Смекни!
smekni.com

Клінічна ефективність застосування біоінертних незнімних зубних протезів із титану (стр. 2 из 5)

Вперше, на базі отриманих результатів вимірів об'ємних й лінійних величин, встановлена відсутність усадки в титанових каркасах зубних протезів, що відлиті на виготовленій нами ливарній установці.

Вперше проведено потенціометричні виміри сили струму, різниці потенціалів й електричної провідності ротової рідини у пацієнтів, протезованих зубними протезами з хромо-нікелевих або хромо-кобальтових сплавів з послідуючою заміною їх на титанові зубні протези в осіб вперше протезованих титановими зубними протезами та в осіб з інтактним зубним рядом. Результати цих дослідів підтвердили біоінертність зубних протезів з титану для організму людини.

Вперше в результаті ортопедичного лікування пацієнтів зубними протезами з титану усунуті патологічні прояви, зв`язані з неперенесенням різнорідних металів, що значно підвищило якість лікування пацієнтів.

Вперше, на базі отриманих результатів клініко-лабораторних досліджень, вивчення стоматологічного статусу пацієнтів до та після ортопедичного лікування зубними протезами з титану, доказана їх клінічна ефективність.

Практичне значення одержаних результатів. Розроблено й впроваджено в широку стоматологічну практику нову ливарну установку з дозованим температурним режимом розплаву титану, що дозволяє одержувати високоточні, безвідхідні, безусадочні відлиті каркаси зубних протезів із титану з високим економічним ефектом.

Запропонований новий модернізований мікрометр, що дозволяє проводити виміри воскових і відлитих по ним титанових композицій, з метою визначення об'ємної та лінійної усадки.

Запропонована в широку стоматологічну практику нова технологія виготовлення зубних протезів з титану, що доказує їх високу клінічну ефективність.

Результати роботи впроваджені в центральну міську стоматологічну поліклініку № 1 м.Донецька, міську стоматологічну поліклініку № 6 м.Донецька, міську стоматологічну поліклініку №7 м.Донецька, стоматологічну поліклініку акціонерного товариства «Норд» м.Донецька, міську стоматологічну поліклініку № 1 м.Макіївки, міську стоматологічну поліклініку № 4 м.Макіївки, приватне підприємство «Дент-Титан» м.Донецька, приватне підприємство «Мажейко В.М.» м.Донецька, а також у навчальний процес кафедри стоматології факультету інтернатури і післядипломної освіти, кафедр ортопедичної і терапевтичної стоматології Донецького національного медичного університету ім. М. Горького.

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота здобувача Шелякової І.П. «Клінічна ефективність застосування біоінертних незнімних зубних протезів з титану» є самостійним науковим дослідженням. Автор самостійно провів літературний і патентний пошук. Брав активну участь у розробці й виготовленні ливарної установки з дозованим температурним режимом розплаву титану. На підставі цієї розробки отримано деклараційний патент України на винахід «Спосіб лиття металів та пристрій для його здійснення» (№ 67950 А від 15.07.2004 р.).

Автор здійснив модернізацію та виготовлення мікрометра для вимірів об'ємних й лінійних величин воскових та відлитих по ним титанових конструкцій. Дисертант провів потенціометричні дослідження ротової порожнини в 125 обстежуваних осіб, протезованих хромо-нікелевими, хромо-кобальтовими сплавами з подальшою заміною їх на титан марки ВТ1-00, первинно протезованих титаном марки ВТ1-00, а також контрольної групи. Дав порівняльну характеристику показників цих вимірів. Провів ортопедичне лікування титановими незнімними протезами 100 хворих. Самостійно зробив аналіз результатів дослідження, написав усі розділи дисертації, сформулював висновки й практичні рекомендації.

Апробація результатів дисертації. Матеріали дисертації були оприлюднені на науково-практичній конференції Донецького відділення Асоціації стоматологів України “Сучасні технології лікування й профілактики в практичній стоматології”, на трьох обласних днях фахівця (м. Донецьк, лютий, травень, вересень, 2006 р.); VII спеціалізованій виставці з міжнародною участю «Медвін: Стоматологія. Медицина. Ліки» (м. Донецьк, 2006 р.); на cпільному розширеному засіданні кафедр: ортопедичної, терапевтичної, хірургічної, пропедевтичної стоматології і стоматології факультету інтернатури і післядипломної освіти Донецького національного медичного університету ім. М. Горького (м. Донецьк, 2006 р.), а також на апробаційній раді «Стоматологія» при вищому державному навчальному закладі України «Українська медична стоматологічна академія» (м. Полтава, 2006 р.).

Публікації. За матеріалами дисертації опубліковано 9 наукових праць, з них 5 статей – у виданнях, ліцензованих ВАК України (2 написані самостійно), 1 стаття, 2 тез конференцій, отримано деклараційний патент України на винахід.

