Смекни!
smekni.com

Застосування флуренізиду в комплексному лікуванні виразкової хвороби: вплив на клініко-лабораторні показники і варіабельність серцевого ритму (стр. 4 из 5)

З’ясовуючи причини, окрім виявлених, ефективнішого лікування хворих дослідної групи, у яких застосовували флуренізид, ми дійшли висновку, що це зумовлено не лише антибактерійним та кислотопригнічувальним впливом флуренізиду, але і його позитивною дією на метаболічні процеси, про більш виражене покращання яких у хворих дослідної групи, за непрямими показниками, свідчить позитивна динаміка ВСР, що, як установлено, віддзеркалює також стан метаболічних процесів.

Позитивний вплив флуренізиду на метаболічні процеси та стан реґуляційних систем організму зумовлений наявністю в нього антиоксидантних та антирадикальних властивостей (М.М. Корда, Л.І. Петрух та ін., 2000).

Окрім цього, слід зазначити, що флуренізид, як біологічноактивний препарат, впливає на клітинну й гуморальну ланки імунітету, має імуномодуляційні властивості (Я.М. Туркевич, 2001; А.Л. Драновський, А.Ц. Боржієвський, 2002), а тому включення флуренізиду в комплексне лікування Нр-асоційованої ВХ ДПК нормалізує імунний гомеостаз і таким чином підвищує ефективність лікування.

Враховуючи те, що флуренізиду одночасно притаманні антибактерійні, імуномодуляційні, антиоксидантні властивості, а також кислотопригнічувальна дія, висока ефективність, доступність для громадян України, комбінація його з іншими препаратами в різних поєднаннях і схемах дасть змогу зменшити вартість лікувального комплексу.


ВИСНОВКИ

На основі проведених клініко-лабораторно-інструментальних досліджень розв’язана важлива наукова і практична задача – підвищення ефективності лікування ВХ ДПК, асоційованої з Hp, із включенням у лікувальний комплекс флуренізиду.

1. Результати дослідження впливу флуренізиду на шлункову секрецію у хворих на ВХ ДПК, асоційовану з Нр, свідчать про наявність у нього антикислототвірного впливу.

2. ВСР у хворих на ВХ ДПК, асоційовану з Нр, характеризується значним напруженням реґуляційних систем із порушенням веґетативного балансу та надмірною активацією центральних гуморально-метаболічних впливів.

3. Хворі, які в лікувальному комплексі отримували флуренізид, мали більш виразне покращання параметрів ВСР порівняно з хворими, що отримували модифіковане стандартне лікування.

4. Застосування флуренізиду в комплексному лікуванні ВХ ДПК, асоційованої з Нр, поліпшує кількісно та якісно параметри ВСР й кореґує дисбаланс між різними ланками ВНС.

5. Застосування флуренізиду в комплексному лікуванні ВХ ДПК, асоційованої з Нр, як засобу, якому, окрім антибактерійних, імуномодуляційних та антиоксидантних властивостей, притаманний також кислотопригнічувальний вплив і, ймовірно, седативний ефект, підвищує ефективність її лікування (до 86,7%). Флуренізид не має побічних ефектів, є доступним для населення, а тому заслуговує на широке впровадження в практичну охорону здоров’я.


ПРАКТИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

1. Застосовувати флуренізид у комплексному лікуванні хворих на ВХ ДПК, асоційовану з Нр.

2. Враховуючи наявність у флуренізиду кислотопригнічувальних властивостей, застосовувати його в лікуванні кислотозалежних захворювань.

3. Використовувати метод ВСР як допоміжний критерій вибору та оцінки ефективності медикаментного лікування ВХ ДПК, асоційованої з Нр, з урахуванням стану ВНС та метаболічних порушень.

4. У разі виявлення веґетативного дисбалансу, напруження реґуляційних систем з надмірною активацією центральних гуморально-метаболічних впливів під час проведення дослідження ВСР у хворих на ВХ ДПК, асоційовану з Нр, потрібно використовувати в лікувальному комплексі флуренізид.

5. Застосовувати флуренізид у дозі 300,0 мг двічі на добу після їди впродовж 14 днів у комплексному лікуванні ВХ ДПК, асоційованої з Нр, як препарат, якому притаманні антибактерійні, імуномодуляційні, антиоксидантні властивості, кислотопригнічувальний вплив і, ймовірно, седативний ефект, що забезпечить високу ефективність лікування.


СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Абрагамович О. О. Ефективність флуренізиду в комплексному лікуванні виразкової хвороби дванадцятипалої кишки, асоційованої з Нelicobacter pylori / О. О. Абрагамович, Я. Л. Лещук // Практична медицина. – 2007. – № 3. – С. 50-57. (Здобувач провела набір клінічного матеріалу та експериментальну частину роботи пов’язану з вивченням ефективності флуренізиду у комплексному лікуванні хворих на Нр (+) виразкову хворобу дванадцятипалої кишки за допомогою клініко-лабораторно-інструментальних методів дослідження, статистично опрацювала результати, підготувала публікацію до друку).

2. Абрагамович О. О. Особливості стану веґетативної нервової системи в осіб з Нр (+) виразковою хворобою за результатами дослідження варіабельності серцевого ритму та її зміни під впливом комплексного лікування з використанням флуренізиду / О. О. Абрагамович, Я. Л. Лещук // Acta Medica Leopoliensia. – 2007. – № 1-2. – С. 59-63. (Здобувач самостійно провеланабір клінічного матеріалу та експериментальну частину роботи, пов’язану з вивченням стану веґетативної нервової системи у хворих на виразкову хворобу дванадцятипалої кишки за допомогою дослідження варіабельності серцевого ритму, статистично опрацювала результати).

