому вітамін А відіграє таку важливу роль для зору. Його нестача спричиняє значне погіршення сутінкового зору, тобто так звану курячу сліпоту.

Палички сприймають широкий спектр світлових променів. Тому при їхньому збудженні виникає відчуття білого світла (безкольорове відчуття). Наше око здатне сприймати електромагнітні коливання з довжиною хвилі від 320 до 760 нм. Промені, довжина хвилі яких коротша за 320 нм, називають ультрафіолетовими, а з довжиною хвилі більшою 760 нм – інфрачервоними.

Дефекти зору. КОРОТКОЗОРІСТЬ – це таке порушення зору, за якого предмети можна добре бачити зблизька. Вона буває зумовлена генетично або виникає у разі неправильної праці, при постійному перенапруженні очей (неправильне освітлення робочого місця, часте перебування перед увімкненим телевізором або не відрегульованим екраном дисплея комп¢ютера). До короткозорості призводить також неповноцінне харчування, особливо відсутність вітамінів (зокрема, вітаміну А) тощо.

Через напруження очей збільшується опуклість кришталика, і очне яблуко видовжується. Унаслідок цього збільшується відстань від зіниці до сітківки. Тому в короткозорих очах зображення віддалених предметів фокусується не на сітківці, а перед нею, і людина їх бачить не виразно

Двоввігнута лінза окулярів зменшує заломлення променів, що потрапляють в око, таким чином, зображення предмета фокусується на сітківці.

При прогресуючій короткозорості окуляри можуть не допомогти. Тоді на рогівку одягають прозору контактну лінзу, яка краще фокусує промені на сітківці. І на відміну від окулярів не зменшують зображення.

Людині, що має значну короткозорість, не можна: носити вантажі; працювати з дрібними речами (годинниковий майстер, ювелір), з комп¢ютером; займатися видами спорту, що потребують піднімання значної ваги, різкого пересування.

ДАЛЕКОЗОРІСТЬ – це таке порушення зору, за якого предмети можна бачити тільки здалека. Через сплощення кришталика, яке буває природженим, або виникає з віком, очне яблуко вкорочується у довжині, зменшується відстань від сітківки до зіниці і тому зображення фокусується за сітківкою. Близько розташовані предмети людина бачить не виразно.

Для поліпшення зору є спеціальна гімнастика. Якщо вона не допомагає, лікар прописує окуляри, але вже з двоопуклими лінзами. Вони збільшують заломлення світла, завдяки чому промені фокусуються на сітківці.

ЗАПАЛЬНІ ЗАХВОРЮВАННЯ ОЧЕЙ найчастіше трапляються в наслідок порушення особистої гігієни та зараження різними бактеріями чи вірусами.

Запалення повік супроводжується набряком, свербінням, сльозотечею. У цих випадках очі слід промити міцним розчином чаю або ромашки аптечної, а потім звернутися до окуліста.

Запалення слизової оболонки повік (кон¢юктивіт) та очного яблука. Крім порушень правил гігієни й інфекційних чинників, значну роль у цьому захворюванні відіграє короткозорість і далекозорість, а також пил, дим, напружена зорова праця. Клінічні ознаки: сльозотеча, відчуття паління в очах, набряк і почервоніння повік, іноді витікання гною. Лікування таке саме, як у попередньому випадку.

НЕЗАПАЛЬНІ ЗАХВОРЮВАННЯ ОЧЕЙ. Помутніння рогівки, або більмо (полуда), може виникнути після травмування ока чи його запалення. Внаслідок цього погіршується або зовсім припиняється потрапляння до ока світла, і людина стає сліпою. Єдиним методом лікування більма є пересаджування рогівки.

Помутніння кришталика також може бути наслідком травм ока, порушення обміну вітамінів (дефіцит вітамінів С, А) та вуглеводів або старіння організму. При цьому значно погіршується зір, людина відчуває мерехтіння в очах, подвоєння предметів. У таких випадках слід негайно звернутися до окуліста, бо на ранніх стадіях хворому можна допомогти не хірургічним шляхом.

