Смекни!
smekni.com

Дискінезія жовчно-видільних шляхів по гіпотонічному типу (стр. 3 из 3)

D.S. По 15 крапель 3 рази на добу.

4. Рекомендоване проведення сліпого зондування з підігрітим 33% розчином магнію сульфату 1 раз на тиждень. Натще дитина випиває 150 мл підігрітого розчину і лягає на правий бік з грілкою на одні годину.

Rp: Sol. Magnesii sulfatis 33% 150 ml

D.S. Випити підігрітий розчин натще для тюбажу.

5. Призначається пиття мінеральних вод високої мінералізації, багатих на магній – Морщинська мінеральна вода.

6. Для покращення жовчовиділення рекомендований комплекс тонізуючої лікувальної фізкультури.

Щоденник

Дата Стан хворої Лікування
30.10.02

Загальний стан задовільний, положення в ліжку активне.

Присутні скарги на тяжкість в правому підребер’ї протягом всього дня, нудоту, гіркоту в роті зранку, на закреп протягом 2 днів.

T - 36.6ºС, шкіра блідо- рожевого кольору, видимі слизові оболонки рожеві, чисті.

При пальпації живіт м’який, помірно болючий в правому підребер’ї. Позитивні симптоми Ортнера, Єгорова, Мерфі, наявна болючість в точці Кера .

Тони серця звучні, ритмічні, АТ=100/60 мм рт.ст., пульс – 78 уд/хв

Дихання над легенями везикулярне, ЧД – 18/хв.

Сечовипускання без змін.

1.Режим вільний2. дієта № 53. Алохол по 1таб.3 рази на добу4. холосас 1 чайна ложка 3 рази на добу5. настій женшеня по 15 кр. 3 рази на добу.6. сліпе зондування з 33% р-м магнезії сульфат
1.11.02

Загальний стан задовільний, положення в ліжку активне.

Присутні скарги на тяжкість в правому підребер’ї після їжі, гіркоту в роті зранку.

T - 36.6ºС, шкіра блідо- рожевого кольору, видимі слизові оболонки рожеві, чисті.

При пальпації живіт м’який, помірно болючий в правому підребер’ї. Симптоми Ортнера, Єгорова, Мерфі слабопозитивні,

Тони серця звучні, ритмічні, АТ=100/60 мм рт.ст., пульс – 75 уд/хв

Дихання над легенями везикулярне, ЧД – 17/хв.

Сечовипускання без змін.

1. Режим вільний2. дієта № 53. Алохол по 1таб.3 рази на добу4. холосас 1 чайна ложка 3 рази на добу5. настій женшеня по 15 кр. 3 рази на добу.

6. сліпе зондування з 33% р-м магнезії сульфат

Епікриз

Хвора, Рожко Юлія Ігорівна, поступила до стаціонару зі скаргами на постійні болі у правому підребер’ї ниючого характеру, без будь-якої іррадіації, гіркоту в роті, нудоту, блювоту з домішками жовчі, періодичні затримки стула, загальну слабкість, підвищену втомлюваність, в’ялість . З анамнезу відомо, що дане захворювання виникло 6 місяців тому. При об’єктивному дослідженні була виявлена болючість в правому підребер’ї при поверхневій пальпації, позитивні симптоми Ортнера, Мерфі, Єгорова , наявність болючості в точці Кера, при ультразвуковому дослідженні - печінка +1, структура однорідна, жовчний міхур гіпотонічний, збільшений в розмірі, грушоподібної форми, стінка тонка, в порожнині невелика кількість осаду, панкреас, селезінка, нирки – структурно не змінені. Зі сторони крові, сечі, калу змін не спостерігається. На основі вище перерахованих даних був встановлений діагноз: дискінезія жовчно – вивідних шляхів по гіпотонічному типу. Було призначено лікування : дієта № 5; Алохол по 1таб.3 рази на добу; холосас 1 чайна ложка 3 рази на добу, настій женшеня по 15 кр. 3 рази на добу; сліпе зондування з 33% р-м магнезії сульфат. В результаті назначеного лікування стан хворої став покращуватися. Продовжує перебувати у стаціонарі.

Рекомендації

Дієта № 5 протягом 6 міс. з подальшим її розширенням; жовчогінні по 10-14 днів протягом 3 міс.; сліпі зондування 1-2 рази на тиждень № 8-10, курси – 2 рази на рік; ЛФК; мінеральні води високої мінералізації в підігрітому вигляді за 30-60 хв. До їжі 2 рази на рік 3-4 тижні; санаторно-курортне лікування в санаторіях “Трускавець”, “Моршин”.