Смекни!
smekni.com

Клімактеричні розлади у жінок та їх профілактика (стр. 5 из 5)

Запалення мозку і мозкових оболонок також може зумовити раннє настання клімаксу, оскільки при цьому нерідко ушкоджуються підгорбкові центри, які регулюють функцію статевих та інших органів і систем.

Отже, вчасна ізоляція хворих, профілактичні щеплення, своєчасне і кваліфіковане лікування слід розглядати як заходи, спрямовані на запобігання ранньому клімаксу.

Ранній клімакс, припинення менструацій, значне ожиріння, розлад діяльності ендокринних залоз можуть розвинутись і внаслідок значних крововтрат, як це буває при травмах, операціях, пологах.

Важливим заходом профілактики раннього клімаксу є запобігання абортам і ускладненням після них. Доведено, що у жінок, які мали аборти, клімакс в середньому починається в 46 років, а у жінок, що абортів не мали, – в 49,6 року. Внаслідок деяких ускладнень при аборті іноді доводиться негайно видаляти матку. При вишкрібанні стінок порожнини матки іноді пошкоджують базальний шар слизової оболонки, внаслідок чого припиняється менструальна функція і настає ранній клімакс. Нерідко після аборту розвиваються запальні процеси в матці, трубах, яєчниках, навколоматковій клітковині. Якщо їх не ліквідувати своєчасно, вони можуть призвести до дуже сумних наслідків. Одним з віддалених наслідків аборту може бути ранній клімакс. Іншими ускладненнями аборту є порушення функції яєчників, маткові кровотечі, позаматкова вагітність, безпліддя, ерозії і рак шийки матки.

До запальних процесів у статевих органах і раннього клімаксу може призвести і гонорея. Запобігання і своєчасне лікування гонореї також слід розцінювати як профілактику раннього клімаксу.

Важливим засобом збереження здоров'я, профілактики раннього клімаксу є дотримання раціонального режиму праці, побуту, відпочинку і харчування.

Праця повинна бути невиснажливою. Важливо не забувати про відпочинок, стежити за станом вентиляції, освітленням робочого місця, максимально зменшувати виробничі шуми, підтримувати санітарний стан і температурний режим.

Якщо працювати доводиться сидячи, то під час перерви треба більше рухатись. Фізкультпаузи слід використовувати за призначенням – виконувати комплекс фізкультурних вправ, що тонізують організм, знімають втому, поліпшують настрій і підвищують працездатність.

Доцільно також раціонально використовувати вільний від роботи час. Домашню працю, обов'язки і турботи по вихованню дітей варто розподіляти справедливо між усіма членами родини. Це сприяє зменшенню навантаження жінки, правильному вихованню дітей. У родині створюються нормальні доброзичливі стосунки, усуваються різноманітні побутові конфлікти. Це благотворно впливає на нервову систему жінки і всіх членів сім'ї.

Сон має бути спокійним і відновлювати сили і працездатність. Температура в спальній кімнаті повинна бути в межах 18–20 ° С, повітря чисте, свіже.

День слід починати з фіззарядки. Вправи тонізують організм, дають заряд бадьорості на цілий день. Всі довгожителі відзначають, що вони щоденно, систематично протягом усього життя займались фізичною працею, багато рухались. Це допомогло їм зберегти своє здоров'я, ясність розуму аж до глибокої старості.

У вихідні дні старайтесь якомога довше побути на свіжому повітрі. Дуже – корисний активний відпочинок на лоні природи, в парку, в лісі, на городі, в садку, біля води, в горах.

Другу половину двадцятого століття називають віком гіподинамії, тобто пониженої рухливості. Зараз на виробничі і побутові потреби людина витрачає лише один процент м'язової енергії порівняно з тою, яку вона затрачала на ці ж потреби сто років тому. Це призводить до ослаблення м'язів тіла, серця, зниження обміну речовин (а отже^ й ожиріння), раннього настання змін в стінках судин» що зумовлюють різні тяжкі судинні захворювання – гіпертонію, інсульт, інфаркт тощо. Саме тому не слід забувати зробити ранкову і виробничу зарядку. Та й протягом дня, якщо дозволяє стан здоров'я, треба рухатись якомога більше.

Англійські вчені вважають, що щоденні прогулянки людини повинні становити 20 км. Наші дослідники доводять, що таку відстань людина може подолати у вихідні дні. У звичайний робочий день вона має проходити 7,5 км. Прогулюватись варто вранці, під час обідньої перерви, а також увечері (по 20–30 хв.). Добре тонізує організм швидка хода.

Висновок

Тяжкість прояву симптомів клімаксу напряму залежить і від генетично обумовленого темпу припинення вироблення організмом естрогену. Якщо рівень гормону в крові жінки знижується дуже поволі, вона може взагалі не звертати уваги на появу симптомів клімаксу, тому що вони не доставлятимуть їй помітної турботи.

Але якщо організм втрачає естроген швидко, жінка випробовуватиме значні незручності і переживатиме найнеприємніші хвилини, причому досить часто. Найбільші проблеми виникають у жінок, які різко позбавляються притоки естрогену в кров: через опромінювання, хіміотерапії або ж через видалення яєчників хірургічним шляхом.

Проте при цьому клімакс у жодному випадку не можна сприймати як хворобу. Людський організм міняється протягом всього життя. Але в період клімаксу ці зміни відбуваються більш інтенсивно, супроводжуються досить-таки відчутними симптомами і тому такі помітні.