Обсяг і структура дисертації. Дисертаційна робота викладена на 133 сторінках і складається зі вступу, огляду літератури, опису матеріалів та методів досліджень, двох розділів власних досліджень, аналізу та узагальнення результатів досліджень, висновків, практичних рекомендацій, переліку використаних джерел літератури, який містить 200 робіт, із них 119 вітчизняних і 81 іноземних авторів. Робота ілюстрована 12 таблицями і 69 рисунками.


ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

Матеріали та методи досліджень. Для досягнення поставленої мети і вирішення завдань дослідження проведено лабораторне та клінічне вивчення ефективності виготовлення зубних протезів з титану на сконструйованій ливарній установці з дозованим температурним режимом розплаву. Під час виконання роботи дотримано основних вимоги Хельсінської декларації прав людини (1975 р.) та Ванкуверської конвенції (1979, 1995 р.р.) про біомедичні експерименти.

Лабораторні дослідження включали: відпрацювання принципів лиття зубних протезів з титану на сконструйованій нами ливарній установці з дозованим температурним режимом розплаву; вивчення показників лінійних й об'ємних величин воскових композицій і відлитих відповідно до них титанових конструкцій спеціально модернізованим нами мікрометром (див. рис.3).

Після всебічного вивчення й проведеного аналізу роботи серії ливарних установок для лиття титану ми створили власну вакуумну безусадочну ливарну установку з дозованим температурним режимом розплаву титану (рис.1), що виключає недоліки попередніх (Деклараційний патент на винахід «Спосіб лиття металів та пристрій для його здійснення» № 67950 А від 15.07.2004 р.).

Запропонований пристрій містить у собі камеру плавлення й камеру лиття, що з'єднані між собою в єдину конструкцію, де розташований вакуум-насос із системою вентиляції, джерело живлення дуги постійного струму з електронним датчиком температури розплаву титану, система вакуумування й подачі газу аргону, електронна система керування технологічним процесом з датчиками для контролю за температурою нагрівання титану. Досягши температури розплаву титану 1668оС, джерело нагрівання відключається, автоматично вмикаючи подачу газу аргону, який під великим тиском заганяє розплавлений титан в опоку (рис. 2).

Дана система сконструйована й розрахована на застосування трьох сил: природної гравітації, аргонового удару і вакууму, що діють на розплавлений титан, значно підвищуючи якість відлитої композиції з титану.

З метою доведення безусадочного лиття титанових конструкцій проведено 30 лінійних й об'ємних вимірів воскових і відлитих відповідно по ним 30 титанових конструкцій на виготовленій нами ливарній установці з дозованим температурним режимом розплаву титану.

Для цього нами був модернізований і виготовлений мікрометр (рис.3), що складається із трубчастого корпуса (А), на якому розміщена шкала вимірів (Б). Сам корпус являє собою дві трубки - зовнішня (В) і розташована в ній внутрішня (Г), котрі працюють за телескопічним принципом, тобто внутрішня трубка (Г) плавно висувається на довжину, необхідну для виміру. На кінцях обох трубок знаходяться цанги (Д), у які вставлені датчики (Е), як для зовнішніх, так і для внутрішніх вимірів.

Вважаємо, що для проведення точних вимірів товщини воскової композиції є найбільш інформативним варіантом коронка верхнього моляра (рис. 4), де цифрами (1,2,3,4,5,6,7,8,9,10) зазначені точки вимірів товщини даної коронки.

Клінічні дослідження. Проводилося комплексне стоматологічне обстеження усіх хворих, що включало збір анамнезу, дослідження стану слизової оболонки ротової порожнини, рентгенологічне дослідження як за допомогою внутрішньоротових прицільних, так і ортопантомограмних знімків, а також візіографічні дослідження.

Хворим проводилася проба Шиллєра-Писарєва, визначався гігієнічний індекс за Федоровим-Володкіною. Вивчалися такі параметри як величина й топографія дефектів зубних рядів, стан твердих тканин і висоти клінічної коронки зуба, що обмежують дефект, стан тканин пародонта, слизових оболонок, а також топографія альвеолярного відростка кістки, вид прикусу, оклюзійні взаємовідношення, стан і положення зубів, що втратили антагоністів, наявність або відсутність знімних або незнімних зубних протезів, тривалість їх використання, наявність ускладнень, а також атрофія альвеолярного відростка. Визначалася втрата жувальної ефективності по Агапову.

З метою оцінки клінічної ефективності застосування титанових каркасів незнімних зубних протезів, їх переваги перед хромо-нікелевими й хромо-кобальтовими сплавами, всім пацієнтам із зубними протезами з хромо-нікелевих і хромо-кобальтових сплавів проводилися потенціометричні виміри сили струму, різниці потенціалів й електропровідності ротової рідини. Для цієї мети ми використали прилад «POTENTIAL» (фірма «Pitterling Electronic», Німеччина).

Під час вимірів один електрод прикладається до слизової оболонки, у той час, як інший переміщається й контактує з зубом, металевою коронкою або металевою пломбою, а саме, з тими об'єктами в ротовій порожнині, які потрібно замірити. Виміри проводилися тричі з визначенням середньої величини.