ТРАВМУВАННЯ ОЧЕЙ.Пам¢ятаймо: будь-яке пошкодження ока небезпечне і може спричинити сліпоту навіть через тривалий час після травми!!!

Якщо до ока потрапила порошинка – не тріть його! Цим ви тільки збільшите подразнення. Потрібно відтягнути верхню повіку за вії до низу так, аби її внутрішній бік протерли нижні вії. Людина при цьому повинна дивитися вниз.

Коли ж порошинка потрапила під нижню повіку, відтягніть її вниз і обережно зніміть стороннє тіло з внутрішньої поверхні зволоженим кутом чистого носовичка. Людина при цьому має дивитися в гору.

Якщо ви забили око, прикладіть до нього на 15-20 хв. чистий носовичок або шматок вати, змочений холодною водою. В усіх випадках закритої травми ока слід звертатися до лікаря.

Дуже небезпечні відкриті травми ока, коли наскрізь пробиті його оболонки.

СТОРОННІ ТІЛА, що потрапили до ока, повинен видаляти тільки лікар-окуліст. Звернутися до нього треба негайно, бо втрата часу може негативно позначитись на зорі. Перша допомога у таких випадках полягає у накладанні на пошкоджене око чистої пов¢язки.

Очі можна пошкодити вогнем, парою, гарячим жиром, окропом. У цих випадках слід негайно вимити обличчя із заплющеними очима, а потім промити око великою кількістю прохолодної води. Не накладаючи пов¢язки, слід звернутися до лікаря.

При опіках очей кислотою або лугом, вапном чи іншими їдкими хімічними речовинами потрібно негайно промити їх великою кількістю чистої прохолодної води протягом 14-20 хв., розкривши повіки і, не накладаючи пов¢язки, негайно звернутися до лікаря.

ПРОФІЛАКТИКА ПОШКОДЖЕННЯ ОЧЕЙ. Не грайтеся у небезпечні ігри з гострими, ріжучими предметами; ніколи не беріть до рук речі, що нагадують міни, гранати, запали, капсули, холодну та вогнепальну зброю; навчіть маленьку сестричку чи братика правильно тримати олівець, виделку, ніж. Стежте, щоб вони не брали в руки гострих та колючих предметів.

У дорослому віці найчастіше травми очей одержують на виробництві. Тому у приміщенні, де ви працюєте, має бути добра вентиляція. Це зменшить ймовірність запорошення очей та потрапляння до них сторонніх частинок. Користуйтеся індивідуальними засобами захисту очей.

ЗІР ТА ШКІДЛИВІ ЗВИЧКИ. Причиною сліпоти у людей, що зловживають алкоголем, нікотином, наркотиками, може стати загибель зорового нерва або грубі порушення сітківки ока. Спочатку знижується зір, зображення предметів стає розпливчастим і невиразним. Потім погіршується кольоровий зір. З часом з поля зору людини випадають окремі ділянки, а потім може настати сліпота.

ГІГІЄНА ЗОРУ. Щоб зберегти нормальний зір, потрібно насамперед нормально харчуватися, частіше перебувати на свіжому повітрі, робити фізичні вправи. Денне світло повинно вільно потрапляти в кімнату через чисте віконне скло. Підвіконня не варто заставляти високими квітами, а штори на вікнах бажано щоб були у світлих тонах. Увечері користуйтеся лампами потужністю 60-100 Вт з абажуром, що розсіює світло. Домашнє завдання виконуйте тільки у добре освітленому місці. Книжку або зошит тримайте на відстані 30-35 см від очей – це приблизно довжина руки дорослої людини від ліктя до кінчиків пальців. Лампу на столі, за яким ви працюєте, розташовуйте таким чином, щоб світло падало з лівого боку на робоче місце столу, а очі залишалися в тіні. Чергуйте зорову працю з відпочинком: через кожні 40-45 хв. роботи 10 хв. відпочивайте.

Не читайте у транспорті!!! Це дуже шкодить очам, оскільки поштовхи та коливання постійно змінюють відстань від очей до книжки, а кришталик – свою кривизну, і внаслідок цього виникають дефекти зору. Не читайте лежачи!!! Це призводить до неправильного положення книжки щодо очей.