3. Лещук Я. Л. Вплив одноразового застосування флуренізиду на кислототвірну функцію шлунка у хворих на виразкову хворобу дванадцятипалої кишки, асоційовану з Helicobacter pylori / Я. Л. Лещук, О. О. Абрагамович, Л. І. Петрух // Практична медицина. – 2007. – № 2. – С. 72-76. (Здобувачем проведено експериментальну частину роботи, а саме, вивчення впливу флуренізиду на кислототвірну функцію шлунка у хворих на виразкову хворобу дванадцятипалої кишки, асоційовану з Нр, статистично опрацьовано результати, підготовлено публікацію до друку).

4. Особливості варіабельності серцевого ритму у хворих на виразкову хворобу ґастродуоденальної зони / Х. О. Семен, О. О. Абрагамович, О. П. Єлісєєва, А. П. Черкас, Я. Л. Патко, К. П. Дудок, Д. В. Камінський // Медична хімія. – 2005. – № 1. – С. 17-20. (Здобувач брала участь в експериментальній частині роботи (біохімічні та фізіолоґічні дослідження), в обговоренні результатів і підготовці публікації до друку).

5. Патент 17922 Україна, МПК7 А61Р 1/00. Спосіб лікування хворих на виразкову хворобу дванадцятипалої кишки, асоційовану з Helicobacter pylori / Лещук Я. Л., Абрагамович О. О., Петрух Л. І. /UA/. – №200604553 ; заявл. 25.04.06 ; опубл. 16.10.06, Бюл. № 10 (І ч.). (Здобувач самостійно провела набір клінічного матеріалу, вивчала ефективність комплексного лікування виразкової хвороби дванадцятипалої кишки, асоційованої з Helicobacter pylori з включенням у лікувальний комплекс флуренізиду, брала участь в аналізі та обговоренні результатів, підготувала патент до друку).

6. Абрагамович О. О. Спосіб застосування флуренізиду в комплексному лікуванні хворих на виразкову хворобу дванадцятипалої кишки, асоційовану з Нelicobacter pylorі : інформаційний лист / Абрагамович О. О., Петрух Л. І., Лещук Я. Л. ; Львівський національний медичний університет ім. Данила Галицького. – К., 2007. – 2 с. (Здобувач провела набір клінічного матеріалу та експериментальну частину роботи, пов’язану з вивченням ефективності флуренізиду у комплексному лікуванні хворих на виразкову хворобу дванадцятипалої кишки за допомогою клініко-лабораторно-інструментальних методів дослідження, оформила та підготувала інформаційний лист до друку).

7. Ефективність флуренізиду в комплексному лікуванні асоційованої з Helicobacter pylori виразкової хвороби дванадцятипалої кишки за результатами оцінки варіабельності серцевого ритму / О. О. Абрагамович, Л. І. Петрух, Я. Л. Лещук, У. О. Абрагамович // Тези доповідей XІ конґресу світової федерації українських лікарських товариств. – Полтава ; К. ; Чикаґо, 2006. – С. 335. (Здобувач досліджувала варіабельність серцевого ритму у хворих на Нр-асоційовану виразкову хворобу дванадцятипалої кишки під впливом застосування флуренізиду, статистично опрацювала результати, брала участь в аналізі та обговоренні результатів дослідження).

8. Особливості варіабельності серцевого ритму у хворих на виразкову хворобу ґастродуоденальної зони / О. О. Абрагамович, Х. О. Семен, О. П. Єлісєєва, Я. Л. Патко, К. П. Дудок, Л. П. Федосюк, А. П. Черкас, Д. В. Камінський, В. В. Мазур // Тези доповідей Х конґресу світової федерації українських лікарських товариств. – Чернівці ; К. ; Чикаґо, 2004. – С. 270-271. (Здобувач брала участь в експериментальній частині роботи – проведення біохімічних та фізіолоґічних досліджень, в обговоренні результатів і підготовці публікації до друку).


АНОТАЦІЯ

Лещук Я.Л. Застосування флуренізиду в комплексному лікуванні виразкової хвороби: вплив на клініко-лабораторні показники і варіабельність серцевого ритму. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата медичних наук за спеціальністю 14.01.02 – внутрішні хвороби. – Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького. – Львів, 2008.

Дисертація присвячена вивченню ефективності флуренізиду в комплексному лікуванні виразкової хвороби дванадцятипалої кишки, асоційованої з Helicobacter pylori.

У дисертаційній роботі вперше вивчено вплив флуренізиду на кислототвірну функцію шлунка, а саме, виявлено його кислотопригнічувальні властивості, доведено й обґрунтовано клінічну ефективність флуренізиду в лікуванні Hp-асоційованої виразкової хвороби дванадцятипалої кишки. Удосконалено комплексну діаґностику цієї нозолоґії шляхом використання методу дослідження варіабельності серцевого ритму.

Виконана робота дає змогу підвищити ефективність діаґностики та лікування виразкової хвороби дванадцятипалої кишки, асоційованої з Helicobacter pylori.

Ключові слова: виразкова хвороба дванадцятипалої кишки, Helicobacter pylori, лікування, варіабельність серцевого ритму, флуренізид.